Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması

"CHP, çok açıkça den dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını istiyor, kaldırılmasını değil. Ayrıca, içeriğinin de bütün inanç ve mezheplere eşit yaklaşmasını savunuyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "CHP, çok açıkça din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını istiyor, kaldırılmasını değil. Ayrıca, içeriğinin de bütün inanç ve mezheplere eşit yaklaşmasını savunuyor. CHP'nin savunduğu bu" dedi.

Tanrıkulu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta İstanbul'da açıkladıkları 18 maddelik "Herkes İçin İnanç Özgürlüğü Kanun Teklifi"ni Genel Sekreter Gürsel Tekin ile TBMM Başkanlığı'na sunduklarını söyledi.

Başbakan Davutoğlu'nun Hacı Bektaş'a gitmeden önce kanun teklifini okumasını istediklerini söyleyen Tanrıkulu, "Aşağı yukarı uygulamadan kaynaklı olan ayrımcılık dışında Alevi yurttaşlarımızın üzerinde mutabık kaldıkları konuların çerçevesi bu kanun metninde var. Bunu okursa Meclis zemininde bir mutabakat sağlarız ve yol alırız diye kendisinden bir dilekte de bulunduk ama kendisi okumamış ya da okumuşsa anlamamış veya kendisine verilen bilgiler yanlış" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu'nun "CHP, önerisinde din dersinin kaldırılmasından söz ediyor" dediğini ifade eden Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"Bu, tamamen yalandır, tamamen çarpıtmadır, tamamen başka bir algı operasyonudur. Ben, hukukçuyum, bir siyasetçiye 'Yalan söylüyorsun' demek, tazminatı gerektirir. Ben, Davutoğlu'na açıkça söylüyorum. Sayın Davutoğlu, bu konuda yalan söylüyorsun. CHP'nin önerisi burada. CHP, çok açıkça din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını istiyor, kaldırılmasını değil. Ayrıca, içeriğinin de bütün inanç ve mezheplere eşit yaklaşmasını savunuyor. CHP'nin savunduğu bu. Dolayısıyla Başbakan yalan söylüyor. Metin burada, Meclis Başkanlığında."

-"Geçmişle hesaplaşma, hamasi nutuklar atmakla olmaz"

Tanrıkulu, 12 Nisan 2013 tarihinde Dersim konusunda bir kanun teklifi verdiklerini ama teklifin gündeme alınmadığını belirterek, Dersim olayının Cumhuriyet tarihinin kara bir sayfası olduğunu söyledi. Dersim'de resmi kayıtlara göre 13 bin 806 yurttaşın yaşamını yitirdiğini ifade eden Tanrıkulu, Dersim arşivlerine ulaşılamadığını dile getirdi. Tanrıkulu, şunları söyledi:

"Her devletin tarihinde böyle kara dönemler olur, böyle ağır olaylar yaşanır, böyle katliamlar yaşanır. Bizim tarihimizde de bu yaşanmıştır ama geçmişle hesaplaşma, yüzleşme, grup toplantılarda hamasi nutuklar atmakla olmaz. Geçmişle hesaplaşma, yüzleşme, sadece bizim başımıza gelen işler değil. Dünyanın birçok ülkesinde olmuştur ve bir literatür gelişmiştir. Bu işler, kamusal olur. Kamusal özür mekanizmalarının devreye girmesi ile olur. Bu arşivleri Meclis'te açacaksınız, Meclis'te toplayacaksınız, araştırmacıların hizmetine sunacaksınız. Araştırmacılar, gerçekten de tarihçiler, siyasetçiler, buna ulaşacaklar, bir çerçeve metin çıkaracaklar, Meclis Başkanlığına önerecekler ve Meclis başkanlığı bunun üzerine gereğini yapacak. Yoksa bugün Başbakan'ın attığı nutuk gibi değil. Bu Meclis toplanacak, o çerçeve üzerine, erişilebilir arşivler üzerinden ne gerekiyorsa onu yapacak. Meclis yapacak ve kamusal olacak, kişisel değil."

Verdikleri kanun teklifini hatırlatan Tanrıkulu, "Eğer Davutoğlu, kendine güveniyorsa Adalet ve Kalkınma Partisi, kendine güveniyorsa kanun teklifimiz burada, bu yasayı hemen bugün gündeme alırız, yasalaştırırız, ondan sonra ne gerekiyorsa yaparız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beşar Esad ile çekilmiş fotoğraflarını eleştiren Tanrıkulu, "Bu fotoğraflar çekildiği zaman da Esad hakına zulmediyordu, yaygın insan hakları ihlalleri vardı" görüşünü dile getirdi.

Türkiye'nin Suriye'deki bütün halkların iradesi ile ortak bir demokratik rejimin inşası için çaba göstermesi gerektiğini dile getiren Tanrıkulu, "Ama bunlar ne yaptılar, cihatçı güçleri, IŞİD'i destekleyerek Suriye'yi de Irak'ı da bu hale getirdiler. IŞİD, bugün Irak'ta ve Suriye'de belaysa bunun birinci derecede sorumlusu Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarlarıdır" dedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu İstanbul Suriye Dersim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title