Haberler

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu (2)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Güçler ayrılığı, yasama, yürütme, yargının ayrı olmasıdır, çağdaş demokrasilerde bir de buna medya eklenir. Çünkü bunların tamamı milli iradeyi kullanırlar ve milli iradeyi temsil ederler.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Güçler ayrılığı, yasama, yürütme, yargının ayrı olmasıdır, çağdaş demokrasilerde bir de buna medya eklenir. Çünkü bunların tamamı milli iradeyi kullanırlar ve milli iradeyi temsil ederler. Bir kişi, milli iradeyi temsil edemez, demokrasilerde böyle bir şey yoktur. Güçler ayrılığı bu bakımdan çok önemlidir. Bu bağlamda başkanlık tartışmaları yapılırken, 'Yasama ve yargı, benim için ayak bağıdır' diye birisi söylüyorsa, onun demokrasiye ihanet ettiğini rahatlıkla düşünebilirsiniz." dedi.

Kılıçdaroğlu, Genç Sosyal Bilimciler Derneğince Doğuş Üniversitesinde düzenlenen "1. Ulusal Gençlik Akademisi"nin açılışındaki konuşmasında, Türkiye'nin bölgesinin ve dünyanın önemli aktörlerinden biri olması için ne yapılması gerektiği konusundaki görüşlerini dile getirdi.

Gençlerin gelecek ama aynı zamanda bugünün en temel aktörleri olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Kadın-erkek eşitliği... Sakın bundan ödün vermeyin. 'Kadın evinde otursun' diyen adama 'Kardeşim sen önce git kendin evinde otur' diyebilmek gerek. Hayatın her alanında kadın ve erkek omuz omuza mücadele edecek. Kadını bir yere hapsetmek, Cumhuriyetin ve çağdaşlığın, uygar dünyanın kabul edeceği bir şey değildir. Bilime olağanüstü değer ve önem vermek zorundayız." dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, önerdiği stratejinin ilk ayağını, "Hukukun üstünlüğü ve demokrasi" şeklinde açıklayarak, kişi başına gelirin 25 bin dolar ve üstü olduğu bütün ülkelerde tam demokrasi bulunurken, zengin olağanüstü kaynakların üzerinde oturan ve yoksulları oynayan bir İslam dünyasında demokrasi ve hukukun üstünlüğü, kadın erkek eşitliği olmadığını anlattı.

Bütün kültürlerde adaletin en soylu kavramının adalet olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Birilerinin talimatıyla karar veren değil, hukukun üstünlüğüne inanarak, vicdanıyla karar veren yargıca ihtiyacımız var. Medya özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğü kesinlikle olmalı. Bir kişi düşüncelerinden ötürü hapse atılmamalı. Bugün hapiste gazetecilerimiz, yazarlarımız, bilim insanlarımız var. Ben içime sindiremiyorum. Bugün içeride olan gazetecilerin hiçbirisi, CHP lehine 3 cümle bile kurmuş değildir ama ben onların haklarını savunmak zorundayım çünkü ben demokrasiye, insan haklarını, düşünceyi açıklama özgürlüğüne inanıyorum. Düşünceyi açıklama, medya özgürlüğü, bilimsel özerklik, demokrasinin olmazsa olmazıdır."

Kılıçdaroğlu, güçler ayrılığı ilkesine dikkati çekerek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Şunu insanlık tarihi gördü ve öğrendi; Bir kişiye bütün yetkiler verildiğinde, o kendi ulusunu bir süre sonra felakete sürüklemiştir. Hitler, en somut örnektir. Bütün yetkileri aldı, 'Ben başkanım' dedi, sadece kendi ülkesini değil, bütün dünyayı kana buladı. Ne yapıldı? Alman Anayasasına halkın direnme hakkı konuldu. Tıpkı 15 Temmuz'da halkın direnme hakkını kullandığı gibi. Dolayısıyla demokrasiye yönelen her harekete karşı, hepimizin ortak mücadele etmesi lazım. Güçler ayrılığı, yasama, yürütme, yargının ayrı olmasıdır, çağdaş demokrasilerde bir de buna medya eklenir. Çünkü bunların tamamı milli iradeyi kullanırlar ve milli iradeyi temsil ederler. Bir kişi, milli iradeyi temsil edemez, demokrasilerde böyle bir şey yoktur. Güçler ayrılığı bu bakımdan çok önemlidir. Bu bağlamda başkanlık tartışmaları yapılırken, 'Yasama ve yargı, benim için ayak bağıdır' diye birisi söylüyorsa, onun demokrasiye ihanet ettiğini rahatlıkla düşünebilirsiniz. 'Benim gibi düşünmeyen yargı veya benim gibi düşünmeyen yasama organı'... Olmaz."

"Güçlü bir sosyal devlet olabilirsek, ülkede barışı ve istikrarı sağlamış oluruz"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, stratejinin ikinci ayağını "Üreten Türkiye" şeklinde açıklarken, bunun için de katma değeri yüksek ürün üretilmesi gerektiğini vurguladı ve üniversiteleri bilgi üretmeyen bir toplumun, katma değeri yüksek ürün üretme şansı bulunmadığını söyledi.

Üniversiteler bilim üretmesi, mali, bilimsel ve yönetsel özerkliğinin olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, aykırı düşüncelerden korkmamak gerektiğini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan, rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar" sözlerine atıf yaparak, Atatürk'ün asıl bu bağlamda öğretilmesi gerektiğini belirtti.

Üçüncü ayağı "Güçlü bir sosyal devlet" olarak tanımlayan Kılıçdaroğlu, "Eğer güçlü bir sosyal devlet olabilirsek, yani aç ve açıkta hiç kimse kalmazsa, gelir dağılımı dengeli olursa, kişi başına gelirde 25-30 bin doları yakalayabilirsek, artık ülkede barışı ve istikrarı sağlamış oluruz." dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, stratejinin son ayağının "Sürdürülebilirlik" olduğunu, sürdürülebilirliğin temelinin de eğitimde yattığını vurguladı.

Bu arada programın ardından üniversitenin yanındaki bir koleji ziyaret eden Kılıçdaroğlu, çocuklarla sohbet edip, fotoğraf çektirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title