Haberler

CHP Bursa Milletvekili Erdemir Açıklaması

"Bu hızla devam edersek 5 yıl sonra dünyanın en yolsuz 10 ekonomisinden biri olacağız"

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Türkiye'nin küresel yolsuzluk sıralamasında 64. sıraya yükseldiğini belirterek, "Bu hızla devam edersek 5 yıl sonra dünyanın en yolsuz 10 ekonomisinden biri olacağız" dedi.

Erdemir, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bugün 9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü olduğunu, BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'nin 14 Aralık 2005 tarihinde yürürlüğe girdiğini, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 164 ülke tarafından onaylandığını belirtti.

Erdemir, BM yolsuzlukla mücadele kampanyasının, dünyada her yıl 1 trilyon dolar rüşvet verildiğini, 2,5 trilyon doların ise yolsuzluk sonucu çalındığını hatırlattığını ifade etti

Türkiye'nin, 18 Mayıs 2006 tarihinde TBMM'de Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'ni kabul ettiğini anımsatan Erdemir, şöyle devam etti:

"Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluğunu idrak edeceğimiz 17-25 Aralık arifesinde, 9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü ayrı bir anlam taşıyor.

Türkiye, Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin 2014 Yolsuzluk Algı Endeksi Raporu'nda puanı en çok düşen ülke oldu. Küresel yolsuzluk sıralamasında bir yılda 11 basamak birden yükselerek 64. sıraya yükselmiştir. Bu hızla devam edersek 5 yıl sonra 2019 yılında dünyanın en yolsuz 10 ekonomisinden biri olacağız."

BM'nin, Yolsuzlukla Mücadele Günü mesajı olarak "Yolsuzluk Zincirini Kır" mesajını benimsediğini belirten ve hazırlanan logoyu gösteren Erdemir, "Türkiye'de yolsuzluk zincirini kıran onurlu, namuslu memur Teoman Coşkun'u anmak istiyorum" dedi.

G-20 Zirvesi'nde, Yolsuzlukla Mücadele Aksiyon Planı'nın kabul edildiğini anımsatan Erdemir, önümüzdeki yıl G-20 dönem başkanlığını yürütecek olan Türkiye'nin, bu planın yürütülmesinden sorumlu olacağını ifade etti.

Yolsuzluk ve rüşvetle mücadelenin, bu planın en önemli maddeleri arasında yer aldığına işaret eden Erdemir, "Oysa dört eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirildi. Bu yasak, BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesiyle de çelişmektedir. Hükümetin gayretleri boşunadır. Mızrak çuvala sığmamaktadır" dedi.

Gazetecilerin, Osmanlı Türkçesi derslerine ilişkin tartışmalarla ilgili sorusunu yanıtlayan Erdemir, kendisinin de Osmanlıca, Arapça, Farsça dersleri aldığını, çok dilliliğin önemini iyi bildiğini ifade etti.

Ancak herkesin bütün bunları kendi iradeleriyle yapmaları gerektiğini belirten Erdemir, ayrıca hükümetin ucuz polemiklerden, gündelik siyasette kaçınarak, eğitimdeki öncelikli sorunlara eğilmesi gerektiğini söyledi.

Eski milletvekili Feyzi İşbaşaran'a yönelik saldırıyı değerlendiren Erdemir, olayı kınadığını, "sorumluların cezalandırılmaması halinde benzeri linç girişimlerini yüreklendireceğini" söyledi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Aykan Erdemir Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title