Haberler

CHP Grup Başkanvekili Özel Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dokunulmazlıklar konusunda, "hodri meydan" dediğini ifade ederek, "Sayın Davutoğlu'nun tavrı, sahte kabadayı tavrıdır.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dokunulmazlıklar konusunda, "hodri meydan" dediğini ifade ederek, "Sayın Davutoğlu'nun tavrı, sahte kabadayı tavrıdır. Hodri meydan çekiyor içinde kendisi yok, 22 tane bakanı bu işten muaf." dedi.

Özel, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, 23 Nisan'ın özel bir gün olduğunu, Meclisin kuruluş yıldönümünün kutlandığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaratmaya çalıştığı algıya yönelik olarak, beklenenin olduğunu ve 23 Nisan resepsiyonunun iptal edildiğini savunan Özel, bundan önceki 11 bayramdan 5'inin kutlamasının çeşitli gerekçelerle iptal edildiğini vurguladı.

Özel, Ankara Merasim Sokak'taki saldırıda, Meclisin camlarının sallandığını, çalışanların çocukları, eşleriyle ilgili endişelendiğini ancak Meclisin, terörün amacına hizmet edeceği gerekçesiyle çalışmasına bir saat bile ara vermediğini anımsattı. Özel, 23 Nisan kutlamalarının, cumhuriyetin ilk günlerinden itibaren şehit çocukları için dayanışma süreci olduğuna değinerek, "Böyle bir süreçte belki Meclis Başkanı'ndan şu beklenirdi: 'Bugün Meclis olarak teröre karşı en güçlü iradeyi koyuyoruz. Elbette müzik çalmayacağız ama şehit çocuklarıyla beraber 23 Nisan'da parlamenterlerimiz bu Meclisin her şeye rağmen dimdik, ayakta, birlik ve beraber halinde olduğunu vurgulamak için hep birlikte olacağız' diyebilirdi." ifadesini kullandı.

-23 Nisan'da resepsiyon

Özel, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'dan, 23 Nisan'da 4 lideri özel gündemle toplantıya çağırmasını beklediklerini belirterek, "Ardından beraber resepsiyona geçilerek, parlamenter sisteme, birlik, bütünlüğe, ülkenin içinde bulunduğu kaos ortamına, teröre karşı önemli mesaj verilebilir, belki herkesin beklediği farklı adım Meclis Başkanı eliyle atılabilirdi." diye konuştu.

Kahraman'ın, 23 Nisan resepsiyonunu iptal ettiğini ancak bu kararı Başkanlık Divanı toplantısında ya da gruplara danışarak da almadığını savunan Özel, şöyle devam etti:

"Kararın alındığını basından öğrendiğimizde, Meclis Başkanlığına sorduğumuzda 'Resmi karar yok' dediler. Protokol Başkanlığına sorduğumuzda onlar da henüz kendilerine verilen talimat olmadığı için rutin resepsiyon hazırlığına devam ediyordu. Kim talimat veriyor, bu kararı kim alıyor, nereye yazıp da alıyor, kime, nasıl tebliğ ediliyor, belli değil. Böyle bir Meclis, ülke yönetimi olmaz. Bu, Sayın İsmail Kahraman'ın, Mecliste sarayın Meclis gözlemcisi, sarayın Meclis temsilcisi sıfatıyla görmüş olduğu bir işlevden başka bir şeye işaret etmiyor.

23 Nisan resepsiyonunun iptalini, algı yönetimi olarak görüyoruz, yanlış karar. Elbette müzik çalmayacak. Müzik demişken, şehitler gelirken düğünlerde halay çeken AKP'lilere onu söylemeleri gerekirdi. Elbette müzik, şenlik olmayacak, ortak acılarımızın farkındayız. Ama bu Meclisin kuruluş gününde, bu Mecliste bugüne uygun olarak resepsiyon yapılacak. Meclis Başkanı yapmayabilir ama Mecliste Sayın Genel Başkanımız, grup toplantı salonumuzda, özel gündemli toplantıdan önce ya da sonra Ankara'nın, Türkiye'nin dört bir yanından gelmiş çok sayıda çocukla bir araya gelecek, bir grup toplantısı yapacağız. Belki Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelmiş sanatçılar, düşün insanları, cumhuriyet resepsiyonuna katılmak isteyen çok sayıda aydınımızın, halkımızdan farklı temsilciler bulunacak. Grup toplantımızda, Genel Başkanımız ve çocuklar bir arada olacak. 23 Nisan'ın, parlamenter sistemin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün parlamentoya verdiği önemi çocuklarımızla paylaşacağız. Günün şartlarına, ortak acılarımıza saygılı şekilde resepsiyon kısmını da hep birlikte yaşamayı düşünüyoruz. Meclis Başkanı'nın izah edemeyeceği şekilde iptal etmesini kabul etmiyor, tanımıyoruz."

-"Başkasının üzerinden sahte kabadayılık yapmak..."

CHP Grup Başkanvekili Özel, dokunulmazlıklara ilişkin bir soru üzerine, CHP içinde, dokunulmazlığın, kürsü dokunulmazlığıyla sınırlı olmasını savunmayan hiçbir milletvekili bulunmadığını vurguladı.

CHP'nin daha önceki yıllar önerdiği ancak AK Parti'nin reddettiği dokunulmazlıklar konusunda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "hodri meydan" dediğini belirten Özel, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hodri meydan diyorsanız, önce kendiniz ve bakanlar kurulu için diyeceksiniz. Sayın Davutoğlu'nun tavrı, bir sahte kabadayı tavrıdır. Hodri meydan çekiyor, içinde kendisi yok, 22 tane bakanı bu işten muaf. Genel başkanların dokunulmazlık dosyaları var, hodri meydan dediler ama sizin dokunulmazlık dosyanız olmadığı halde bakanları, başbakanı bu işin dışında tutmaya sizi ne itiyor? Hodri meydansa, önce kendiniz için söyleyin. Önce hodri meydanı çekip, havaalanına giderken haftalık olağan görüşme için yarım saatlik görüşme planlanarak girdiği saraydan 3 saat 40 dakika çıkamayan Başbakan'a, size, geçmişteki bakanlar ve bugünkü bakanlar kurulunun hangi üyeleri üzerinden saraydan ne baskı yapıldı, hangi ayar verildi? Hodri meydan, Binali Yıldırım da kapsam içinde olsun. Cebinde 800 tane dilekçeyle geziyor diye mi Başbakan'ın sıkıntısı var? Hodri meydan diyorsa önce kendine söyleyecek. Başkasının üzerinden sahte kabadayılık yapmak Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na yakışmaz. Bu algı operasyonudur.

Bize kabul edilmeyeceğimiz kadar kötü teklif getirmek için özen gösteriyorlar. Ahmet Kaya şarkısı gibi, nereden baksan tutarsızlık. Metnin iler tutar tarafı yok. İstiyorlar ki 'bu metne karşıyız' diyelim, sonra onlar da çıkıp, CHP'nin 15 yıllık tutarlı tavrına karşı algı operasyonu yapacaklar. Başbakan'ın kimyasını bozan da o kadar kötü, aykırı metne rağmen CHP'nin, onun beklediği cevabı vermemiş olmasıdır. Reddedilesi bir teklif getirdiğinin o da farkında. Hiçbir milletvekilimiz ne kendisinin ne Genel Başkanının dokunulmazlığının kalkmasından endişe duyuyor. Endişeler siyasi, hukuki, demokratik endişelerdir. "

Özel, partisinin tavrının, Anayasa Komisyonunda, bu metni anayasa, temel hukuk kuralları ve çağın demokratik anlayışına uygun bir metne dönüştürmek olduğunu dile getirdi. Özel, buna yönelik önergelerini sunacaklarını kaydederek, Davutoğlu ve temsilcilerinin gözünün içine bakarak, neden bakanların, başbakanın dokunulmazlık kapsamında olduklarının izahını isteyeceklerini kaydetti.

Kaynak: AA / Politika

İsmail Kahraman Ahmet Davutoğlu Özgür Özel 23 Nisan Politika Güncel Haberler

title