Haberler

CHP İl Başkanı Enginden "9 Eylül" Mesajı

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 92., CHP'nin kuruluşunun 91. Yıldönümleri sebebiyle bir mesaj yayınladı.

Ali Engin mesajında "O gün İzmir'e verilen bu büyük paye İzmir'in ve İzmirlinin bugüne kadar gelen karakteri olmuştur" sözlerine yer verirken, CHP'nin cumhuriyeti kuran parti olduğuna da vurgu yaptı. Engin mesajında şunları söyledi:

"9 Eylül 1922 sabahı Ahmet Zeki bey ve Mürsel Paşa komutasındaki birliklerimizin İzmir'e girmesiyle sadece İzmir'in değil, Türkiye ve Dünyanın da tarihi sonsuza kadar değişti. Mustafa Kemal Atatürk'ün yaktığı kurtuluş ve bağımsızlık meşalesi, hiçbir yerde İzmir'de yandığı gibi gür yanmamıştı.

Bir ulusun, "yok oldu" denildiği yerden küllerinden yeniden doğuşu, sadece düşmanla değil yoklukla ve ihanetle savaşarak yeniden dirilişiyle yazılan destanın noktasının koyulduğu yerdir İzmir.

O gün İzmir'e verilen bu büyük paye İzmir'in ve İzmirlinin bugüne kadar gelen karakteri olmuştur. İzmirlinin ihanete, yobazlığa, adaletsizliğe, baskıya esarete boyun eğmeyişi ve özgürlüğüne el uzatana bugün bile verdiği tepki o günlerden kalma alışkanlığıdır.

En doğusundan, en batısına kadar bir milletin uyanışının ve başkaldırışının başarıya ulaştığı, verilen şehitlerin ruhlarının şad olduğu yer olmuştur İzmir. Mustafa Kemal Atatürk ve onun askerlerinin, son düşman kovuluncaya kadar verdikleri emsalsiz savaşın ve büyük zaferin taçlandırıldığı yerdir burası. Türk İstiklal Harbinin İzmir'de zaferle sonlandırılmasıyla, Türk milleti bir kez daha göstermiştir ki, Türk insanı bağımsızlığına ve toprağına el uzatan kim olursa olsun, birlik içinde mücadele etmeyi, kenetlenmeyi ve vatanında gözü olanları derdest edip, geldikleri gibi göndermeyi çok iyi bilir.

CHP CUMHURİYETİ KURMUŞTUR

Tüm bu askeri zaferlerin ardından, artık devlet olmanın gerekliliğini, siyasi hayatın kurulmasının devrimlerin gerçekleştirilmesi için şart olduğunu bilen Atatürk, İzmir'in kurtuluşundan tam bir yıl sonra, 9 Eylül 1923'te, o günkü adı "Halk Fırkası" olan Cumhuriyet Halk Partisini kurarak, siyasi hayatın başlangıcını sağlamış ve CHP aynı zamanda cumhuriyetin kurucusu olmuştur.Cumhuriyetle birlikte kısa sürede saltanata son verilmiş ve hilafet kaldırılarak çağdaş ve medeni bir toplum olmanın önü açılmıştır.

Bu sebeptendir ki, 9 Eylül tarihi hem İzmir'in kurtuluşu hem de CHP'nin kuruluşu olması itibariyle çok farklı ve büyük anlamlar taşımaktadır. Tüm bu duygu ve düşüncelerimle,bu anlı şanlı destanın son durağı olan İzmir'imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 92. ve mensubu olmaktan onur duyduğum Cumhuriyet Halk Partisinin kuruluşunun 91.yıldönümlerini kutluyor, bu uğurda kaybettiğimiz tüm şehitlerimizi, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere saygı, minnet ve rahmetle anıyorum." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Eylül İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi?
title