Haberler

Kılıçdaroğlu, "Canlı Tarih Sahnesi"nin açılışına katıldı (1)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "(Canlı Tarih Sahnesi) Burada kendi tarihimizden kısa kesitler izledik. Cumhuriyetin kuruluşu, ulusal bağımsızlık savaşı, savaşın verilmesi, kadınların rolü...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "(Canlı Tarih Sahnesi) Burada kendi tarihimizden kısa kesitler izledik. Cumhuriyetin kuruluşu, ulusal bağımsızlık savaşı, savaşın verilmesi, kadınların rolü, alfabe ve devrimlerin nasıl, hangi koşullarda yapıldığını öğrendik. O koşulları bilmeyenler rahat koltuklarda oturup, cumhuriyetin o yıllarını eleştiriyorlar. Asıl üzücü olan bu" dedi.

Kılıçdaroğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılan, Atatürk ve İsmet İnönü'nün kendi ses ve hareketleriyle yakın tarihi anlattığı "Canlı Tarih Sahnesi"nin açılışının ardından yaptığı açıklamada, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in çok güzel bir çalışma gerçekleştirdiğini kaydetti.

Büyükerşen'in Eskişehir'i sadece bu bölgenin, Türkiye'nin değil dünyanın önemli bir markası haline getirdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Eskişehir'i Eskişehir yaptı. Çağdaş ve uygar bir kent haline getirdi. Darısı diğer belediye başkanlarının başına. Eskişehirli Yılmaz Hocamız ile ne kadar gurur duysa azdır. Biz de gurur duyuyoruz. Kendi tarihimizi bilmek çok önemli. Kendi tarihini bilmeyen geleceği bilemez, geleceği tahmin edemez. Gelecekle ilgili güçlü, sağlıklı öngörülerde bulunamaz. Burada kendi tarihimizden kısa kesitler izledik. Cumhuriyetin kuruluşu, ulusal bağımsızlık savaşı, savaşın verilmesi, kadınların rolü, alfabe ve devrimlerin nasıl, hangi koşullarda yapıldığını öğrendik. O koşulları bilmeyenler rahat koltuklarda oturup, cumhuriyetin o yıllarını eleştiriyorlar. Asıl üzücü olan bu."

- "Cumhuriyete karşı olan gruplar var"

Kılıçdaroğlu, "Canlı Tarih Sahnesi"nde iki önemli insan olan Atatürk'ü ve İsmet İnönü'yü izlediklerini bildirdi.

Çalışmayı takip ettikten sonra duygulanmamanın mümkün olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Cumhuriyete karşı olan gruplar var, şu anda. Adeta cumhuriyeti 'düşman' olarak belleyen gruplar var. Türk sözcüğünden utanan bir Başbakan var. Türk milleti kavramını kullanmaktan utanan, sıkılan bir Başbakan var. Ben bunu içime sindiremedim. Kendi ülkemizi, kendi kanlarımızla, canımızla, bedenimizle, alın terimizle bedel ödeyerek kurduk. İçinde bulunduğumuz ulusumuzla gurur duyarız, gurur duymak zorundayız. Bugün öyle bir tabloyla karşı karşıyayız ki kendi ülkesinin tarihini bilmeyen kişiler, bu ülkeyi yönetmeye talip oldular. Kendi ülkesinin kuruluşunu bilmeyenler Türkiye'nin nasıl kurulduğunu bilmeyen insanlar, kendi tarihimizle ilgili ahkam kesmeye başladılar. Başta Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, cumhuriyet tarihi konusunda bir parça bilgi edinmek isteyen, elini vicdanına koyup, bu iki büyük insanı dinlemek isteyenler buraya gelip onları dinlesinler. Eğer vicdanları varsa, buradan ayrılırken kendi vicdanlarını sorgulayacaklardır."

Kılıçdaroğlu, her yurttaşın, öğrencinin buraya gelip, bu tabloyu görmelerini istediğine değinerek, "Bu bizim görkemli tarihimiz. Bu tarihimiz ve insanımızla gurur duyuyoruz. 7 düvele karşı mücadele burada verildi. Gezi Parkı'nda 7 düvele karşı mücadele verilmedi. Kendi çocuğuna, kendi gencine, kendi gençliğine karşı mücadele eden bir siyasal iktidar, bu mücadeleyi '7 düvele karşı mücadele verdik' diye kamuoyuna sunuyor. İnsanda biraz utanma olur, biraz ahlak olur, biraz tarih bilgisi, kırıntısı olur. Bunların hiçbirisi yok. Bunlar bu ülkeyi yönetiyorlar. Asıl üzücü olanı da bu zaten" diye konuştu

Bir gazetecinin "Yerel seçimlerde Büyükerşen'i yeniden aday görecek misiniz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Neden görmeyelim arkadaşlar? Bu kadar övgüden sonra Yılmaz Hoca'mıza ne söyleyeceğiz? O sadece bizim övgümüzü alan bir belediye başkanı değil. Görüşü ne olursa olsun, bütün Eskişehirlilerin kucakladığı bir belediye başkanı. Bütün Eskişehirlilere hizmet veren bir belediye başkanı" dedi.

Açılışa, İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, 1. Hava Kuvveti Komuta Korgeneral Abidin Ünal, Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve diğer davetliler katıldı.

Açılışın ardından Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, Abacı Konak Otel'de yemek yedi.

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Kemal Atatürk Kemal Kılıçdaroğlu İsmet İnönü Eskişehir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title