Haberler

CHP'den "Muhtarların Sgk Primini Devlet Ödesin" Teklifi

CHP Adana Milletvekili Aydın Uslupehlivan, yaklaşık 53 bin muhtarın SGK priminin İçişleri Bakanlığınca ödenmesine ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

CHP Adana Milletvekili Aydın Uslupehlivan, yaklaşık 53 bin muhtarın SGK priminin İçişleri Bakanlığınca ödenmesine ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne göre, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirecek çalışması bulunmayan veya bu kapsamda aylık ve gelir almayan köy ve mahalle muhtarları sigortalı sayılacak.

Muhtarlar tarafından ödenmesi gereken sosyal güvenlik primleri İçişleri Bakanlığınca ödenecek.

Bu görevlere yeniden seçilmeyenler ya da ayrılanların sigortalılık ilişkileri, kanuni primlerini ödedikleri sürece devam edecek.

Maaşın yarısı sigorta primine gidiyor

Teklifin gerekçesinde, muhtarların son yapılan düzenlemeyle bin 300 lira ödenek aldığı belirtildi.

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayan muhtarların zorunlu olarak Bağ-Kur Kanunu kapsamına alındığı ve primlerini kendilerinin ödediği ifade edilen gerekçede, muhtarlık binalarının elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet gibi her türlü giderlerini de muhtarların karşıladığı belirtildi.

Yaklaşık 53 bin muhtardan; köy muhtarlarının 435 lira, mahalle muhtarlarının ise 568 lira prim ödedikleri bilgisine yer verilen gerekçede, muhtarların aldıkları ödeneğin yarısına yakınını Bağ-Kur primi olarak devlete yatırdıkları ifade edildi.

Muhtarların, seçimle iş başına gelmiş olsalar bile kanunlarda devlet memuru olarak tanımlandıklarına işaret edilen gerekçede, devlette de sigortasız memur bulunmadığı kaydedildi.

Kaynak: AA / Politika

Bağ Kur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title