Haberler

CHP Büyükşehir Adayı Şahin, Bursa İçin Düşündüğü Bin 326 Projesini Tanıttı

CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Necati Şahin, Bursa için düşündüğü bin 326 projesini kamuoyuyla paylaştı.

CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Necati Şahin, Bursa için düşündüğü bin 326 projesini kamuoyuyla paylaştı.

Büyükşehir Belediye Başkan adayı Necati Şahin, Crowne Plaza'da düzenlenen toplantıyla projelerini anlattı. CHP Bursa milletvekilleri Sena Kaleli, Aykan Erdemir ve teşkilat mensuplarının katıldığı toplantıda konuşan Şahin, yeni bir dönemin başlayacağını söyledi. Projelerini Bursa'nın fetih tarihi olan bin 326 olarak belirlediklerini ifade eden Şahin, Bursa için yeni planlama yönetim ve denetiminin yanı sıra kent anayasası ve kent manifestosu olacağını anlattı. Bursa'nın ağır hasta olduğunu ifade eden Şahin, "Ayağa kalkması için yoğun bakıma ihtiyacı var. Maalesef Bursa iyi yönetilmiyor. Makro hedefleri olmayan, günü kurtarmaya yönelik kararlar ile 3 milyonluk bir il yönetilemez. Bursa için kendimize, uyku kaçıran sorular sormalıyız. Gerçekçi sorular sorup, gerçekçi cevaplar bulmalıyız. Tek boyutlu veya sadece kendi penceremizden bakmadan şehrimizle yüzleşmeliyiz. Biz Bursa'ya bu bakış açısını kazandıracağız. Hedefimiz Bursa kardeşliğidir. Kimse Bursa'nın gücüne ve birlik çağrısına karşı koyamaz" dedi.

"4T TEMEL STRATEJİMİZ OLACAK, TOPLUMSAL ÇIKARLAR ÖZEL ÇIKARLARDAN ÜSTÜN TUTULACAK"

Hesap verebilirlik, şeffaflık ve adaletin prensipleri olduğunu kaydeden Şahin, "4T (ticaret-turizm-tarım-teknolojik sanayi) stratejik Bursa planını hayata geçireceğiz. Günümüz kentleri, güçsüz yönetimler karşısında güçlü iktisadi etkinlik sağlayan özel girişimciliğin gelişmesi sebebiyle kargaşa içinde. Kent, ferdi özgürlükler ile insan ölçeğini sağlamalı. Kent yeniden yapılandırılırken dört işlev temel alınmalı. Bunlar; konut, iş, ulaşım, dinlence. Bunlara bir de tarihsel miras eklenebilir. Bu işlevler ile ilgili düzenlemeler yapılırken, özel çıkarlar, toplumsal çıkarlar karşısında aşağı çekilmeli. Kentsel tasarım anlayışımızı, kentsel kaliteyi yükseltmek için kentin ve kent bölümlerinin konforunu ve alt yapısını, kentliler arası iletişimi, kararlara ve etkinliklere katılma imkanlarını, mimarlığını ve estetiğini, kentin tarihi geçmişi ile ilişkisini, kentin karakterini, kentin simgelerini ve anlamlarını kurgulayacak ve yükseltecek mekan ve yerleri üretme sanatı ve süreci olarak kabul ediyoruz. Göreve geldiğimizde ülkemize örnek bir kent tasarımı rönesansını başlatacağız" diye konuştu.

"3 MERKEZLİ KENT STRATEJİSİNE GEÇECEĞİZ"

Ulaşımda rahatlığı ve koordinasyonu sağlayacak Trafik Yönetim Merkezi'nin kurulmasını sağlayarak, trafik tıkanıklığının önüne geçeceklerini kaydeden Şahin, "Bursa'nın bugüne kadar süregelen tek merkezli kent stratejisini en az 3 merkezli kent stratejisine geçerek değiştireceğiz. Özellikle bir dönem kentin merkezi olarak görülen Yıldırım'ı yeniden kentsel yenilenmeyle birlikte eski görkemli günlerine döndüreceğiz ve yeni kent merkezi olarak tasarlayacağız. Yıldırım yeniden zenginleşecek ve prestiji artacak, Yıldırım'da yaşayanların hayat kalitesi yükselecek. Yine Yunuseli'ni de yeni kent merkezi stratejimiz içerisinde planlayacağız" şeklinde konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE DOĞANBEY TOKİ DÖNÜŞÜMÜ

Bursa'ya parsel bazında bakmayacaklarını ifade eden Şahin Bursa için son derece önemli olan kentsel dönüşümle ilgili şunları söyledi.

"Kentsel dönüşümde müteahhitlerle sürekli görüşme yapılıyor, ama hak sahibi vatandaşlar dikkate alınmıyor. Mevcut kentsel dönüşüm projeleri vatandaşların hayat tarzına müdahale ediyor, vatandaşlar adeta göçe zorlanıyor. Biz, vatandaşı göçe zorlamadan yerinde ve geleneksel hayat değerlerini sürdürebilecekleri sokak ve kültürlerini değiştirmeyecek yumuşak bir kentsel yenilenme gerçekleştireceğiz. Özellikle Yıldırım bölgemizdeki kentsel yenilenmeyi sağlayacağız. Yaklaşık 40 yıldır ihmal edilen ve Demiryolu altı olarak bilinen Soğanlı, Beşyol, Gençosman, Koğukçınar gibi mahallelerimizin çehresini değiştireceğiz. Bu bölgemiz yeniden yeşil Bursa'nın kalbi haline gelecek. Yalnızca Bursa'nın değil Türkiye'nin ve hatta dünya kültürel mirasının da bir sorunu haline dönüşen TOKİ Doğanbey konutlarının Bursa'nın kanayan bir yarası olmaktan çıkartacağız. Yapımı yaklaşık 6 yıl süren ve hak sahiplerini ciddi anlamda mağdur eden bu konutlarla ilgili yeni bir proje hazırlayacağız ve hiçbir hak sahibimizi mağdur etmeden, hatta karşı çıkabilecekleri bir projeyle bu sorunu çözeceğiz. Gerekirse konuyu BM Habitat gündemine taşıyarak uluslararası bir finansal kaynak oluşturarak Osmanlı'nın ilk başkentinin kalbindeki bu yarayı tedavi edeceğiz".

"KÖYLERİMİZ ZENGİNLEŞEREK YENİDEN HAYAT BULACAK"

Köylerin tüm altyapı meselelerini çözmek için temel stratejik hedefleri kapsamında planlamalar yapacaklarını dile getiren Şahin, "Yaklaşık 1 milyon kişinin geçimini sağladığı tarımı 4T stratejimize uygun olarak halkımızın zenginleşmesinin bir kaynağı olarak planlayacağız. Tarımsal zenginliğin aracılara ya da plansızlığa kurban gitmesini önleyeceğiz. Bölgesel yeni tesislerin kurulmasına öncülük ederek kentimize özgü tarımsal ürünlerin dünya pazarlarına katma değerli ürünler olarak sunulmasını ve elde edilecek gelirin üreticilerimizin geliri haline dönüşmesini sağlayacağız. Bölgesel tarımsal ürün festivalleri ile markalaşmayı teşvik edeceğiz. Aynı zamanda kırsal kesimdeki hemşehrilerimizin konut, sağlık, eğitim, kültürel gibi temel ihtiyaçlarını nitelikli biçimde karşımalarını sağlayarak kente göç etme ihtiyaçlarını azaltacağız; ulaşım imkanlarını güçlendirerek ihtiyaç halinde kentle kolay entegrasyon sağlamalarını destekleyeceğiz" dedi.

"BURSA YENİDEN TERMAL TURİZM KENTİ OLACAK"

Bursa'yı yeniden termal turizm kenti haline getireceklerini anlatan Şahin, "Kaplıca sularının kaynağında kullanılmasını esas alacağız. Bursa'yı yeniden kaplıca kenti yapmak ve dünyanın en önemli kaplıca ve fizik tedavi merkezlerinden biri haline dönüştürecek projelerimizi hazırladık. Bunlardan en önemlisi, Merinos-Kültürpark-Sıcaksu ve Soğanlı bölgesi ile ilgili olan projemiz. Temel amacımız kentin bütününü etkileyecek düzeyde vizyonel bakış açısı ile projeler üretmek. Projenin alan büyüklüğü 4 bin dönüm. Bu bölgede süreç içerisinde işlevini yitirmekte olan Kültürpark yeniden canlanacak, Merinos bölgesinde bir butik üniversite kurgulanacak, alan içerisindeki termal kaynaklar kullanılarak turizm tesisleri konumlanacak. Turizm tesislerinin bir kısmı büyük ölçekli bir kısmı ise otel, motel, pansiyon gibi küçük ölçekli olacak. Bölgenin bir kısmı ise yine konut alanı olarak kullanılacak. Böylece o bölgede yaşayan halk hem yerinden edilmeyecek, hem de kendi bulunduğu bölgede bir iş sahasına kavuşmuş olacak. Bu bölgeye gelen turist bu alanlarda konaklar iken kent merkezine yer altından yapılacak metro ile kolayca erişecek ve merkezi de canlandıracak. Bu bölgede 10 adet sıcak su noktası mevcut olup su kapasitesi ve dünya üzerindeki mevcut turizm trendleri göz önüne alındığında kentimize senede 1,5 milyon turist getirebilecek. Su kapasitesi reenjeksiyon vb. yöntemler kullanılarak kaynak rezervlerinin azalması engellenmiş olacak. Kaplıca tedavisinde kullanılan suda asla sabun ve deterjan kullanılmayacak ve bu su süzülerek kaynağına geri döndürülecek. Ayrıca termal su proje alanında ısıtma sisteminde de kullanılarak yenilenebilir enerji kaynağı haline getirilecek" diye konuştu.

"ULUSLARARASI PROJE MERKEZİ VE TRAFİK YÖNETİM MERKEZİNİ KURACAĞIZ"

Bursa'nın kentsel yenilenmesi başta olmak üzere önemli projelerini hayata geçirebilmek için uluslararası finansmandan yararlanacaklarını söyleyen Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kapsamda Bursa'ya çağ atlatacağız. Bursa yerel yönetimlerinin proje finansman kapasitesi ve kalitesini artırabilmek için öncelikle yeni bir organizasyon yapısına geçecek ve kurumsallık sağlayarak büyükşehiri uluslararası standartlarda bir yapıya kavuşturacağız. Uluslararası Proje Merkezi'ni hayata geçireceğiz. Büyükşehirlerin yeni yasaya göre görev ve sorumluluklarının bütün il düzeyinde başarı ile yapabilmeleri için etkin yönetim, denetim ve eşgüdüm tekniklerini uygulamak gerekecek. Bursa'ya yakışır şekilde kent stratejik planlama-kent yönetim-kent denetim sistemi kuracağız".

Teleferik hattını Bursa'nın merkezine getireceklerini kaydeden Şahin, "Bursa'da her konuda olduğu gibi ulaşımda da yeniden bir ulaşım master planı yapacağız. Bu konuda da bilimsel dönüşüm sağlayacağız. Mudanya yolu Geçitte Yüksek Hızlı Tren İstasyonu ile entegre olacak BHRS hattının, Bademli-Tepedevrent güzergahında delme tünel ile Güzelyalı Feribot İskelesi ve Mudanya İskele Meydanı'na bağlantısı sağlanacak. Dolayısıyla, raylı sistem ile deniz yolu ulaşımını buluşturacağız. Bursa Ulaşım Ana Planı'nın güncellenmesi ile birlikte, ilçelerin toplu taşıma sistemleri bilimsel olarak gözden geçirilecek ve kent merkezi ile entegrasyonu sağlanacak. Bursa'da ve Türkiye'de toplu taşımada devrim yapacağız ve kuzey-güney hatlarını kapsayan spiral hatlarda skytrain projemizi hayata geçireceğiz. Skytrain, mevcut kara yollarının üzerinden giden, dolayısıyla kamulaştırma giderleri daha düşük olan en son teknolojiye sahip bir ulaşım aracı olacak. Hazırladığımız yeni spiral hatlarla, toplu ulaşımda Bursa'yı DNA sarmalı gibi spiral biçimde saracağız ve bu konuda Türkiye'ye önder olacağız. Proje hazır, finansman hazır" diye konuştu.

"TOPLU ULAŞIMDA İNDİRİM OLACAK"

Bursaray başta olmak üzere toplu ulaşım araçlarında kapasite kullanım oranlarını artıracaklarını ve toplu ulaşım fiyatlarında en az yüzde 50 indirim yapacaklarını belirten Şahin, "12 yaşından küçüklere ve 65 yaşından büyüklere toplu ulaşımı ücretsiz hale getireceğiz. Bursa'yı ulaşımın en pahalı olduğu kentler arasından çıkartacağız. Minibüsçü ve özel halk otobüsçülerini ulaşım sistemimizin çözümünde önemli bir çözüm ortağı olarak göreceğiz ve ulaşım planlamalarımızın kararlaştırılmasında ortak irade paydaşı haline getireceğiz. Deniz otobüsü ulaşımını teşvik edeceğiz ve Marmara Denizi'ni kapsayacak şekilde genişleteceğiz. Mudanya'yı deniz ulaşımında Marmara'nın başkenti haline getireceğiz. Helitaksi ve deniz uçağı projelerini kamunun finanse ettiği bir model olmaktan çıkartacağız ve sınırlı bir kesime hizmet eden sistemi fakirin vergileriyle finanse edilmesinden çıkartacağız" dedi.

"TELEFERİKTE YİNE ÖNCÜ OLACAĞIZ VE SU FİYATLARINDA İNDİRİM OLACAK"

Teleferikte bir zamanlar öncü olduklarını hatırlatan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Teleferikte yine öncü olacağız. Biri Gemlik, biri İnegöl, biri Gürsu'ya, ikisi de kent merkezinde, diğer ikisi de Alaçam ve Dağyenice hatları olmak üzere tam 7 teleferik hattını projelendirdik. 2016 yılına kadar dördünü, 2018'de tümünü çalıştırmayı hedefliyoruz. Ayrıca su insanlığın temel ihtiyaçlarındandır. Bizim dönemimizde sudan para kazanmayacağız. Suda ciddi indirim olacak. Vatandaşa pahalı su satıp elde edilen kaynakları başka alanlarda kullanmaya son vereceğiz. Cami ve mabetlere içme ve kullanma sularını ücretsiz sağlayacağız, yapım, bakım ve onarımını yapacağız".

"BURSA'NIN GÖSTERİŞLİ BELEDİYE BİNALARINA DEĞİL HASTANEYE İHTİYACI VAR"

Bursa'nın gösterişli belediye binalarına değil, hastaneye ihtiyacı olduğunu söyleyen Şahin, "Eski Hal Kavşağı'nda inşaatı devam eden yeni belediye binasını en uygun revizyonla Şehir Hastanesi yaparak, halkımızın hizmetine sunacağız. İnanıyoruz ki halkımızın şifası, makamın şaşaasından çok daha önemlidir. Ayrıca Bütünşehir Kanununun verdiği imkanlarla ilçelerimiz dahil ihtiyaç olan bölgelerde yeni sağlık tesislerinin inşaasında öncülük edeceğiz" dedi.

ATATÜRK STADI VE YENİ STADIN GELİRLERİ

Atatürk Stadı'nı Bursalıların ve Bursasporluların beklentilerine uygun şekilde koruyacaklarını ifade eden Şahin, "Atatürk Stadı mevcut adıyla bir Spor, Kültür ve Sanat merkezi olacak. Cumhuriyet mimarisi özelliklerini temsil eden kapalı tribün bölümü korunacak. Bursaspor'un şampiyonluk yaşadığı çimler ve kale direkleri korunacak. Yeni yapılan 45 kişi kapasiteli yeni stadın gelirlerini de, Bursasporumuz'a yönelterek, yeni şampiyonluklara abone olacağız" diye konuştu.

Bursa'da engelliler için göstermelik uygulamalar yerine kalıcı ve planlı çözümler hayata geçireceklerini kaydeden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Engelliler için özel çağrı merkezleri, okul ve işlerine ulaşmaları için ücretsiz servisler bu çözümler içinde yer alacak. Engelli dostu kafe, lokanta, sinema gibi hizmetleri belediyenin denetimiyle belirleyip, özel sertifikalarla ayrıştıracağız. Bu işletmelerin tıpkı mavi bayrak gibi yeşil bayrakları olacak. Üniversitelerin içinde olmadığı projeler büyük eksiklik. Üniversite-kent ilişkisini güçlendireceğiz, Osmangazi'de Merinos Atatürk kongre Kültür Merkezi içerisinde bir butik üniversite kurulması için çalışmalarımız olacak. Özel sektör kuruluşlarımızın özel üniversite kurmalarını destekleyeceğiz. Bursa'yı bir üniversite kenti olması yönünde ciddi çalışmalar yapacağız".

"HER MAHALLEYE YAŞAM KOÇLARI GELİYOR"

Bursa'da yeni dönemin başladığını kaydeden Şahin, "Çağımızın önemli sorunları arasına giren obezite ve hareketsizliğe karşı her mahalleye yaşam koçları dönemi başlatacağız. Spor akademisi mezunu gençlerimizi, Bursa'ya hareket getirmek için istihdam edeceğiz. Daha sağlıklı, daha hareketli, fişek gibi bir Bursa geliyor. Ayrıca Hamitler çöplüğü başta olmak üzere çöp depolamada yeni bir yönteme geçeceğiz. Depolama yerine farklı yöntemlerle çöpü tasfiye etme ve koku sorununu çözme yoluna gideceğiz. Hamitler çöplüğünde biriken atıkları yenilenebilir enerji olarak kullanacağız. Halkımızı çöplerin çevreye verdiği rahatsızlıktan kurtaracağız. Nilüfer Deresi'nin temiz akmasını sağlayarak çevreye verdiği rahatsızlıktan ve bakteri üretiminden bir an önce kurtaracağız. Mevcut yönetimin Nilüfer deresi ve kollarını çevreleyen ve kirleten tesisler için verdiği 7 yıllık izni iptal edeceğiz ve hızla tasfiye edilmelerini sağlayacağız" dedi.

"ADABALI ENSTİTÜLERİ KURACAĞIZ"

Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceklerini söyleyen Şahin, "Osmanlı'nın kurucusu, Osman Gazi'nin öğretmeni Şeyh Edebali'nin (Şeyh Adabalı) adını vereceğimiz Adabalı Yüksek İstihdam Enstitüleri kuracağız. Bursa'nın en az gelişmiş yerlerinden başlayarak, 5 yıl içerisinde 12 yüksek istihdam enstitüsü açacağız. Bu enstitülerde, bilgisayar programı ve bilgisayar oyunu yazılımları, mobil yazılımlar, endüstriyel tasarım, moda, tekstil tasarım, ev dekorasyonu, peyzaj bölümleri olacak. Bursa'da işsiz gençlerin yüksek gelirli ve katma değerli meslekler edinmesini sağlayan örnek bir projeye imza atacağız. Bunun için özellikle kuracağımız "Uluslararası Proje Merkezi" aracılığıyla Avrupa Birliği fonlarını kullanacağız. Bursa kültürel etkinliklerin yeniden büyük artış sağladığı bir kent haline gelecek. İpekyolu Film Festivali'ni yeniden hayata geçireceğiz ve hedefimiz bu festivali bu yaz gerçekleştirmek. Tiyatro salonlarının artmasını teşvik etmek ve özellikle gençlerin tiyatroyla tanışmasını teşvik etmek hedefimiz" diye konuştu.

"70 BİN KADINA, EVDEN İŞ İMKANI, KADIN VE ÇOCUKLAR İÇİN SOSYAL TESİSLER"

Kayhan Mahallesi örneğini vererek esnafa rakip olmayacaklarını ifade eden Şahin, "Bursa'da işsizlik ve yoksulluk çok büyük bir sorun. Kadınlar, evlerinden çıkmadan yapacakları işlerle aile ekonomisine katkı sağlayabilecekler. Bu amaçla, kadınlarımıza kentimizin sanayi ve turizm potansiyeline uygun yeni iş olanakları tasarladık. Türkiye ve dünyada başarılı modellere göre projelerimizi hazırladık 70 bin kadınımız evde iş imkanına kavuşacak. Sağlık, kültür ve eğitim tesislerinin yapım, bakım ve onarımları önceliğimiz olacak. Kadınlarımız ve çocuklarımız için sosyal tesislerinin ve bakımevlerinin yapımı en önemli görevimiz olacak" şeklinde konuştu.

"AKTİF GIDA GÜVENLİĞİ DÖNEMİ BAŞLAYACAK"

Aktif gıda güvenliği hareketi ile organize bozuk gıda şebekeleriyle savaşacaklarını belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık Bursa'da kimse at eti, eşek eti yemeyecek. Ayrıca sebze, meyve ve balık gibi gıdaların kente girişi, kontrollerinin sağlanması, tüketiciye servis edilmesinde ilgili kamu kurumlarıyla da eşgüdümü sağlayarak aktif bir denetim mekanizması oluşturacağız; bunun için hizmet sunanlara reel bir hizmet altyapısı oluşturacağız. Halkımızın sağlığını, rant hesaplarının üzerinde tutacağız".

ÇEVRESEL KALKINMA PROGRAMI

Bursa'nın tüm ilçelerinin çevresel kalkınma projeleriyle kendilerine özgü merkezlere dönüşerek birer yıldız olacağını dile getiren Şahin, "Bu özgün merkezler tasarımında katma değerli tarım merkezleri, endüstriyel tasarım merkezleri, organik tasarım merkezleri, doğa turizm merkezleri, lojistik transfer merkezleri, deniz ulaşım merkezleri gibi bazen benzer, çoğunlukla farklılaşan merkez konseptleriyle bütünleşik bir Bursa kalkınma stratejisi uygulanacak" dedi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mudanya Merinos Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title