Haberler

Chp, Ermenek'teki Maden Faciası İçin Meclis Araştırması İstedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Atilla Kart, Ermenek'teki maden faciası için Meclis araştırması istedi. CHP'li Kart, meclis araştırması teklifi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na gönderdiği yazıda Meclis araştırmasına gerekçe olarak " Ermenek'teki kömür ocağı faciası esas alınarak, artık sistematik iş cinayetlerine dönüşen bu ve benzeri olayların sebeplerinin, sorumlularının ve alınması gereken önlemlerin araştırılması amacıyla; Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz" ifadelerini kullandı.

"SİSTEMATİK İŞ CİNAYETLERİNE DÖNÜŞEN OLAYLARIN SEBEPLERİNİN ARAŞTIRILMASINI ARZ EDERİZ"

CHP'li Atilla Kart, yaptığı yazılı açıklamada Karaman'ın Ermenek ilçesindeki, Has Şekerler adı ile faaliyet gösteren, maden ocağında meydana gelen kazada müteselsil ve hiyerarşik anlamda sorumluluk zincirinin oluştuğunu gösteren bulguların olduğunu savundu. Ermenek'te yaşanan maden kazasının araştırılmasını isteyen Kart, "Ermenek'teki kömür ocağı faciası esas alınarak, artık 'sistematik iş cinayetlerine' dönüşen bu ve benzeri olayların sebeplerinin, sorumlularının ve alınması gereken önlemlerin araştırılması amacıyla; Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 104-105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz" dedi.

"YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEDİKLERİNİ GÖSTEREN SOMUT BULGULAR SÖZ KONUSU"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarına bağlı ilgili birimlerin yükümlülüklerini yerine getirmediğine dair somut bulguların olduğunu aktaran Kart, "Denetim görevi ve sorumluluğunu takip etmekle yükümlü olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı; ruhsat ve kapatma yetkisi uhdesinde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünün (MİGEM) bu yükümlülüklerini hiçbir aşamada ve bihakkın yerine getirmediklerini gösteren ciddi ve somut bulgular söz konusudur. Ocak sahiplerinin, Siyasi İktidar ile yakın kişisel ve siyasi ilişkiler içinde oldukları; 'ruhsatlandırma, denetim ve kapatma' aşamalarında özen gösterilmediği ve yaptırımların uygulanmadığı; 'her yönüyle sorunlu olan Ocağın' işletilmesinin himaye edildiğine dair yine somut bilgiler söz konusudur. Ocak İşletmecisinin SSK ve vergi yükümlülüklerini bile yerine getirmediği görülmektedir. İhmal, sorumsuzluk ve suiistimaller sonucunda; insanlarımız önce ekmeklerini, daha sonra canlarını kaybetmektedir. Kömür Ocaklarında 'gayri insani' bir tablo vardır. Vahim ve dramatik bir süreç yaşanmaktadır. Bu yönüyle Gensoru ve Meclis Soruşturması şartları ve sebeplerinin doğmuş olduğu kanısındayız. Ancak, şimdiki hal ve ivedi olarak, Meclis Araştırması yoluyla Ermenek'teki Kömür Ocağı esas alınarak, artık 'iş cinayetlerine dönüşen' bu ve benzeri olayların sebeplerinin, sorumluların ve alınması gereken önlemlerin araştırılmasını talep etmek zorunluluğu doğmuştur" açıklamasında bulundu. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Atilla Kart Ermenek Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title