Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile beraberindeki heyetle yaptıkları koalisyon görüşmesine ilişkin, " Türkiye'nin güçlü bir hükümet profiliyle, önümüzdeki yılları göğüslemesi gereğinin altı her iki tarafça da çizildi. Ortak çalışma noktalarının tespitine dönük niyet ortaya kondu" dedi.

Koç, CHP Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, seçim sonra yaptıkları açıklamada, "tek partiye iktidar yetkisi verilmediğini, oluşan iradenin bir koalisyona yol açacağını, CHP'nin de hükümet kurma konusunda üzerine düşeni yapacağını, çözümsüzlüğün adresi olmayacağını" söylediklerini hatırlattı.

Gelinen noktada, karşılıklı güven tesisinin son derece önemli olduğunu, ortak bir çalışma yapma tespitinin ortaya konulduğunu belirten Koç, şunları kaydetti.

" Türkiye'nin güçlü bir hükümet profiliyle, önümüzdeki yılları göğüslemesi gereğinin altı her iki tarafça da çizildi. Ortak çalışma noktalarının tespitine dönük niyet ortaya kondu. ve bu çerçevede Sayın Davutoğlu'nun cümlesiyle, 'müzakere öncesi bir ön görüşme' niteliğinde olan bugünkü toplantının içeriği de bu şekilde özetlenmiş oluyor. Müzakereler öncesi bir ön görüşme, bir usul, irade ortaya kondu. Bir niyet beyanında bulunuldu. Bundan sonrası, bir yöntem çerçevesinde, ortak bir çalışma boyutuyla ele alınacak. Daha detaylı değerlendirmeleri yapmak mümkün ama bu çerçevede kalmamız gerekiyor."

Koç, açıklamalarının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Ortak çalışma ne şekilde olacak?" sorusuna, Koç, "Şimdi, müzakereler öncesi bir ön görüşme... Her iki taraftan da birer irtibat noktası arkadaşımız var. Daha sonraki turları tamamladıktan sonra, ikinci tur öncesinde bir değerlendirme yapılıp ona göre her iki tarafın ortaya koyduğu görüşlerin ortaklaşılabilen noktaları, daha üzerinde çalışılması gereken noktaların tespiti bakımından... Daha sonraki aşama" yanıtını verdi.

-"Müzakere öncesi ön görüşme"

"Görüşmelerde irtibat noktası kişiler kim?" sorusu üzerine Koç, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile kendisinin, bir aksaklık olmadığı sürece teması sürdüreceklerini söyledi.

"Güven tesisinin ilk adımı ne olacak?" sorusuna, Koç, "Bu bir ön görüşmeydi. Bir görev tevzi sonunda, görevi kapsamında kendilerinden sonra en yüksek oyu almış CHP'yi bir ziyaret, bir çerçeve, bir usul, niyet ve irade ortaya konmasıydı. Bu çerçevede kaldı. Yani, bir müzakere öncesi ön görüşme şeklinde tarif edebiliriz" karşılığını verdi.

"Güveni nasıl tesis edeceksiniz?" sorusunun sorulduğu Koç, "bunların süreç içerisinde olacağı" cevabını verdi.

"Bayram sonrası takvimin netleştirilip, netleştirilmediğinin" sorulması üzerine Koç, bunun netleştirilmediğini, Davutoğlu'nun MHP ve HDP ile görüşmelerinin bulunduğunu, daha sonra da bayramın geldiğini söyledi.

Koç, Davutoğlu'nun yaptığı görüşmelerin sonucunun da aktarılmasıyla, bir tarih belirleneceğini kaydetti.

"Madde madde tartışma toplantısı değildi"

"Sayın Davutoğlu, 'Cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanması noktasında birşey konuşmadık' dedi. Bu konuda bir değerlendirme yapıldı mı?" sorusuna, Koç, şu yanıtı verdi:

"CHP'nin koalisyonla ilgili pozisyonunu belirleyen, demokrasinin olmazsa olmazlarının altını çizen 14 maddelik tespit tutanağı var. Bunların içerisinde tüm parlamenter demokratik sistemlerde olduğu gibi her anayasal kuruluşun hangi çerçeve içerisinde olması gerektiği yazılı. Onun için özel bir bahis açılmadı. Bunları madde madde tartışma toplantısı değildi, sadece bir ön görüşmeydi. Bir niyet, irade kondu ortaya. Neydi o? Türkiye'nin güçlü bir hükümet profiliyle, önünde biriken iç ve dış sorunların aşılması için çalışmaya niyet, irade ortaya kondu. Çözümsüzlüğün adresinin olmayacağımızı ifade etmiştim başından beri."

"Süreçten umutlu musunuz?" sorusu üzerine Koç, "Fal bakarak soruya cevap vermemek gerekiyor. Siyaset her ne kadar kendi mecrası içerisinde akıyorsa da geldiği noktada pozitif sonuçların alt alta konmasından sonra, umut, umutsuzluk kısmı ortaya çıkabilir" dedi

"Hiç kimse kavga etmedi, güler yüzlü bir toplantıydı"

"Başbakan Ahmet Davutoğlu, açıklamasında, 'görüşme, samimi ve dostane bir atmosferde geçti' dedi. Sizin açınızdan nasıl?" sorusuna Koç, "Hiç kimse kavga etmedi, güler yüzlü bir toplantıydı" karşılığını verdi.

"Heyetler ilk önce 4 artı 1 olarak açıklanmıştı ancak sonradan 5 artı 1'e döndü. Bu toplantıya Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Milletvekili Mücahit Arslan da katıldı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Koç, "Biz de toplantıyı küçük notlarla aktarmak görevi olan bir arkadaşımız dahil edildi ve bu bildirildiği zaman, karşılıklılık çerçevesinde, diğer arkadaşı da AKP heyeti ekledi. Kim kime yakın, kim kime uzak, o çerçeve içerisinde ele alınacak bir toplantı değildi. Müzakereler öncesinde bir ön görüşmeydi, bu çerçevede bakmak gerekiyor" dedi.

Bugünkü gelişmelerle sınırla kalmak ve o çerçevede durma gerçeğiyle karşı karşıya olduğunu belirten Koç, herkesin kandilini kutladı.

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu Haluk Koç Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title