Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Dünyanın hiçbir demokrasisinde siyasetçinin, özellikle de anamuhalefet partisi genel başkanını, özellikle parti kurultayında yaptığı bir konuşmada, siyasi olarak pozisyonunu belirlemiş cumhurbaşkanını eleştirmesi yargının soruşturma konusu yapılamaz. Bunu yapanlar savcı değildir.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Dünyanın hiçbir demokrasisinde siyasetçinin, özellikle de anamuhalefet partisi genel başkanını, özellikle parti kurultayında yaptığı bir konuşmada, siyasi olarak pozisyonunu belirlemiş cumhurbaşkanını eleştirmesi yargının soruşturma konusu yapılamaz. Bunu yapanlar savcı değildir. Bunu yapanlar köledir. Patronlu rejimin köleleridir ve CHP olarak bizim davamız, kavgamız patronlu rejimin kölelerine karşı yürütülen bir kavgadır" dedi.

Tezcan, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, partinin 35. Olağan Kurultayı'ndaki konuşmasında sarf ettiği "diktatör bozuntusu" ifadeleri nedeniyle "Cumhurbaşkanı'na alanen hakaret" suçundan soruşturma başlatıldığını anımsattı.

Soruşturmayı başlatan savcının hukukçuluğunu merak ettiğini belirten Tezcan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, daha önce de TBMM Grup Toplantısı'nda defalarca Cumhurbaşkanı'na yönelik "diktatör bozuntusu" ifadesini kullandığını söyledi.

Tezcan, anamuhalefet partisinin genel başkanının TBMM'deki konuşmalarında net bir biçimde Türkiye'nin önemli bir siyasal sorununu dile getirdiğini öne sürerek, şöyle devam etti:

"Anayasa'nın 83. maddesi, TBMM'de söylenen sözlerin dışarıda tekrarı halinde mutlak dokunulmazlık kapsamında sayar. 'Sorumsuzluk' deriz. Soruşturmayı başlatan savcılara hukukun en temel kuralını hatırlatıyorum. Mutlak sorumsuzluk kapsamındadır. Yani dışarıda tekrarı halinde de soruşturma başlatamazsınız. Bırakın dokunulmazlığının kaldırılması fezlekesi düzenlemeyi, soruşturma dahi başlatamazsınız. Bu savcıya şunu söylemek zaruret, 'Cumhuriyetin savcısı olun. Siz, Cumhurbaşkanı'nın savcısı değilsiniz. Siz, cumhuriyetin savcılarısınız. Bu cumhuriyet, Cumhurbaşkanı'nın cumhuriyeti değil. Bu devletin görevlileri Cumhurbaşkanı'nın kulu değil. Cumhurbaşkanı sistemin patronu, yargı da Cumhurbaşkanı'nın kölesi değil. Ama görüyoruz ki Türkiye bir patronaj rejimine doğru hızla sürükleniyor. Cumhurbaşkanı kendisini patron gibi sanıyor. Devletin, yargının başındaki isimlerin bir kısmı da dahil olmak üzere Cumhurbaşkanı'nı patron sanmaya başlamışlar. Böyle bir sistem yaratılıyor."

"İşlenemez suç haline geldi"

Bülent Teczan, TCK'nın 299. maddesinin Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunu düzenlediğini belirterek, "Ama Cumhurbaşkanı bu tutumuyla, görevde olduğu sürece cumhurbaşkanına hakaret suçu işlenemez bir suç haline gelmiştir. Fiilen böyle bir suç işlenemez" dedi.

TCK'nın söz konusu maddesinin, Anayasa'ya namusu ve şerefi üzerine ettiği yemine saygılı cumhurbaşkanını korumak için düzenlendiğini vurgulayan Tezcan, şu ifadeleri kullandı:

"Yoksa bu madde, önüne gelene hakaret eden, milletiyle kavga eden, aydınlara hain diyen, gençlerine çapulcu diyen, gazeteciye tasmalısınız imasında bulunan, vatandaşları mezhep ya da etnik kökenine göre ayrıma tutan, milletin birleştirici unsuru olma özelliğinden kopmuş, çatışmanın parçası olmuş bir cumhurbaşkanını korumak için konulmuş bir hüküm değildir. Cumhurbaşkanına hakaret suçu tarihimizin hiçbir döneminde olmadığı kadar soruşturmaya konu oldu. Neden? Çünkü tarihimizin hiçbir döneminde görmediğimiz bir Cumhurbaşkanı tipiyle karşı karşıyayız. Anayasa'da tarif edilen bir Cumhurbaşkanı şu anda yoktur. Dolayısıyla Anayasa'da tarif edilen cumhurbaşkanını koruyan TCK'nın 299. maddesinin de uygulanabilirliği ortadan kalkmıştır.

Dünyanın hiçbir demokrasisinde siyasetçinin, özellikle de anamuhalefet partisi genel başkanını, özellikle parti kurultayında yaptığı bir konuşmada siyasi olarak pozisyonunu belirlemiş Cumhurbaşkanı'nı eleştirmesi yargının soruşturma konusu yapılamaz. Bunu yapanlar savcı değildir. Bunu yapanlar köledir. Patronlu rejimin köleleridir ve CHP olarak bizim davamız, kavgamız patronlu rejimin kölelerine karşı yürütülen bir kavgadır."

Açıklamanın ardından soruları yanıtlayan Tezcan, Genel Sekreter Gürsel Tekin'in kurultayda Parti Meclisi dışında kalmasıyla ilgili soru üzerine, "Çalışkan bir arkadaşımızdır. Uzun yıllar genel başkan yardımcılığımızı yaptı. Kurultay, devam konusunda bir karar verseydi tabii ki çok iyi olurdu. Ama bu bitmiş demek değildir. Milletvekili ve partilimiz olarak çalışmalarına devam edecektir" yanıtını verdi.

Kaynak: AA / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Bülent Tezcan Türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title