Haberler

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ziyaretleri -

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Öfke ve şiddet dili kullanmayan, herkesin çimentosu, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin güvencesi, sigortası olan birisinin kararı ile ülkemiz yönetilsin.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Öfke ve şiddet dili kullanmayan, herkesin çimentosu, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin güvencesi, sigortası olan birisinin kararı ile ülkemiz yönetilsin. Sizin de sorumluluğunuz var, yarın sandığa gidip oy kullanacaksınız. Tercihinizi ben ahlaktan, dürüstlükten, ayrım yapmayan yandan tarafa yapmanızı istiyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu, Almanya'nın Köln şehrinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Camisi, Antakya Rum Ortodoks ve Kadim Süryani Ortodoks kiliseleri ile Alman Alevi Birlikleri Federasyonu'nu (AABF) ziyaret etti.

Önce DİTİB Camisi'ni gezen Kılıçdaroğlu, cami inşaatı hakkında bilgi aldı ve anı defterini imzaladı. Kılıçdaroğlu'na DİTİB Başkanı Prof. Dr. İzzet Er eşlik etti.

Kadim Süryani Ortodoks Kilisesi ziyaretinde konuşan Kılıçdaroğlu, "Herkesi kucaklayan bir dil kullanmalıyız. Öfke ve şiddet dili kullanmayan, herkesin çimentosu, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin güvencesi, sigortası olan birisinin kararı ile ülkemiz yönetilsin. Hepimizin sorumluluğu var, sizin de sorumluluğunuz var, yarın sandığa gidip oy kullanacaksınız. Tercihinizi ben ahlaktan, dürüstlükten, ayrım yapmayan yandan tarafa yapmanızı istiyorum. Ben ülkeyi yönetmeye talip olan birisiyim. Ben, herkesi kucaklayan, bütün yurttaşların sorunlarını çözmeye kendisini adayan anlayışı benimsiyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada bulunmaktan, birlikte olmaktan mutluyum. Her kimliğe ve inanca saygı göstermek insanlığın bir gereğidir. İnsan Allah'ın yarattığı en değerli varlıksa, ki biz buna inanıyoruz, o zaman bunlara, buna saygı göstereceğiz. Etnik kimlikler ve inançlar çatışma sebebi olmuştur. Ortadoğu'da masum insanlar ölüyor. Her kimlik ve inanç değerlidir. Manevi dünyayı zenginleştiren duyguyu hepimiz saygı ile karşılamak zorundayız. Kavganın değil, huzurun barışın yollarını bulmak zorundayız. 70'li yıllarda İstanbul'da yaşarken alt komşumuz Süryani idi. Süryanilikle ilgili bilgim oradan gelir. Biz dostuz, aynı topraklarda yaşayıp, aynı havayı soluduk. Tasa ve kıvançta beraberiz. Biz aynı dünyanın insanlarıyız. Bunun için hiçbir engeli kabul etmemeliyiz. Yıllar sonra siyasetçi olarak Deyruzzefaran Kilisesi'ni ziyaret ettim. Orada bir tarih var, bu bizim tarihimiz. Zaman zaman göçler oldu. Sorunları gidermemiz gerekiyor. Bunu da siyaset kurumu sağlayacak. İnancı ve kimliği dolayısıyla sorunların yaşandığı bir ortam istemiyoruz, sorunlarını çözen bir Türkiye arzuluyoruz. Türkiye'nin ne kadar değerli olduğunu Ortadoğu'ya bakarak daha iyi görüyoruz. Neden insanlar inançları yüzünden birbirlerini öldürüyor. Biz bunları aşan bir ülkeyiz."

Geçmişte yaşanan rahatsızlıkları ortadan kaldırmanın siyasetçinin görevi olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, "Aynı dili konuşuyoruz, aynı kültüre sahibiz" dedi.

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi'ni de ziyaret eden Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada da "Burada olmaktan mutlu oldum. Farklı düşünebiliriz ama birbirimize saygı duymak zorundayız. Ortadoğu da yaşanan dramı biliyoruz. İnancı farklı diye karşısındakini öldürmeyi reddediyoruz. Her inanca saygı duymalıyız. Türkiye'deki zenginliklerin Almanya'ya da taşınmasından memnun oldum. Huzura ihtiyacımız var. Kavga ve öfkeye değil. Tercihlerimizi huzurdan yana yapmalıyız ve öfke dilini kullananlara yeter artık demeliyiz" şeklinde konuştu.

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Cemati Sosyal İşler Sorumlusu Nebil Bayrakçıoğlu ise "Suriye'de Özgür Suriye Ordusu tarafından kaçırılan Gregorios Yohanna İbrahim ve Boulos Yazigi isimli iki papazın, yaşıyorlarsa bir an önce serbest bırakılmasını ve Suriye ve Irak'ta yaşanan savaşta, kiliselerin yıkılıp yakılmamasını istiyoruz." dedi. "Ermeniler, Türkmenler, Kürtler, Araplar, Yezidiler, Süryaniler, Keldaniler, Aleviler, Mezopotamya halklarıdır ve Türkiye'nin akrabalarıdır" diyen Bayrakçıoğlu, "Söylemlerinde ve eylemlerinde barışı vurgulayarak etnik grubu ve inancı ötekileştirmeyip yok saymamaya davet ediyoruz. Ortadoğu'da yaşananlar evrensel değerlerin hayata geçirilmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir" diye konuştu.

Kadim Süryani Ortodoks Kilisesi Heyet Başkanı İbrahim Alıcı da Avrupa'da yaklaşık beş yüz bin Süryani'nin yaşadığını ifade etti. Alıcı, sözlerine şöyle devam etti:

"50 yıldır diasporada olsak da bir gözümüz, bir kulağımız, bir ayağımız ve tüm kalbimizle Türkiye'deyiz. Süryaniler olarak güçlü ve barışçıl bir Türkiye arzusundayız. Gavur kelimesinin Türk toplumunun hafızasından silinmesini itiyoruz. Diyaloğun yaşandığı yerde barış ve huzur eksilmez. Farklılığımız bizim zenginliğimizdir. Tüm Süryaniler olarak Türkiye'yi yürekten seviyoruz" dedi.

Son olarak Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Merkezi'ni ziyaret eden Kılıçdaroğlu'nu, Genel Başkan Turgut Öker kapıda karşıladı. Federasyona bağlı ülke dernek başkanları ile inanç ve kanaat önderlerinin katılımıyla düzenlenen toplantı, basın mensuplarının görüntü almasının ardından basına kapalı devam etti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, CHP Kahramanmaraş Milletvekili ve Yurtdışı İlişkiler Koordinatörü Durdu Özbolat, CHP Mehmet Ali Ediboğlu ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de eşlik etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu CHP Antakya Rum Ortodoks Kadim Süryani Ortodoks özer

-Kılıçdaroğlu, Köln'de Antakya Rum Ortodoks ve Kadim Süryani Ortodoks kiliselerini ziyaret

Kaynak: AA / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Almanya Antakya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title