Haberler

ÇHD Suruç Raporunu Açıkladı

Güncelleme:

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkezi, Şanlıurfa'nın Suruç ilçe sınırında yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkezi ve Urfa Şube yöneticileri Suruç sınırındaki gözlemlerini 'Hak İhlalleri Ve Acil İhtiyaçlar Raporu' adı altında yayımladı. 6 madde altında yayımlanan raporda en çok dikkat çeken ayrıntı ise Kobani tarafından mayınlı arazi üzerinden Türkiye'ye gelmek isteyen gruba Türkiye tarafındaki askerlerin gaz bombası atması oldu.

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkezi ve Urfa Şube yöneticilerinin 26-27-28 Eylül 2014 tarihlerinde ziyaret ettiği Suruç ile ilgili bir rapor hazırlandı. Raporda 6 madde altında yaşanan ihlaller ve ihtiyaç listesi ele alındı.

'Derneğimiz Suruç-Kobane sınır hattındaki gelişme ve ihlallerin takipçisi olacak ve saldırılara direnen Kürt halkıyla dayanışmasını sürdürecektir. Siyasal iktidarı ve tüm kamu idaresini ihlaller konusunda uyarıyor ve Türkiye halklarını dayanışmaya çağırıyoruz' ifadelerinin yer aldığı rapor şöyle:

1. Yaklaşık iki haftadır Rojava'nın Kobanê Kantonuna yönelik IŞİD saldırıları, bu saldırıların yarattığı Türkiye'ye dönük mülteci göçü ve sınır hattında yaşanan protesto eylemleri ile ilgili olarak Derneğimiz üyesi avukatlar sorun, ihtiyaç ve hak ihlallerini tespit etmek ve duyurmak amacı ile bölgede bulunmuş; 26.09.2014 tarihinde Suruç / Kobanê Sınır Hattının açılması üzerine Kobanê tarafında da gözlemde bulunma olanağı doğmuştur.

2. Suruç ilçe merkezinde ve çevresinde yoğun bir hareketlilik mevcuttur. Kobanê çevresinde IŞİD'in eline geçen köylerden ve bir kısmı Kobanê merkezden göçen aileler zor koşullarda topluca kalmaktadırlar. Temel hijyen maddeleri, kışın yaklaşması ile birlikte önem kazanan battaniye, kışlık giyim malzemesi vb. ihtiyaçlar önem kazanmıştır. Göç İdaresi'nin ilçe merkezinde kayıt yaptığı gözlemlenmiştir.

'TÜRK ASKERİ KARŞILIK VERMEDİ'

3. Sınır hattında devam eden, protesto ve sınırdan IŞİD taraftarlarının geçişini engelleme hedefli eylemelere Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından zaman zaman müdahalelerde bulunulmakta iken 27.09.2014 tarihi itibari ile IŞİD tarafından silahlı saldırıda bulunulmuş araçlarda hasar meydana gelirken, bir kişi ayağından yaralanmıştır. Türkiye tarafından sınırın Türkiye tarafına yapılan saldırıyla ilişkilin herhangi bir tepki ve karşılık verilmemiştir.

'ASIL YAKINDA TSK'NIN KARŞILIK VERMEMESİ'

4. Kobanê içinde halkın kadın/erkek yaşlı/genç silahlanarak savunma hazırlığı içerisinde olduğu, genel yakınmanın ise IŞİD saldırıları karşısında, herhangi bir fiili destek gelmemesi yönünde olduğu görülmüştür. Kobanê merkezde gıda vb. sorunlar ikincil plandadır. Kantonun güney, batı ve doğusunun IŞİD işgali altında olduğu kuzeyinin Türkiye sınırları ve bu sınır hattında mayınlı arazi olduğu gözetildiğinde, IŞİD'ın şehir merkezine girmesi halinde bir katliam yaşanma riski mevcut ve yüksektir.

'TSK, MAYINLI ARAZİDE GAZ BOMBASI ATTI'

5. 26.09.2014 tarihinde sınırı aşarak Kobanê içine giren ve sayısı iki bine yaklaşan kitlenin kısa bir süre sonra Türkiye'ye dönüşü TSK tarafından engellenmiş; mayınlı arazide mayınsız dar bir şeritte bulunan kitlenin üzerine, kitlenin paniğe kapılarak mayınlı araziye yayılma tehlikesi bulunmasına rağmen gaz bombası atılmış; bu açık alanda saatlerce bekletilen kitle; Yumurtalık bölgesine yönlendirilmiş uzun bir yürüyüşün sonrasında alana varılmış; bu alanda araçları, hayvanları ve diğer eşyaları ile birlikte yaklaşık on gündür açık alanda bekletilen köyleri IŞİD'in eline geçmiş çok sayıda Kobanêli ailenin olduğu görülmüş; kitle burada yine saatlerce bekletilmiş, bu nedenle çıkan tartışma ve gerginlik üzerine alanda çocuklar, yaşlılar düzensiz biçimde araç ve hayvanlar olmasına ve yine alanın mayınlı olmasına rağmen jandarma tarafından yoğun gaz atışında bulunulmuş, Türkiye'ye girişler gruplar halinde gece yarısına kadar sürmüş, girişler esnasında kimlik tespiti yapılan kişilere kötü muamelede bulunulmuş, hakaret edilmiş, tutanaksız bir şekilde dijital ve yazılı eşyalara el konmuş, avukatların yaptığı itirazlara rağmen bu eşyalar iade edilmediği gibi tutanak altına da alınmamıştır.

KOLLUK, ÖLÜME YOL AÇACAK MADAHALEDE BULUNUYOR'

6. Sonuç olarak bölgede mülteci/sığınmacı konumuna düşmüş bir çok ailenin sınırdan geçişlerinin engellendiği, sınır politikasının bu şekilde sürdürülmesinin geniş kitleler için ciddi ve hayati riskler taşıdığı, Suruç ilçe merkezi ve çevresine yayılmış Kobanêli ailelerin hijyen malzemesi, kışlık gereçler gibi acil ihtiyaçları olduğu, sınır hattında kolluğun haksız ve ölüm tehlikesine yol açan müdahalelerde bulunduğu tespit edilmiştir.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Çağdaş Hukukçular Derneği Türkiye Eylül Tsk Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title