Haberler

Cezalarını Çekerken Ürettikleri Perdelerden Gelir Sağlıyorlar

ÖMER SÜT - Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsünde yer alan İzmir 1 No'lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki mahkumlar, mahkemece haklarında verilen cezayı çekerken cezaevinin stor perde atölyesinde hem üretime katılıyor hem de gelir sağlıyor. Türkiye'nin en büyük cezaevi kampüsleri arasındaki Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü, Adalet Bakanlığı İş Yurtları Daire Başkanlığı'nın "ceza infaz kurumlarının sadece cezayı uygulayan değil, kişiyi tekrar topluma kazandırmaya çalışan kurumlar olma" hedefini, açtığı meslek kursları ve üretim atölyeleriyle yerine getiriyor. Mahkumlar bir taraftan mahkemelerde aldıkları hüküm doğrultusunda cezalarını çekerken diğer taraftan çeşitli iş kollarında çalışarak üretime katılıyor ve kendilerine gelir elde ediyor. İzmir 1 No'lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Aziz Gürer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkumları topluma kazandırma projesi kapsamında sürdürülen program dahilinde, infaz kurumu içerisinde çeşitli meslek kursları açtıklarını ve üretim atölyeleri oluşturduklarını bildirdi. Mahkumlara iş becerisi kazandırma, meslek sahibi yapma amaçlı oluşturulan atölyelerden birinin de "stor perde üretim atölyesi" olduğunu vurgulayan Gürer, 2015 yılının Mayıs ayında faaliyete geçen üretim alanında 19 mahkum ile 4 cezaevi personelinin çalıştığını söyledi. Hükümlünün infazını tamamladıktan sonra devam edecekleri yaşamlarında, kazandıkları becerileriyle geçimlerini sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Aziz Gürer, henüz 10 aylık üretim atölyesi olmalarına rağmen başarılı çalışmalar ortaya koyduklarını vurguladı.

- "Günde ortalama 240-250 üretim yapıyoruz"

Atölyenin demir aksamı, kesim atölyesi, montaj ve paketleme şeklinde 3 bölüm halinde faaliyet gösterdiğini kaydeden Gürer, şu bilgileri paylaştı: "Burada çalışan hükümlülerimize ekonomik katkı sağlıyoruz. Temel amacımız doğrultusunda tutuklu ve hükümlüleri meslek sahibi yapıyoruz. Günlük üretimimiz siparişlerin yoğunluğuna göre değişiyor. İlk oluşturduğumuz atölyede günlük 80-100 perde üretebiliyorduk. Siparişlerin yoğun gelmeye başlaması üzerine ikinci ve üçüncü atölyelerimizi açtık. Bu bölümleri sipariş yoğunluğuna göre aktif hale getiriyoruz. Günde, ortalama 240-250 üretim yapabiliyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 22 bin metrekare üretim yaptık, bu da 11 bin perdeye tekabül ediyor. Ürettiğimiz malzemeler 2 yıllık garanti kapsamında. Ayrıca, kurumlardan yanmaz veya antibakteriyel perde gibi sipariş geldiğinde buna göre de üretim yapabiliyoruz." Gürer, Türkiye'de ilk kez cezaevinde stor perde üretiminin yapıldığına dikkati çekerek, üretimlerine adliye, cezaevleri, hastaneler gibi kamu kurumlarından yoğun talep geldiğini, son dönemde okullar ve özel sektörden de siparişler aldıklarını belirtti. Bazı fuarlara katılarak ürünlerini halka ve özel sektör temsilcilerine sergileme imkanı bulduklarına değinen Gürer "Fuarlarda perdeleri görenler ürünleri piyasadaki ile karşılaştırınca, kalite ve fiyat açısından avantajı fark ederek bizimle irtibata geçiyor. Biz de gelen siparişler üzerine üretim yaparak kargoyla kendilerine ulaştırıyoruz." dedi. Gürer, bazı özel sektör temsilcilerinin isteği üzerine kartela üretimine başlayacaklarını ve burada da yaklaşık 100 mahkumun meslek sahibi olacağını vurguladı.

"Çalışarak zamanımız daha çabuk geçiyor"

Mahkumlardan İ.H.K, İzmir 1 No'lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda perde atölyesinin açılışından itibaren burada çalıştığına değinerek, elde ettiği gelirle geçimini sağladığını anlattı. İ.H.K, "Burada en azından bir şeylerle meşgul oluyoruz. Cezaevinde koğuşta olduğun zaman, ister istemez, insan sıkıntıya giriyor. Ama burada kafamız dağılıyor. Kendimizi işe veriyoruz, çalışarak zamanımızı daha çabuk geçiyor." ifadelerini kullandı. İ.H.K, cezaevinde edindiği bu mesleğin sivil hayatında da önemli katkısının olacağına inandığını belirterek, tahliyesinin ardından mesleği devam ettireceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Adalet Bakanlığı Türkiye Aliağa İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kim? 28 Mart Perşembe Survivor potada kimler var? Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title