Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türkiye'ye şubat ayında 4,3 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi olduğunu savunarak, "Hükümet ve Merkez Bankası rekorlar kıran kaynağı belirsiz para girişi üzerindeki gölgeyi kaldırmalı, derhal bu konuda kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapmalıdır" ifadesini kullandı.

Öztrak, yazılı açıklamasında, cari açığın şubat ayında 3,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini, finans hesabından 2,2 milyar dolarlık kaynak çıkışı olduğunu belirterek, buna karşın kaynağı belirsiz para giriş çıkışının izlendiği net hata ve noksan kaleminden ülkeye gelen paranın ise 4,3 milyar dolar olduğunu ileri sürdü.

Bunun, 1998 Eylül'ünden yana Türkiye'ye aylık bazda en yüksek kaynağı belirsiz para girişi olduğunu öne süren Öztrak, şunları kaydetti:

"Yıllık cari açığın onda biri kadar kaynağı belirsiz para sadece bir ayda Türkiye'ye girmiştir. Net hata noksan kalemindeki bu olağanüstü gelişmeler, sağlıklı bir analizi imkansız hale getirmektedir. Diğer taraftan kaynağı belirsiz bu olağanüstü para girişine rağmen şubatta Merkez Bankası rezervleri 1,1 milyar dolar erimiştir. Açıklanan son veriler, kaynağı belirsiz paraların nedenini Ortadoğu, Balkanlar, Kuzey Afrika ülkelerinin Türkiye'ye güveni olarak gösteren Hükümetin bazı bakanlarının mantık sınırlarını zorlayan açıklamalarının da nedenini ortaya koymuştur. AKP iktidarında artık giderek sistematik hale gelen kaynağı belirsiz para girişleri şubat ayında zirveye çıkmıştır. Şubat rakamları Türkiye'nin cari açık sorununu çözemediği gibi, ciddi bir finansman ve kaynağı belirsiz para girişi sorunu olduğunu ortaya çıkarmıştır. AKP Hükümeti ve Merkez Bankası rekorlar kıran kaynağı belirsiz para girişi üzerindeki gölgeyi kaldırmalı, derhal bu konuda kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapmalıdır."

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Faik Öztrak Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title