Haberler

CHP'li Öztrak: En Sıkıntılı Sektörlerden Biri Müteahhitlik Sektörüdür

Güncelleme:

Çanakkale İnşaatçılar ve Yapı Müteahhitleri Birliği Derneği'nin bir otelde düzenlediği toplantıda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak,"Bugün Türkiye'de iyi gibi görünse de en sıkıntılı sektörlerden biri, müteahhitlik sektörüdür" dedi.

"YOK O İŞ ÖYLE OLMAZ DEDİLER"

Faik Öztrak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ocak ayında Merkez Bankasına yönelik eleştirilerinede değindi. Öztrak, tartışmanın daha sonra tatlıya bağlandığını ifade ederek, "Dışarıda bize para verenler dediler ki 'Yok, iş öyle olmaz.' Öyle anlaşılıyor ki artık Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı'nın kontrolü altına girmiştir. Merkez Bankası, müdahale etmesi gerektiği yerde, silahını kullanması gereken yerde, elindeki silahı kullanamayacaktır. Türk lirasının değer kaybını durdurabilmek için faiz silahını kullanamayacaktır" dedi.

"DOLAR KARŞISINDA EN HIZLI TÜRK LİRASI DEĞER KAYBEDİYOR"

Dolar karşısında en hızlı değer kaybeden para biriminin Türk lirası olduğunu dile getiren Öztrak, bu durumdan inşaat sektörünün olumlu etkilendiğini belirtti.Öztrak, bunun sürdürülebilir olmadığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı: "Bugün Türkiye'de iyi gibi görünse de en sıkıntılı sektörlerden biri müteahhitlik sektörüdür. Devlete iş yapanların karşı karşıya kaldığı ihale mevzuatı, 2002'den bu yana 130'dan fazla değişmiştir. Maalesef ihaleler yandaşlara gitmektedir. Yandaşlar da büyük kar payını toplayıp bu işleri aşağıda, taşeronlara vermektedir. Dolayısıyla bu sektörde para ödenmediği zaman yukarıdakilerin bekleme imkanı vardır, aşağıdaki taşeronların bekleme imkanı yoktur. Onlar hızla batmaktadır, devlet para ödemezse. Birinci önemli sıkıntı bu.

"DEVLETİN KUPON ARAZİLERİ TOKİYE VERİMEKTEDİR"

İkinci önemli sıkıntı, Toplu Konut İdaresi meselesidir. Bugün TOKİ, konutun her alanında faaliyet gösteren bir kurum haline gelmiştir. Devletin, birilerinin deyimiyle kupon arazileri TOKİ'ye verilmektedir. TOKİ üzerinden havuza para dolduran müteahhitlere peşkeş çekilmektedir. Yine parayı onlar kazanmaktadır, onların alt taşeronlarına ise sadece boğuşmak kalmaktadır. Türkiye'nin bu sorunları aşabilmesi için farklı bir strateji izlemesi gerekmektedir. Türkiye hukuk devleti olmalıdır. Her bir vatandaşın mülkiyeti güvence altında olmalıdır."Faik Öztrak, esnaf, müteahhit, iş adamı, kısacası her kesimin kanun önünde eşit olması gerektiğini sözlerine de ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Faik Öztrak Çanakkale Türkiye Yerel Politika Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title