Haberler

Chp, Ankara Suyunun Araştırılmasını İstedi

CHP, Ankara'nın içme ve kullanma suyunun "sağlık açısından taşıdığı risklerin saptanması ve Ankara'nın su sorununa kalıcı ve etkin çözümler bulunması" için Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve milletvekili arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde, sağlıklı içme ve kullanma suyu temininin yerel yönetimlerin öncelikli ve temel görevleri arasında olduğu belirtildi.

Ankara'nın uygun ve yeterli su rezervlerine sahipken ve musluktan akan suyu içilebilir durumdayken yanlış yatırımlar nedeniyle sağlıklı içme ve kullanma suyu sorunu yaşayan bir kent haline getirildiği savunulan gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Ankara, özellikle yaz aylarında su sıkıntısı yaşamaktadır. Mevcut su rezervlerinde azalmalar yaşandığı dönemlerde Kesikköprü Barajı'ndan Ankara'ya Kızılırmak suyu verilmektedir. Bu su, halk sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturmaktadır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan ve Aralık 2005 tarihinde yayımlanan 'Hirfanlı ve Kesikköprü Baraj Gölleri ve Havzalarında Kirlilik Araştırması' başlıklı raporda Kızılırmak suyunun içme ve kullanma suyu olarak kullanılamayacağı belirtilmektedir.

Ankara içme suyu şebekesi suyunun tadı ve kokusu son aylarda insanları rahatsız edecek boyuttadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankara'nın şebeke suyunun temiz ve içilebilir olduğunu iddia ederken, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 19 Eylül 2014 tarihinde Ankara Valiliği'ne gönderdiği yazıda, Ankara'nın şebeke suyunun insan sağlığını tehdit eder nitelikte olduğu ve konunun Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulacak ciddiyette olduğuna dikkat çekilmiştir.

İçme ve kullanma suyu en temel insan haklarından biri olduğu kadar siyasete malzeme edilmeyecek kadar ciddi bir konudur. Sağlıksız içme suyu ishal gibi tedavi edilebilen rahatsızlara neden olduğu gibi uzun süre kullanıldığında kalıcı ve geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara da yol açabilmektedir. Kızılırmak suyunun içerisinde İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisleri'nde arıtılamayacak nitelikte ağır metal, tarımsal ilaç ve sanayi atıkları bulunduğu iddia edilmektedir.

Yüz binlerce vatandaşımızın sağlığını ve hayatını yakından ilgilendiren, Ankara'nın içme ve kullanma suyunun; sağlık açısından taşıdığı risklerin saptanması ve Ankara'nın su sorununa kalıcı ve etkin çözümler bulunması için gerekli politikaların oluşturulması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz." - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title