Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması

"(MİT Kanun Teklifi) Bütün bu yetkiler Türkiye'yi bir istihbarat devletine dönüştürmekte" "MİT'in bugüne kadar yaptığı hukuk dışı, yasadışı soruşturmalar meşru hale getirilmeye çalışılacaktır"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu,  MİT Kanun Teklifi'nin, Türkiye'yi bir istihbarat devletine dönüştüreceğini iddia etti.

Tanrıkulu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasını anımsatarak, "Erdoğan'ın ifade özgürlüğüne saygılı olmadığı, AİHM'nin kararıyla tescil  edilmiştir. Saygı duymamış olmasını yadırgamıyorum" dedi.

Burada iç hukuk yollarının tüketilmediği noktasında çok yanlış ve esası olmayan tartışmalar yapıldığını belirten Tanrıkulu, iç hukuk yolları tüketilmeden AİHM'ye de AYM'ye de  başvuru yapılabileceğini savundu.

Tanrıkulu, şu ifadeleri kullandı:

"Adında Adalet Bakanlığı yazan bir kurumun ve bunun başında bulunan bir bakanın gerçekten de akla ve hukuka ziyan açıklamalarda bulunması ve bu yol üzerinden AYM'ye bireysel başvuru imkanlarını kısıtlayacak düzenlemeler yapılacağının ima edilmiş olmasını kabul etmek mümkün değil. AYM kararını doğru biçimde okusalar ki okuduğu zaman da sayın Bakan'ın bu kararı anlayacağını sanmıyorum. O nedenle bu açıklamalarda bulunuyor. Bu kararın ne anlama geldiğini ortalama bir hukukçu anlar hatta ortalama insan."

İfade özgürlüğüne ilişkin olduğu ve açıkça Başbakan'ın çizdiği sınırlar dışına çıkıldığı için bu şekilde açıklamalar yapıldığını iddia eden Tanrıkulu, "AYM bugün de yarın da Youtube ile ilgili kararını bence verecektir. Çünkü TİB, Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi'nin aldığı kararı yok hükmünde saymıştır. Ama AYM'de hem bizlerin hem de Youtube başvuruları vardır" dedi.

Tanrıkulu, gazetecilerin MİT'in yapısında değişiklik öngören kanun teklifine ilişkin bir soruya da şu yanıtı vedi:

"Bütün bu yetkiler Türkiye'yi bir istihbarat devletine dönüştürmekte. Otoriter bir anlayışın uzantısıyla yazılmıştır. İçeriğinde hiçbir ortalama yurttaşın kabul etmediği düzenlemeler var. MİT'in bugüne kadar yaptığı hukuk dışı, yasadışı soruşturmalar meşru hale getirilmeye çalışılacaktır. Bu yasadan önceki eylemleri noktasında hiçbir soruşturma açılamayacaktır. Bundan önceki birçok yasadışı iş, meşru hale getirilecektir, bundan sonrakiler ise soruşturulamayacaktır. Böyle bir koruma kalkanı hiçbir hukuk devletinde olmaz." - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title