Haberler

CHP Grup Başkanvekili Özel Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, hükümet kurma yetkisinin verilmesinin geciktirildiğini öne sürerek, bu gecikmenin "siyasete istikamet dayatmak" anlamına geldiğini savundu.

Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, CHP grubu olarak kapalı toplantıda TBMM Başkanlık Divanı üyelerini belirlediklerini söyledi. Bazı partilerin Başkanlık Divanı üye sayısının artırılması ya da azaltılmasına yönelik yaklaşımlarının bulunduğunu kaydeden Özel, buna karşı olduklarını dile getirdi.

MHP'nin, bu sayının azaltılmasına yönelik tavrını "HDP ile farklılaşma isteği" olarak değerlendiren Özel, "Bu yaklaşımı milli iradeye saygısızlık olarak görürüz. Eşit sandalye sayısı olan kişilerin eşit temsilinden rahatsız olmanın da Cumhuriyet Halk Partisi'nin demokrasi anlayışına uygun olmadığı bilgisini sizinle paylaşmak isterim" diye konuştu.

-"Türk demokrasi tarihinde rastlanmadı"

Gazetecilerin, "Başkanlık Divanı'nın oluşması ile birlikte hükümeti kurma yetkisinin verileceği söyleniyor. Bu süre uzar mı kriz devam ederse?" sorusuna Özel, şu yanıtı verdi:

"Son beş seçimin üçünde, milletvekili yemininden bir gün sonra, ikisinde ise iki gün sonra hükümet kurma görevi verilmiş. Ama bugün geldiğimiz noktada yemin töreninin üzerinden geçen bu kadar güne rağmen bu görev verilmediği gibi hala da Başkanlık Divanı'nın oluşması beklenmekte  Cumhurbaşkanı tarafından. Takviminde bir değişiklik olmazsa Sayın Başbakan'ın perşembe günü yurtdışında olacağı, pazar günü döneceği ve görevlendirmenin bundan da 10 gün sonraya kalacağı söyleniyor"

Bunun Türk demokrasi tarihinde rastlanır bir gecikme olmadığını savunan Özel, şöyle devam etti:

"Bu, 30 Ağustos Askeri Şurası kararlarının bu hükümet ve bu Bakanlar Kurulu'nun yoluyla yapılması yönünde bir beklenti. Belki ileriye, erken seçim takvimine yönelik birtakım hesapları içinde barındırıyor. Ama Cumhurbaşkanı, sürekli ihlal ettiği tarafsızlık makamını, seçimden sonra da Adalet ve Kalkınma Partisi'ne kullandığına ilişkin yaygın şüphe hali her geçen gün biraz daha kuvvetlenmektedir. Bir an önce görevlendirmenin yapılması gerekirken bu gecikme Türkiye Cumhuriyeti'nin seçmenlerinin hür iradeleriyle ortaya koyduğu tabloya saygısızlıktır. Hükümet kurma yetkisinin verilmesi geciktiriliyor. Bu gecikme siyasete istikamet dayatmaktır. Adeta Cumhurbaşkanı tarafından bir vesayetin ortaya konduğu ve Meclis iradesinin, halk iradesinin biraz daha geciktirilerek bir takım manipülasyonlara girildiği ortadadır. Cumhurbaşkanı'nın bu konudaki yaklaşımını doğru bulmuyor ve bir an önce görevlendirmenin yapılmasını bekliyoruz."

"Telefonlarını açamayacak durumdalar"

Meclis Başkanlığı seçimlerinde MHP ile CHP arasında yaşanan sürece ilişkin soruya Özel, "MHP'nin içinde bulunduğu durumu anlamaya çalışıyoruz. Herkesin telefonu kilitlenmiş, grup odalarında telefonlarını açamayacak durumdalar, milletvekilleri cep telefonlarına gelen tepki mesajlarından dolayı son derece rahatsız. Ama bir savunma mekanizması geliştireceklerse bunu da bir tutarlılık içinde yapmalarını bekleriz" karşılığını verdi.

MHP'nin "Ekmeleddin İhsanoğlu desteklenseydi" tezinin gerçeklerle bağdaşmadığını savunan Özel, "MHP'nin seçimden beri ana tezi ne? 'HDP'nin olduğu hiçbir yerde olmayız. HDP'nin destek verdiği CHP-MHP hükümetinde olmayız, CHP azınlık kursa HDP destekleyecekse biz desteklemeyiz.' Bu yüzden bütün formülleri itip sadece AKP'li formüllere bırakmış olan MHP bugün diyor ki 'İhsanoğlu'na CHP destek verseydi...' Peki saatlerimizi geri alıyoruz ve desteği verdiğimizi varsayıyoruz. 50 oy eksikleri var. HDP'nin 50 oyuna ihtiyaç duyuyorlar. Şimdi HDP'nin verdiği selamı bile seçimden beri almayan MHP, CHP İhsanoğlu'nu destekleseydi 50 HDP oyunu ne yüzle istiyor? ya da bugün bunu hangi akla, hangi mantığa, hangi siyasi tutarlılığa sığınarak CHP'nin Ekmeleddin İhsanoğlu'nu desteklemesi gerektiğini söylüyor" diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Ekmeleddin İhsanoğlu Özgür Özel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title