Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke Açıklaması

"17 25 Aralık davasındaki takipsizlik kararı, Türkiye'nin 'zenginleşmek için emeğin değil, siyasi bağlantıların önemli olduğu bir ülke' algısını güçlendirmiştir"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "17-25 Aralık davasındaki takipsizlik kararı, Türkiye'nin 'zenginleşmek için emeğin değil, siyasi bağlantıların önemli olduğu bir ülke' algısını güçlendirmiştir" görüşünü savundu.

Böke, yaptığı yazılı açıklamada, 17 Aralık soruşturmasında takipsizlik kararı verilmesini eleştirdi.

Bu kararın kamu vicdanını derinden zedelediğini ve Türkiye ekonomisinin geleceğine duyulan güveni sarstığını ileri süren Böke, söz konusu iddiaların, yasaların emrettiği şekilde, bağımsız yargı tarafından soruşturulması gerektiğini bildirdi.

Böke, sağlam ekonomi için kaliteli demokrasiye ihtiyaç olduğunu belirterek, "Dünyanın en büyük 18'inci ekonomisinin yolsuzluk sıralamalarında bazı en az gelişmiş ülkelerden bile daha olumsuz bir konumda olması kabul edilmesi güç bir olgudur" değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası Saydamlık Örgütü tarafından açıklanan yolsuzluk göstergelerinde, Türkiye'nin 177 ülke arasında 54'üncü sırada yer aldığını ifade eden Böke, Türkiye'nin sağlam bir ekonomiye sahip olması için, "egemenin hukukunun değil, halkın hukukunun esas alındığı kaliteli bir demokrasiye" ihtiyacı olduğu vurguladı.

Herkes için kaliteli demokrasi ve adil yargı olmadan, koyulan hiçbir hedefe ulaşılamayacağını dile getiren Böke, şunları kaydetti:

"Sağlam ekonomi için adil paylaşıma ihtiyaç vardır. Türkiye'nin sahip olduğu iktisadi kaynaklar, yolsuzluk nedeniyle adaletli bir biçimde bölüşülmemektedir. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında gelir adaletsizliğinin en yüksek olduğu ülkedir. Aynı eşitsizlik servet dağılımında da yaşanmaktadır. Credit Suisse tarafından yayınlanan Küresel Servet Raporu'na göre, 2000 yılında Türkiye nüfusunun en varlıklı yüzde 1'lik kesimi ülkedeki toplam servetin yüzde 38'ini alırken, bu oran 2014 yılında yüzde 54'e çıkmıştır.  Söz konusu oran 2014 yılı için ABD'de yüzde 38, İsveç'te yüzde 30, Yunanistan'da yüzde 27 ve Mısır'da ise yüzde 44 olarak açıklanmıştır. Bir tek Rusya, yüzde 66'lık oranıyla, bu göstergede Türkiye'yi geride bırakmıştır. Bu rakamlar göstermektedir ki 17–25 Aralık yolsuzluk dosyalarının ortaya çıktığı dönemde Türkiye'de olumsuza giden tek olgu adalet duygusunun zedelenmesi olmamıştır. Yolsuzluk, yoksulluğun en önemli sebeplerinden biridir. 17-25 Aralık davasındaki takipsizlik kararı, Türkiye'nin 'zenginleşmek için emeğin değil, siyasi bağlantıların önemli olduğu bir ülke' algısını güçlendirmiştir. Bu algı yıkılmadan Türkiye'nin gelişmiş ülkeler arasına girmesi mümkün değildir." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Selin Sayek Böke Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title