Haberler

CHP'den "Kalemi Kırılan Gazeteciler Raporu"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba: "AKP özgür basının en büyük düşmanıdır ve sayıları bin 863'ü geçen gazetecilerin işten çıkarılmasının tek sorumlusudur"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "AKP özgür basının en büyük düşmanıdır ve sayıları bin 863'ü geçen geçen gazetecilerin işten çıkarılmasının tek sorumlusudur" iddiasında bulundu.

Ağbaba, milletvekilleri Özgür Özel, Nurettin Demir ve Muharrem Işık ile partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, CHP Cezaevleri Komisyonunca hazırlanan "Kalemi Kırılan Gazeteciler Raporu"nu kamuoyuyla paylaştı.

Komisyon olarak hazırladıkları raporlarla tarihe not düştüklerini ifade eden Ağbaba, hazırladıkları raporların yazarının gerçekte AK Parti iktidarı olduğunu savundu.

Türkiye'nin dünyada en çok gazetecinin işten çıkarıldığı ülke olduğunu ileri süren Ağbaba, "Bizim tespit edebildiğimiz kadarıyla 12 yıl boyunca AKP'nin kalemini kırdığı gazeteci sayısı bin 863. Bu gazetecilerin yüzde 90'ı AKP'nin ustalık döneminde işten çıkarıldı" diye konuştu.

Bu sayıyı buzdağının görünen kısmı olarak nitelendiren ve işten çıkarılan gazetecilerin sayısının artamaya devam ettiğini belirten Ağbaba, "AKP özgür basının en büyük düşmanıdır ve sayıları bin 863'ü geçen geçen gazetecilerin işten çıkarılmasının tek sorumlusudur" görüşünü savundu.

Gelinen noktada AK Parti'nin "en büyük medya patronu" haline geldiğini iddia eden Ağbaba, şunları söyledi:

"Gazetecilere yönelik sayısız hakaretler, tehditler, davalar bu dönemde oldu. İlk kez bu dönemde üst düzey gazetecilere doğrudan gönderilen talimatlar ve sansür uygulamaları gibi yollarla medya alanına ayar verildi. İlk kez bu dönemde kitaba 'bomba' gazeteciye 'terörist' denildi. İlk kez bu dönemde 8 gazete aynı manşetle çıktı. İlk kez bu dönemde basın alanında çalışan emekçiler, hükümetin kurdurduğu sendikaya zorla üye yapıldı. Bu dönemde ayrıca 2009'da yüzde 21 olan sendikalı basın emekçisi sayısı, 2014'te yüzde 4,7'ye düştü. İlk kez bu dönemde gazeteci olmamasına rağmen özenle yetiştirilmiş 'faydalı gazeteciler' türedi. Bu manipülatörler bugün 'beyefendinin kalemşörleri' olarak hizmet veriyor."

Medya üzerinde etkinliği olan AK Parti'nin haber yapmanın kuralını dahi değiştirdiğini öne süren Ağbaba, "Artık bugün haber yapanın tek bir kuralı var, o da otosansür" dedi.

Otosansür yapmayan gazetecilerin cezaevi, baskı ve şiddetle işsizlikle karşı karşıya kaldığını belirten Ağbaba, "Tüm bunlar söz konusu olunca Türkiye basın özgürlüğünde dünyada 154. sıraya geriliyor" ifadesini kullandı.

Hazırladıkları raporu kitaplaştırdıklarını, çevirisinin tamamlanmasının ardından uluslararası kurum ve kuruluşlara da göndereceklerini dile getiren Ağbaba, "Bu ülkede özgür basının, otosansür, işsiz bırakma şantajı, cezaevine gönderilme tehdidiyle susturulmaya çalışıldığını tüm dünyaya göstereceğiz" diye konuştu.

"Medyamız adeta AKP'nin arka bahçesi haline geldi"

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ise medyanın kamu adına yaptığı bilgilendirme görevini ne kadar sağlıklı yaparsa demokrasi seviyesinin de o kadar yükseleceğini bildirdi.

Medya üzerindeki iktidar baskısının her geçen gün arttığını ileri süren Işık, AK Parti'nin medya emekçileri üzerinde işten çıkarma, istifaya, emekliliğe zorlama, mobbing, hedef gösterme gibi çeşitli baskılar uyguladığını savundu.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de aylardır maaşlarını alamayan medya çalışanlarının olduğunu bildirdi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise medyanın sermayenin egemenliği ve iktidarın kuşatması altında olduğunu savundu.

"Bu raporun hem sebebi hem de bu rapordan çıkartılacak en önemli sonucun bağımsız, özgür gerçek bir basın iş kolu sendikasında bir örgütlenme olmaması olduğu aşikardır" diyen Özel, özgür, bağımsız bir basın sendikasının gazetecilerin özlük haklarının korunmasının yanı sıra gerçek haber alma özgürlüğünün de bir teminatı olacağını vurguladı.

Konuşmaların ardından milletvekilleri imzaladıkları kitabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a göndereceklerini belirtti.

Bu arada milletvekilleri basın toplantısına, meme kanseri bilinçlendirme ayı kapsamında meme sağlığı konusunda toplumda bilinç ve farkındalığı artırmak amacıyla yakalarına taktıkları pembe kurdeleyle katıldı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Muharrem Işık Veli Ağbaba Özgür Özel Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title