Haberler

CHP Kadın Adayları Seçilebilir Sıralara Yerleştirdi

CHP PM Üyesi ve Birinci Sıra Milletvekili Adayı Prof. Dr. Gaye Usluer, partilerin gösterdiği kadın aday sayısının yanı sıra kadın adayların seçilebilir sıralarda aday gösterilmesinin önemine değindi.

CHP PM Üyesi ve Birinci Sıra Milletvekili Adayı Prof. Dr. Gaye Usluer, partilerin gösterdiği kadın aday sayısının yanı sıra kadın adayların seçilebilir sıralarda aday gösterilmesinin önemine değindi.

Usluer, bu anlamda kendisi gibi çok sayıda kadın adayın Cumhuriyet Halk Partisi'nden seçilebilir sıralarda aday gösterildiğini kaydetti. CHP PM Üyesi ve Birinci Sıra Milletvekili Adayı Prof. Dr. Gaye Usluer, KADER'in Roof Garden'da gerçekleştirdiği Genel Seçim Öncesi Kadın Adaylara Yönelik Siyaset ve Kampanya Yönetimi Eğitimi'ne katıldı. Burada CHP'nin kadınlara yönelik politikalarını anlatan Prof. Dr. Usluer, CHP'nin 3 büyük ilde kadın adaylarının ilk sırada yer aldığını söyledi. Partinin 15 ilde kadınları ilk sırada aday gösterdiğini ifade eden Usluer, CHP'nin toplamda 103 kadın adayının olduğunu aktardı. Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Merkez Başkanı Gönül Karahanoğlu, Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Nedime Köşgeroğlu ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı eğitimde kadınların aktif siyaset yapması, siyaset ve kampanya yönetimi, toplumsal cinsiyet ve kadın bilinci konularına değinilerek, Eskişehir'de siyasette kadının rolü değerlendirildi.

TÜM PARTİLERDE KADIN SORUNU AYNI

KADER Merkez Başkanı Gönül Karahanoğlu, burada yaptığı sunum ile derneğin kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Erkek demokrasiden gerçek demokrasiye geçiş için ulusal kampanyalar düzenliyoruz" dedi. Karahanoğlu şöyle konuştu:

"CHP cinsiyet kotası koydu, diğer siyasi partiler de bu seçimlerde kadınlara biraz daha fazla yer ayırdılar. TBMM'de Fırsat Eşitliği Komisyonu kurulmasında KADER'in çok büyük etkisi vardır. Genel kurula gelecek tüm kanun tasarılarının, kadın erkek eşitliği bağlamında değerlendirilip, buradan sonra görüşülmesi lazım. Ancak bu pek uygulanmıyor tabi. Tüm partilere eşit mesafedeyiz bu durulması çok zor bir nokta. Siyasi partilere üye olmasak da seçimlerde oy vererek bir tarafız biz de, ama derneğe gelirken bu siyasi tarafımızı bir kenara bırakıyoruz. Siyasi partilerin kadın milletvekilleriyle yılda bir kere basına kapalı bir şekilde görüşüyoruz, görüyoruz ki tüm partilerin kadın erkek eşitliği konusunda yaşadığı sıkıntılar birbirinden çok da farklı değil."

"KADININ KONUMLANDIRILDIĞI YERİ DEĞİŞTİRMELİYİZ"

Eğitimin sabah programına katılan tek kadın Milletvekili Adayı Prof. Dr. Gaye Usluer, ise şunları söyledi:

"Gaye Usluer, KADER'in 18 yıllık öyküsünü dinleyip etkilenmemek elde değil. Kadınların etrafında bir cam duvar var, bunu aşmak siyaset anlamında bakınca parlamentoya girmek anlamına geliyor. 2007'de rektör adayı olduğumda benimle yarışan erkekler birbiri arasında yarışı kesip benimle yarışmayı tercih ettiler. 'Bu kadın nerenden çıktı, genç, yapamaz' derlerken, yaptım ama başka bir erkek sonucu engelledi. 'Buraya kadar, ötesi yok senin için' dedi. Siyasette genel söylem erkekler devlet kurar, kadınlar aile kurar söylemidir. Aile içinde evini yöneten başarılı erkeğin arkasındaki görülmeyen kadın, kadının konumlandırıldığı yer. Bunu değiştirmek için siyaset yapmalıyız."

USLUER SÖZ VERDİ

AK Parti iktidarında 13 yıldır kadının, konumlandırıldığı yerin aile içinde kaldığını belirten Prof. Dr. Usluer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelinen nokta kadınlar açısından hiç de iyi değil. Siyaseti bir oyun olarak düşünürsek; oyunun sahibi erkekler, oyunun içine bizleri alınca 'Sen biraz kenarda bul kıyafetini de bizim siyasetimize göre düzenle' noktasındalar. Toplumsal cinsiyet eşitliğini biz kadın olarak bile içselleştirememişiz. Eğer meclise girmek istiyorsak biraz susayım biraz hanım kız rolünde kalayım anlayışı var. Biz meclise girdiğimizde kadın kimliğimizle, kadın sorunlarına duyarlı, bu konuda tüm siyasi partilerle iş birliğine açık kadınlar olmalıyız ki; o toplumsal cinsiyet eşitliğini de hayata geçirebilirim, ben bu sorumluluğun bilincindeyim. Kadın derneklerinin çok önemli olduğun biliyorum STK'lar olmadan sesinizi çok fazla yükseltemiyorsunuz çünkü. Kadınlar -özellikle iktidar partisinde daha sık görülen- parmağını erkeklere bakarak kaldırıp indiriyorlar. Ben TBMM'ye girdiğimde kaldır parmak, indir parmak vekil olmayacağım diyorum. Biz kadın olarak toplum içindeki kadın rolüne ne kadar sağdık kalıyorsak, mecliste de kadını o kadar iyi temsil edebileceğimize inanıyorum. Ben bu sözü veriyorum, sizin isteklerinizle ilgili de söz veriyorum."

KÖŞGEROĞLU: "2020'DE YÜZDE 50 TEMSİL"

KADER Eskişehir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nedime Köşgeroğlu ise, kadınların bu seçimlerde olmasa bile 2020'de gerçekleştirilecek genel seçimlerde parlamentoda yüzde 50 oranında temsil edilmesinin demokrasi ve eşitlik adına zorunluluk olduğunu kaydetti. Bu nedenle Eskişehir'de siyasi alanda yer almak isteyen kadınların, kendilerini bugünden "Siyaset ve kampanya yönetimi" konularında hazırlamaları gerektiğini belirtti. Köşgeroğlu, "Eskişehir'de CHP'de Prof. Dr. Gaye Usluer'in ilk sırada yer alması sevindirici. Size, MHP'de ilk sırada yer alan Prof. Dr. Ruhsar Demirel ve Emine Edizgil'e, AK Parti'de 3'üncü sırada adayı Emine Nur Günay'a, ve HDP'de ikinci sıra adayı Rukiye Güven'e başarılar diliyoruz" ifadelerini kullandı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cumhuriyet Halk Partisi gaye usluer Eskişehir Ak Parti Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Çorlu tren kazası duruşmasında karar belli oldu mu? Tren kazası davasında son durum nedir? 2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? #128204 Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title