Haberler

CHP Eski Milletvekili Umut Oran Açıklaması

Eski CHP milletvekili Umut Oran, bazı ülkelerde oy kullanma süresinin kısa tutulmasının yurt dışında yaşayan seçmenlerin seçime katılım oranını düşüreceğini iddia etti.

Eski CHP milletvekili Umut Oran, bazı ülkelerde oy kullanma süresinin kısa tutulmasının yurt dışında yaşayan seçmenlerin seçime katılım oranını düşüreceğini iddia etti.

Londra'da gazetecilerle bir araya gelen Oran, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanma süreçleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Oran, yurt dışındaki seçmenin oy verme işleminin "çetrefilli" hale getirildiğini savunarak, çeşitli ülkelerde oy kullanma sürelerinin kısaltılmasının vatandaşların oy vermesini güçleştirdiğini dile getirdi.

Oran, "Türkiye'de 225 bin civarında sandık kuruluyor, sandık başına 300 oy düşüyor. Yurt dışında ise sandık başına seçmen ortalaması bini buluyor" diye konuştu.

Azerbaycan örneği üzerinde duran Oran, bu ülkede kurulan her sandığa ortalama bin seçmen düştüğünü, oy kullanma süresinin ise 1 günle sınırlı tutulduğunu kaydetti.

Oran, "Azerbaycan'da her 2 dakikada bir oy kullanılması gerekiyor. Bu yetmez. Japonya'da da 2951 seçmen için tek sandık kuruluyor. Süre yine 1 gün. Her seçmene aşağı yukarı 9 saniye düşüyor. Komik" diyerek hafta sonu tatilinin cuma gün yapıldığı İran, Cezayir, Katar, Ürdün gibi İslam ülkelerinde de oy kullanma gününün bu ülkelerde çalışma günü olan pazar'a konulmasının, seçime katılım oranını düşüreceğini savundu.

"54 ülke içinde AK Parti'nin yüzde 25'in altında oy aldığı ülkelerde oy kullanma süresi minimuma çekilmiş" ifadelerini kullanan  Oran, şunları kaydetti:

"Bir görünmez el buralarda tarife dışı engellemede bulunmuş gibi. AK Parti birinci çıktığı ülkelerde oy kullanma sürelerini uzun tutmuş. 54 ülkede bunun hesabını yapmış, birinci çıktığı ülkelerde oy kullanma süresini uzatmış.  KKTC'de oy oranı yüzde 40, buraya 18 gün süre tanınmış.  93 bin seçmenin bulunduğu ABD'de ise oy kullanma süresi 9 günle sınırlanmış. AK Parti'nin geçen seçimdeki oy oranının yüzde 35-36 olduğu İsviçre'de de oy kullana süresi 18 gün."

Irak, Libya ve Suriye'de sandık kurulmamasını da eleştiren Oran, bu ülkelerde halen yaşayan Türk vatandaşlarına oy kullandırılmamasının yanlış olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA / Politika

Azerbaycan Umut Oran Ak Parti Londra Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title