Haberler

CHP Grup Başkanvekili Gök Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Genel Kurulunun 22 Ocak günkü birleşiminde, AK Parti'li 5 milletvekilinin hem elektronik sistem ile hem de pusula gönderdiğini ve mükerrer oy kullandığını belirterek, bu milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

Gök, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulunun 22 Ocak Pazar günkü 65. birleşiminde AK Parti'nin Grup önerisinin oylamasından önce yoklama talebinde bulunduklarını anımsattı.

Yoklamada toplantı yeter sayısının bulunamadığını savunan Gök, buna karşın TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın, Meclisin tatil kararını oylamaya sunarak, Meclisin kapatıldığını belirtti.

Gök, TBMM Başkanlık Divanı'nın CHP'li katip üyesi Emre Köprülü'nün, sonuç ilan edilmeden önce elektronik sistem ile oy pusulaların karşılaştırılması önerisini, Bahçekapılı'nın dikkate almayarak, sonucu alelacele açıklandığını öne sürdü.

Sisteme giren 157 milletvekili dışında, AK Parti'li 9 milletvekilinin yazılı pusula göndererek, yoklamaya katıldığını ifade eden Gök, pusula gönderen 9 milletvekilinden 5'inin aynı zamanda mükerrer şekilde, elektronik sistemle de oy kullandığının anlaşıldığını savundu.

Gök, toplantı yeter sayısı olan 184 milletvekili yerine, 181 milletvekiline ulaşıldığı için ikinci yoklama yapılması gerekirken, tatil kararı alındığını ileri sürdü.

Bunun üzerine TBMM Başkanlık Divanı'nın toplanmasını istediklerini anımsatan Levent Gök, dünkü divan toplantısında, AK Parti'li üyelerin tespitinin de 5 milletvekilinin mükerrer oy kullandığı yönünde olduğunu kaydetti.

Tatil kararının yok hükmünde olduğu ve Meclisin tekrar toplantıya çağrılması taleplerinin, Başkanlık Divanı'nın AK Parti'li üyelerinin oylarıyla reddedildiğini anlatan Gök, sözlerine şöyle devam etti:

"TBMM gibi herkesin gözünün, kulağının üzerinde olduğu bir kurumda mükerrer oy kullanılmasını meşrulaştıran anlayışı AKP'li üyeler, çoğunluk oylarıya topluma ve Meclise kabul ettirme anlayışındalar. Başkanlık Divanı'nın aldığı karar da sakattır. Meclisin toplantıya çağrılması gerekirken bundan kaçınarak, CHP'nin talebini reddeden anlayış, gazi Meclisin tüm itibarını yerle bir etti. Normal seçimlerde, genel, yerel seçimlerde herhangi bir yurttaşın mükerrer oy kullanması 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını gerektirir. Böyle tablo içinde, mükerrer oy kullanarak, sonucu etkileyen milletvekillerinin durumu vehamet arz ediyor. Gazi Meclisin, böylesine itibarını zedeleyen, yerle bir eden anlayışa AKP'li milletvekilleri ne yazık ki sıklıkla başvuruyor. Yok saymak, görmezden gelmek kimsenin haddi değildir. İktidar partisinin bu tutumunu halkımıza şikayet ediyoruz. Referandumda veya seçimlerde, Mecliste bunu yapan milletvekilleri bulunduğu dikkate alınarak, sandıklarda neler yapabileceğini kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz."

22 Ocak Pazar günkü birleşimde toplantı yeter sayısı olmamasına karşın alınan Meclisin tatili kararının, eylemli içtüzük ihlaleli olduğu iddiasında bulunan Gök, bunu Anayasa Mahkemesinin denetlemesi gerekirken, mahkemenin, 2007'den itibaren eylemli içtüzük ihlalini denetlemediğini vurguladı.

CHP'li Gök, "Anayasa Mahkemesinin, OHAL kararnamelerinde gördükleri gibi iktidarın etkisi içinde yanlı kararlar veren bir mahkeme olarak güvenini hızla kaybettiğini" ileri sürdü.

AK Parti'nin Başkanlık Divanı'ndaki ve mükerrer oy kullanan milletvekillerinin tutumunu halka şikayet ettiklerini belirten Gök, "Anayasa Mahkemesinin 2007'den beri eylemli içtüzük ihlalini denetlemediğini öngörerek, CHP olarak mükerrer oy kullanan milletvekilleri halkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Yurttaşlarımız mükerrer oy kullandığında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis aldığından, kıyas yoluyla, önemli bir oylamada mükerrer oy kullanarak, oylamanın sonucunu etkileyen milletvekilleriyle ilgili suç duyurusunda bulunacağız." diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title