Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, "Türk ve Ermeni halkları sürekli yapıcı bir diyalog içinde, araştırarak, konuşarak, uzlaşarak ortak bir öyküde buluşabilecek akıl, fazilet, tarihi birikim, ortak hukuk ve dostluğa sahiptir" değerlendirmesinde bulundu.

Loğoğlu, Türk-Ermeni halklarının ilişkilerini değerlendiren yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamasında, "CHP olarak, 1915 yılında yaşanan acı olaylarda hayatlarını kaybeden bütün insanlarımızı rahmetle anmakta, onların anıları önünde saygıyla eğilmekte; sonraki nesillerce bugüne taşınan üzüntü ve acılarını içtenlikle paylaşmaktayız" ifadesini kullanan Loğoğlu, Türkler ve Ermeniler için ayrı anlamı olan bu önemli günde, halkların birbirlerini tekrar kucaklamalarının gerekli ve mümkün olduğuna inandıklarını bildirdi.

Herkesin bu yönde samimi bir gayret içinde olmasını dilediklerini vurgulayan Loğoğlu, Türkler ve Ermeniler'in tarih boyunca barış, sevgi ve dayanışma halinde iç içe ve kardeşçe yaşadıklarının unutulmaması gerektiğini belirtti.

Türkler ve Ermeniler'in bugün de iki komşu devlet olarak yine birlikte olduklarını anımsatan Loğoğlu, "Toplumumuzu zenginleştiren Ermeni yurttaşlarımız, ülkemizde çalışan çok sayıda Ermeni vatandaşı bulunmaktadır. Ancak ortak tarihlerinin belirli bir dönemine ilişkin tarafların farklı algı, değerlendirme ve öyküleri vardır" açıklamasında bulundu.

Yaşanan olaylar gerçek, karşılıklı acılar samimi, fakat bu olaylara ilişkin tarafların öykü ve değerlendirmelerinin farklı ve çelişkili olduğuna dikkati çeken Loğoğlu, bu çelişkinin giderilmesinin ise taraflardan birinin görüşlerinin diğerine üstün kılınmasıyla mümkün olmadığını savundu.

Böyle bir yaklaşımın, iki halkın tekrar kucaklaşmasını da engelleyeceğini değerlendiren Loğoğlu, öykülerdeki uyumsuzluğun taraflardan birinin atacağı tek yanlı adımlar veya yapacağı jestlerle ortadan kaldırılmasının da mümkün olmadığını kaydetti.

Her iki tarafın da kendini haklı, diğer tarafı haksız gördüğünü dile getiren Loğoğlu, bu nedenle adımları atacak siyasi şahsiyetlerin niyetlerinin değil, atılan adımların Türk ve Ermeni halklarınca benimsenmesinin önemine değindi.

Loğoğlu, şunları kaydetti:

"Kendi vatandaşlarının acılarını paylaşırken dahi ayrımcılık yapan bir zihniyetin bu duyarlı ve tartışmalı insani konuyu manidar bir zamanlama ve yine hayatlarını kaybedenler arasında ayrımcılık yaparak gündeme getirmesi ahlaken ve vicdanen sorgulanması gereken bir davranıştır. Siyasi ahlaka sahip olanlar, tarihi acıları siyaset malzemesi haline getirmemelidirler. CHP, Türk ve Ermeni halklarının sürekli yapıcı bir diyalog içinde, araştırarak, konuşarak, uzlaşarak ortak bir öyküde buluşabilecek akıl, fazilet, tarihi birikim, ortak hukuk ve dostluğa sahip olduklarına inanmaktadır. 2005'te TBMM konuya ilişkin olarak CHP'nin önerisi üzerine kabul ettiği ortak deklarasyonda belirtilen doğrultuda CHP, ortak bir tarih komisyonu kurulması ve tarafların belgeli gerçeklere dayalı bir diyalog içine girmeleri çağrısını yinelemektedir."

CHP'nin konuya ilişkin, ilgili ülkelerdeki tüm arşivlerin açılmasının, Türk ve Ermeni bilim insanlarınca gerekirse üçüncü ülke uzmanlarının da katılacağı hem ayrı hem ortak çalışmalar yapılmasını önerdiğini hatırlatan Loğoğlu, araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılacak bilgi ve belgelere dayanarak bir uzlaşıda buluşulmaya çalışılmasının en doğru ve sağlıklı yol olduğunu değerlendirdi.

Loğoğlu, CHP'nin 2015'in Türk ve Ermeni halkları arasında ve Türkiye ile Ermenistan arasında bir kırılma, ayrışma yılı değil, bir birleşme, uzlaşma, barışma ve dayanışma yılı olmasını dilediğini bildirdi.

Loğoğlu, "Bu vesileyle CHP, TBMM bünyesinde siyasi partilerin temsil edileceği bir 'Diyalog Grubu' oluşturulmasını önermekte ve TBMM'nin bu yöndeki çalışmalarına katkı vermeye hazır olduğunu vurgulamak istemektedir. 1915'in ortak acıları 2015 yılında Türk ve Ermeni halklarının birleşmeleri, birbirlerini tekrar kucaklamalarıyla dindirilmelidir" açıklamasını yaptı. - Ankara

Kaynak: AA / Politika

Osman Faruk Loğoğlu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title