Haberler

Cezaevindeki "Picasso"

Manisa'nın Salihli ilçesindeki T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda kalan hükümlü 49 yaşındaki Hasan Demir, yaptığı resimlerden dolayı mahkum arkadaşlarınca "Cezaevinin Picassosu" olarak anılıyor.

EMRE SAÇLI - Manisa'nın Salihli ilçesindeki T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda kalan hükümlü 49 yaşındaki Hasan Demir, yaptığı resimlerden dolayı mahkum arkadaşlarınca "Cezaevinin Picassosu" olarak anılıyor.

Demir'in infaz kurumunda kendisi için ayrılan 10 metrekarelik atölyede yaptığı yağlı boya tablolar, cezaevinin duvarlarını süslüyor.

İşlediği bir suçtan dolayı cezaevine giren ve cezasını tamamlamaya 5,5 yılı kalan Hasan Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alaşehir Cezaevine girdiği ilk günlerde büyük bir üzüntü içinde olduğunu, bu üzüntüsünü anlatan bir gül resmi çizdiğini anlattı.

Çizdiği resmin cezaevindeki şiir köşesine konulduğunu, cezaevini ziyarete gelen bir savcının bu resmi görünce kendisini çağırdığını ve yeteneği hakkında konuştuğunu dile getiren Demir, "Savcı bey bana imkan sağlanması halinde resim yapmaya devam edip edemeyeceğimi sordu. Ben de seve seve resim yapabileceğimi söyledim ve bununla uğraşmaya başladım." dedi.

Alaşehir'den Salihli T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumuna nakledilen Demir, Salihli Cumhuriyet Başsavcısı Ali Rıza San, İnfaz Kurumu Müdürü Erkan Keskin ile ikinci müdür Ahmet Çalışkan'ın desteğiyle resim yapmaya başladığını, kendisi için ayrılan atölyede halen bu uğraşısını sürdürdüğünü kaydetti.

Osman Hamdi Bey'in tablosunu da kopya etti

Şu ana kadar 27 yağlı boya tablo yapan Demir, Osman Hamdi Bey'in 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyon halinde çizdiği "Kaplumbağa Terbiyecisi"nin de kopyasını yaptığını, resimlerinin hem cezaevi yönetimince hem de mahkum arkadaşlarınca büyük beğeni gördüğünü ifade etti.

Mahkum arkadaşlarının kendisine "Cezaevinin Picassosu" dediğini dile getiren Demir, şöyle konuştu:

"Gerek doğaçlama gerekse bire bir benzer resimlerden olmak üzere şu ana kadar 27 yağlı boya resim yaptım. Yapmaya da devam ediyorum. İnsanlara sevgiyle yaklaşıldığında yapılamayacak hiçbir şey yoktur. Hayatın anlamı sevgidir. Sanatçı ruhu taşıyan bir insandan kimseye zarar gelmez. Mutluluğu tarif edemem ama çizebilirim. Hayatın anlamı tamamen sevgidir. Bu tür yerlerde hükümlülere sağlanan imkanların, rehabilitasyon anlamında veya daha sonraki süreçte kişilere çok faydalı olduğu düşüncesindeyim."

Demir'in yaptığı yağlı boya tabloların adli yıl açılışında Salihli Adliyesinde de sergilenebileceği belirtildi.

Kaynak: AA / Güncel

Osman Hamdi Bey Alaşehir Salihli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title