Haberler

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli ve İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, Bayburt'ta İncelemelerde...

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli ve İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, Bayburt'ta bir dizi ziyaretlerde bulundu.

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli ve İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, Bayburt'ta bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Bayburt'ta üç gün boyunca incelemelerde bulunan milletvekilleri kente ilişkin gündemleri gazetecilerle paylaştı. Milletvekili Kaleli, Bayburt merkez başta olmak üzere Aydıntepe ve Demirözü ilçeleri ile Arpalı, Beşpınar ve Gökçedere beldelerini ziyaret ettiklerini, vatandaşların sorunlarını yerinde dinleme imkanı bulduklarını söyledi.

Kaleli, Bayburt'ta işsizlik, üretimin olmayışı ve hayvancılıkta geride kalınması nedeniyle çok fazla göç yaşandığını söyleyerek, "Hatta Kaymakam bey de, belediye başkanı da Demirözü'nde enteresan bir rakam verdiler. Her gün 35 kişi göçüyor. Her gün 35 kişinin gitmesi sonucu nüfusları 2 bine yaklaşmış. Bayburt için çok büyük bir kayıp. Bunun bir şekilde mutlaka ortadan kaldırılması lazım" dedi.

Bayburt'la ilgili bugüne kadar edindiği bilgilere dayalı olarak Bayburt'un en büyük sorununun ulaşım olduğunu ifade eden Kaleli, "Anladığım kadarıyla buranın en büyük sorunu gerçekten ulaşım. Ulaşım olmayan yere kimse yatırıma gelmiyor ve girişimci olmuyor. Dolayısıyla ulaşımın, üretim faktörlerinin eksik olduğu yerde yatırım olmayınca üretim olmuyor, üretim olmayınca kazanç olmuyor, kazanç olmayınca da iş olmuyor ve iş olmayınca da göç oluyor. Böyle bir kısır döngü yaşanıyor Bayburt'ta" dedi.

Bayburt'ta silkeleyici bir ulaşım imkanının biran önce sağlanması gerektiğini ve pahalı bir ulaşımla rekabet şansının olmadığını ifade eden Kaleli, "Demiryolu ile ilgili önergemi verdim. Umarım dikkate alınır. Bayburt da Gümüşhane kadar Erzincan bağlantılı bu treni hak ediyor. Dolayısıyla bu güzergahı mutlaka Bayburt lehine döndürmemiz lazım" diye konuştu.

Sena Kaleli, çözüm süreci ile ilgili Şehit Aileleri Dayanışma Derneği ziyaretini de değerlendirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

ÇOK CİDDİ GÖÇ YAŞANIYOR

"Bayburt'a sıklıkla gelmeye çalışıyoruz. Bayburt'un sıkıntılarını, Bayburt'ta yaşayan vatandaşların sorunlarını dinlemeye çalışıyorum, Bayburt'un bölge içinde kalmış halinden kurtulmasını cani gönülden istiyorum. Burada halkımız çok fazlasıyla içine kapanıp kaderine boyun eğmiş, çok fazla talepkar olmamış, mevcutla yetinmiş bir durumda. Tabi bunun yetersiz olduğunu düşünen Bayburtlular ise kendilerini başka şehirlerde veya yurtdışında farklı bir şekilde var etmeye çalışıyorlar.

Dolayısıyla çok ciddi bir göç yaşanıyor. Biz de bu defa çok yoğun bir program gerçekleştirdik. Hem biraz sivil toplum örgütleri ile bir araya geldik, hem de Bayburt merkez, ilçe ve beldeleri ziyaret ederek, halkın görüşlerini almaya çalıştık. Farklı farklı sorunları gündeme getirmek için epeyce bir ziyaretler yaptık."

"SÜREÇ YÖNETİMİNDE BİR TAKIM SIKINTILAR VAR"

"Açılım süreci içerisinde Şehit Aileleri Dayanışma derneklerini ziyaret ediyoruz. Çünkü gerçekten bu süreçte en çok zarar görmüş ve sıkıntısını çekmiş insanların ne düşündüğünü öğrenmemiz gerektiğini düşündüm. Burada da ziyareti gerçekleştirdiğimizde süreçten sıkıntı duyduklarını özellikle süreçte Kürtlerin tamamının sanki PKK'lı olarak düşünüldüğünü belirttiler. Bu süreç içerisinde kendilerinin dikkate alınmaması rahatsızlığından bahsettiler. Aşağılandıklarını hissettiklerini söylediler. 3- 5 ay önce PKK'lı BDP'li kucaklaşmasında dokunulmazlıkların kaldırılması, Apo'nun asılması gündemde iken AKP tarafından böyle bir sürece gelinmesinden duydukları rahatsızlıklarını belirttiler. Hepimiz barış istiyoruz ama süreç yönetiminde bir takım sıkıntılar var."

VATANDAŞ CİDDİ ANLAMDA SIKINTIDA

"Aydıntepe ve Arpalı'ya gittik. Daha sonrada park ve bahçelerimizdeki gençlerimizle buluştuk. Bugün de Demirözü ilçesi, Gökçedere ve Beşpınar beldelerini ziyaret ettik ve gördük ki vatandaş ciddi anlamda sıkıntıda. Hatta bazıları "öldürmüyor ama süründürüyor" dediler. Çok az da olsa bir iki kişi de sıkıntısı olmadığını ifade etti. 'Yardımları alıyoruz, süt parası, öğretim-öğrenim parası, engelli-yaşlıya bakım parası alıyoruz'

diyerek yetinmek isteyenler de var. Bir taraftan da 'Biz bunları hiç almıyoruz, memur ve işçi emeklisiyiz ama esnaflık yaparak çocuklarımızı okutmak zorunda kalıyoruz ve sosyal destekleme primi ödemek zorunda kalıyoruz' diyen de var. Tarlalardan veraset dolayısıyla destek alamadığını söyleyen çiftçilerimiz var. Mısır sılajı ile geçimlerini sağladığını söyleyen çok vatandaşımız var."

HERGÜN 35 KİŞİ GÖÇÜYOR

"Genel anlamda buradaki işsizlik, üretimin olmayışı, hayvancılıkta da geride kalınması nedeniyle çok fazla göç yaşanıyor. Hatta bugün Kaymakam bey de, belediye başkanı da Demirözü'nde enteresan bir rakam verdiler. Her gün 35 kişi göçüyor. Her gün 35 kişinin gitmesi sonucu nüfusları 2 bine yaklaşmış. Bayburt için çok büyük bir kayıp. Bunun bu şekilde mutlaka ortadan kaldırılması lazım."

ULAŞIM OLMAYINCA KİMSE YATIRIMA GELMİYOR

"Anladığım kadarıyla buranın en büyük sorunu gerçekten ulaşım. Ulaşım olmayan yere kimse yatırıma gelmiyor ve girişimci olmuyor. Dolayısıyla ulaşımın üretim faktörlerinin eksik olduğu yerde yatırım olmayınca üretim olmuyor, üretim olmayınca kazanç olmuyor, kazanç olmayınca da iş olmuyor ve iş olmayınca da göç oluyor. Böyle bir kısır döngü yaşanıyor Bayburt'ta. Ulaşım yüzde yüz şart. Çünkü üretim yapanlar da "Rekabet edemiyoruz, ürünümüz taşıma maliyeti nedeniyle daha pahalı oluyor. Bizde bu defa ücretlerden kesinti yapıyoruz. Bu da bizim vicdanımızı rahatsız ediyor" diyorlar."

DIŞ VE İÇ BORCUN KATLANARAK BÜYÜDÜĞÜNÜ HERKES GÖRÜYOR

"Dolayısıyla Türkiye'nin ekonomisi büyümüyor, küçülüyor. Çünkü bu ülkede istihdam sıkıntısı yaşanıyor, işsizlik yaşanıyorsa o ülke büyümüyor demektir. Nitekim zaten 2002'ye kadar yüzde 5.5'ten yukarı olan büyüme hızı bugün 5.2'ye düştüğüne göre bugün Türkiye'de gerçek anlamda büyük bir sıkıntı var. IMF'ye borç ödemekle bu işin bitmeyeceği, dış ve iç borcun katlanarak büyüdüğünü herkes görüyor. Vatandaş bunun çok ciddi farkında. Türkiye'nin genel sorunun daha ötesinde Bayburt'ta ise daha önemli bir ekonomik sorun yaşanıyor."

BAYBURT TURİZM ŞEHRİ OLABİLİR

"Bayburt inanç ve bitkisel sağlık turizminin olabileceği, geçmişten gelen geleneklerin sürdüğü farklılığı olan bir şehir. Bu şehirden de aslında Eskişehir Porsuk çayı örneği gibi bir turizm şehri olabilir. Burada da Çoruh nehri civarı çok daha güzel bir görüntüye kavuşturulabilir, ıslah edilebilir. Öğrenciler böyle bir şehre daha rahat gelebilir. Biraz daha insanların akıla, bilime, sorgulamaya, düşünmeye yönlenmesi sağlanabilir."

BAYBURT DA GÜMÜŞHANE KADAR TRENİ HAKEDİYOR

"O nedenle Bayburt'ta silkeleyici bir ruh kazandırabilecek bir ulaşım imkanının biran önce sağlanması gerektiğini bu ziyaretimde iyice algıladım, kavradım. Pahalı bir ulaşımla rekabet şansı hiç yok. Bayburt kaderine razı bir şehir olmamalı. Demiryolu ile ilgili önergemi verdim. Umarım dikkate alınır. Bayburt da Gümüşhane kadar Erzincan bağlantılı bu treni hak ediyor. Dolayısıyla bu güzergahı mutlaka Bayburt lehine döndürmemiz lazım. Bu gezimiz ile ilgili de önergelerimizi meclise taşımaya devam edeceğiz ve Bayburt'u gündemde tutmaya çalışacağız." - BAYBURT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Binnaz Toprak Sena Kaleli Bayburt Yerel Haberler

title