Haberler

CHP Balıkesir Milletvekili Akın Açıklaması

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, "Türkiye'nin enerji ve enerjide dışa bağımlılık sorununu nükleer santrallerle aşacağına inanan AKP, bu yatırımların bir engele takılmadan yapılması yolunu açma çabası içerisinde.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, " Türkiye'nin enerji ve enerjide dışa bağımlılık sorununu nükleer santrallerle aşacağına inanan AKP, bu yatırımların bir engele takılmadan yapılması yolunu açma çabası içerisinde." dedi.

Akın, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan Elektrik Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapan düzenlemenin 12 yasada değişiklik içerdiğini belirterek, gelecek hafta görüşülmesini beklediklerini anlattı.

Düzenlemede, nükleer ve termik santral yatırımlarına ilişkin konuların yer aldığını hatırlatan Akın, " Türkiye'nin enerji ve enerjide dışa bağımlılık sorununu nükleer santrallerle aşacağına inanan AKP, bu yatırımların bir engele takılmadan yapılması yolunu açma çabası içerisinde. Nükleer santraller için İmar Kanunu ve yapı denetimi devre dışı bırakılıyor. Büyük riskler taşıdığı dünyanın her yerinde kabul edilen nükleer santral için denetim ve güvenlik konusu hafifletiliyor." görüşünü dile getirdi.

Çernobil faciasından sonra dünyada elektrik üretiminde nükleerin payının sürekli azaldığına dikkati çeken Akın, 1986 yılında yüzde 16 olan nükleer payın bugün yüzde 11'e düştüğünü söyledi. Akın, "Fukuşima faciasının yaşandığı dönemde Japonya Başbakanı olan Naoto Kan, Türkiye Başbakanına nükleer santral tavsiye ettiği için pişman olduğunu belirterek, Türkiye gibi sismik ve terör tehdidi olan bir ülke için 'nükleerden vazgeçmeli' dedi. Kendisi, nükleer santralden vazgeçmenin zorunluluk olduğunu, hiç nükleer santrale sahip olmamanın en güvenli enerji politikası olduğunu açıkladı. Ne olacağı, nasıl halledileceği hala bilinmeyen atık sorunlar gibi toplumsal maliyeti çok yüksek sonuçları olabilecek bir enerji türünde neden bu kadar istekli ve ısrarcı olunur, anlamak mümkün değil." diye konuştu.

Nükleer santralle ilgili olarak İmar Kanunu ve Yapı Denetimi Hakkında Kanun'un uygulanmayacağını ileri süren Akın, nükleer santral sahalarında yapılacak yapılar için özel olarak çıkarılacak bir yönetmeliğin geçerli olacağını, bu şekilde yerleşik denetim uygulamaları yerine daha zayıf denetim mekanizması oluşturulmak istendiğini söyledi.

Akın, düzenlemede öne çıkan bir başka unsurun elektrik faturalarındaki kayıp kaçak konusu olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bir kilovatsaat elektrik enerjisinin bedeli 21,34 kuruştur. Bu; dağıtım bedeli, enerji fonu, TRT payı, tüketim vergisi, KDV gibi vergiler ilave edildiğinde 41,17 kuruşa çıkıyor. İlgisiz ödemelerle halkımızın ödediği fatura, iki katına çıkıyor. 52 lira enerji tüketimi olan bir mesken abonesi, 105 lira ödemek zorunda kalıyor. Halkımız haklı olarak mahkemelere gidiyor ve davaları kazanıyorlar. Yargıtay da aynı yönde karar veriyor. Sadece kayıp kaçak bedeli olarak 2006-2014 yılları arasında vatandaşın cebinden tam 33 milyar lira çıktı. Bu tam bir soygundur. Üstelik bu soygun yargı kararlarıyla da tescillenmiştir. Yapılması gereken soyguna son vermektir ama AKP öyle yapmıyor, bu soygun düzeninin sürdürülmesi için kanun çıkarıyor. AKP'ye göre, dağıtım firmaları zarar etmesin diye halkamızın daha fazla fatura ödemesi gerekiyor. Tüketici Hakem heyetleri ve mahkemeler tarafından iadesine karar verilen ve iadesi yapılan kayıp kaçak bedelinin bütün tüketicilerden alınmak üzere tasarıya konulan hüküm, Komisyondaki itiraz ve tartışmalar sonucu çıkarıldı."

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Akın Balıkesir Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title