Haberler

CHP Grup Başkanvekili Özel Suriyelilere Vatandaşlık Verilmesini Değerlendirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Suriyelilere vatandaşlık konusunda, “Bu insanlık ayıbı Avrupa Birliği ve dünyanın tüm güçlü ekonomileri ile birlikte bu yükü ekonomik olarak ve sayısal olarak birlikte kaldırmalıyız. Türkiye’nin ulusal tezini çökerten anlayış Türkiye’ye zarar verir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Suriyelilere vatandaşlık konusunda, "Bu insanlık ayıbı Avrupa Birliği ve dünyanın tüm güçlü ekonomileri ile birlikte bu yükü ekonomik olarak ve sayısal olarak birlikte kaldırmalıyız. Türkiye'nin ulusal tezini çökerten anlayış Türkiye'ye zarar verir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özel TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Özel, İç Tüzük'ün değiştirilmesini değerlendirerek, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne toplumda şehit ve gazilerin sorunlarının çözülmesine ilişkin beklentilerin olduğunu ifade etti.

Özel, "Biz isteriz ki, Meclis tatile girmeden önce, dört partininde üzerinde uzlaşabileceği, en geniş uzlaşının sağlanabileceği toplumun özellikle beklediği konularda başta şehit aileleri, gaziler ve onun dışında toplumda beklenti yaratan ama bir türlü kanunlaşmayan konularda ortak katların en küçüğünde buluşalım ve herkesin seçim bölgesine gitmeye yüzü olsun. İktidar partisi gelecek döneme yol temizliği olarak gördükleri bir uzlaşma aramadan, tek taraflı bir dayatmayla, yumrukla, sayısal çoğunlukla, tekmeyle İç Tüzük değişikliği yapacak. Geçmişte bunu denediler. AKP'ye cevabımız 'yok öyle yağma'. İç tüzük Meclisin Anayasasıdır., Meclisin kendi kanunudur. Bu iç tüzük cebine 276 milletvekili koyanın, getirip cebinden 'Ben Meclisi böyle çalıştıracağım' diye masaya atabileceği bir şey değildir. İç tüzük değişikliklerinin iktidarın talebiyle yapıldığı rejimler faşist rejimlerdir. İç tüzük rejimlerinin iktidarın talebiyle yapıldığı rejimler göstermelik Meclisleridir ve tek adam diktasına karşı demokrasi varmış gibi yapan Meclislerde iktidarın istediği değişiklikler yapılır" ifadelerini kullandı.

İç Tüzük'ten muhalefet olarak memnun olmadıklarını söyleyen Özel, "Yazan ile uygulanan arasında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 14 yıl içinde yaptığı dejenerasyon İç Tüzük'ün bir çok hükmünün yanlış, kötü niyetli uygulanmasına sebebiyet veriyor. 12 maddelik torba yasa getiriyorlar, onu da temel yasa yapıyorlar, maddeler görüşülmesin diye. Maddenin bir tanesinde madenlerle ilgili düzenleme, öbüründe tüp bebeğe katılımda hastanın ödeyeceği para, öbür maddesinde vergi affı var" şeklinde konuştu.

TRT'nin 24 saat yayın yapmasını isteyen Özel, "Gece yarımda geliyorlar 300 kişi, milletvekili maaşlarına zam yapalım diye. Yaşa takılanları söyleyim, red oyu. Gelin açalım vatandaşa, oturalım, tartışalım. Başbakan'a sesleniyoruz, dışarıda düşman azaltıyormuş, içeride de azaltacak. Şu Meclis'teki milletvekillerinin, ona oy veren vatandaşının Putin, İsrail kadar hatırı yok mu? Halkın kürsü hakkını kısıtlattırmayız, milletvekilinin söz söyleme hakkına dokundurtmayız, ama halkımız için, daha etkin bir yasama için onların şikayetlerine biz anlayış gösterelim, bizim taleplerimize onlar anlayış göstersin" diye konuştu.

Suriyelilerin Türk vatandaşı yapılmasına ilişkin öneriyle ilgili ise Özel, Suriyelilere en iyi şekilde ev sahipliği yapmanın gurur verici olduğunu kaydetti. Özel, "Bir gece çıkar 3 milyon Suriyeliyi vatandaş yapacağım derseniz, ortaya şu çıkar; birincisi, Türkiye'nin bir ulusal tezi var. Son 50 yılın en büyük göç dalgası. Bu insanlık ayıbı Avrupa Birliği ve dünyanın tüm güçlü ekonomileri ile birlikte bu yükü ekonomik olarak ve sayısal olarak birlikte kaldırmalıyız. Türkiye'nin ulusal tezini çökerten anlayış Türkiye'ye zarar verir. İkincisi, ülkenin yoksulu, fakiri biliyor kendi çocuğunun geleceğinden paranın harcandığını biliyor. Sen bir gecede Suriyelileri vatandaş yapacağım derseniz Suriyeliler ile Türkler arasında gerilimi arttırırsınız" dedi.

Bahoz Erdal'ın öldürüldüğü iddiaları ile ilgili olarak ise Özel, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtuluş'un Bahoz Erdal'ın öldürülmesine teyit etmeye çalıştıklarını söylediğini hatırlatarak şunları söyledi:

"Anadolu Ajansı'nın bağlı olduğu Bakan 'doğrulatmaya çalışıyoruz' diyor. ya şunu diyeceksin, 'bana bağlı Anadolu Ajansı'nın haberi doğrudur, yanlışlık olmaz" ya da Anadolu Ajansı'nın bilgisini teyit etmek için başka ajans peşinde koşuyorsan, Anadolu Ajansı'nın başka bir yere bağlamak gerekir. Türkiye'nin devlet geleneği açısından Numan beyin o sözlerinin tutanaklardan çıkartılmasını isterdim. Bu kadar marka değerine kara leke sürmenin anlamı yok."

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ile ilgili polemiğe ilişkin olarak Özel, CHP ve Havutça'nın üzüntü duyduğunu kaydetti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Avrupa Birliği Özgür Özel Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title