Haberler

Cezaevinde Meslek Öğrenerek Rehabilite Oluyorlar (1)

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Cezaevi dışı Kadın tutuklu ve hükümlülerin spor salonundaki aktivitelerinden detaylar Spor eğitmeniyle röportaj Kadın tutuklu ve hükümlülerin atölye çalışması Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Şeref Tatlı ile röportaj Tutuklu ve hükümlülerin yaptığı eserler Kuaförlük eğitimi detayları ve eğitmenle röportaj Okuma yazma kursuna katılan kadın tutuklu ve hükümlüler Cezaevinde meslek öğrenerek rehabilite oluyorlar Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki tutuklu ve hükümlülerin tahliyelerinden sonra suçtan uzak kalıp hayata ulum sağlayabilmeleri için mesleki eğitimler veriliyor Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Tatlı: "Ceza infaz kurumumuzda eğitim ve öğretim faaliyetlerimize ağırlık veriyoruz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Cezaevi dışı

Kadın tutuklu ve hükümlülerin spor salonundaki aktivitelerinden detaylar

Spor eğitmeniyle röportaj

Kadın tutuklu ve hükümlülerin atölye çalışması

Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Şeref Tatlı ile röportaj

Tutuklu ve hükümlülerin yaptığı eserler

Kuaförlük eğitimi detayları ve eğitmenle röportaj

Okuma yazma kursuna katılan kadın tutuklu ve hükümlüler

Cezaevinde meslek öğrenerek rehabilite oluyorlar

Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki tutuklu ve hükümlülerin tahliyelerinden sonra suçtan uzak kalıp hayata ulum sağlayabilmeleri için mesleki eğitimler veriliyor

Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Tatlı:

"Ceza infaz kurumumuzda eğitim ve öğretim faaliyetlerimize ağırlık veriyoruz. Temel eğitimden açık öğretim fakültesine kadar değişik kademelerde 430 öğrencimiz mevcut"

Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki tutuklu ve hükümlüler, cezaevi müdürlüğünün sağladığı imkanlar sayesinde hem yaşamdan kopmuyor hem de meslek öğrenip ekonomiye katkı sağlıyor.

Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, kapılarını Anadolu Ajansı (AA) ekibine açtı. AA muhabirleri, kadın ve erkek mahkumların cezaevindeki bir günlerini görüntüledi.

Cezaevindeki 225'i kadın bin 700 tutuklu ve hükümlünün, sağlanan bazı sosyal olanaklarla rehabilite edilerek, tahliye olduklarında sosyal hayata kolay adapte olmaları amaçlanıyor.

Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Şeref Tatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, infazın temel amacının tutuklu ve hükümlülerin yeniden suç işlemesini önleyen etkenleri güçlendirmek ve hükümlünün sosyalleşmesini teşvik etmek olduğunu söyledi.

Tatlı, böylece toplumu suça karşı koruyarak hükümlüleri kanunlara ve toplumsal kurallara saygılı bireyler haline getirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Bu bağlamda ceza infaz kurumumuzda eğitim ve öğretim faaliyetlerimize ağırlık veriyoruz. Temel eğitimden açık öğretim fakültesine kadar değişik kademelerde 430 öğrencimiz mevcut." dedi.

Özel sektör işbirliğiyle üretim yapıyorlar

İş ve mesleki faaliyetlerine de değinen Tatlı, Halk Eğitim Merkezi kanalıyla açtıkları kurslarda eğitim vermek üzere ceza infaz kurumuna 14 öğretmen geldiğini dile getirdi. Tatlı, "İş yurdu faaliyetleri olarak da kurumumuzda çini atölyesi, seramik atölyesi, tekstil atölyesi, ağaç doğrama ve oyma atölyelerimiz var. Kadınlara yönelik ise özel sektör işbirliğiyle yaptığımız tek giyimlik terlik, havlu kenarı overloğu ve kilit sistemi parçalarının birleştirilmesi işleri yapılıyor." diye konuştu.

Cezaevindeki hükümlülerin çalıştırılmasının amacının, yeni meslek edinmeleri ve var olanı da koruyup geliştirmeleri olduğunu vurgulayan Tatlı, böylece ekonomik yönden mahkumlara katkı sağlandığını anlattı.

Mesleki faaliyetler ile mahkumların tahliyelerinde toplumla daha kolay bağ kurabilecek duruma getirildiğine işaret eden Tatlı, ayrıca, ceza ve infaz kurumlarındaki insan gücünü hizmet ile üretime dönüştürerek ülke ekonomisine katkı sunduklarını dile getirdi.

Kadın mahkumlar spor yapıyor ve kuaförlük dersi alıyor

Cezaevinde, kadın mahkumlara çok amaçlı salonda değişik sporları yapma imkanı sağlanıyor. Halk Eğitim Müdürlüğünce görevlendirilen beden eğitimi öğretmeni Elif İba eşliğinde güne step-aerobik yaparak başlayan kadınlar, isterlerse voleybol, basketbol veya masa tenisi oynayabiliyor.

Kadınlar spor dışında kuaförlük derslerine de yakın ilgi gösteriyor. Kadın mahkumlara saç kesimi ve makyaj gibi dersler veren kurs öğretmeni Şerife Urul, kadın mahkumların özellikle kuaförlük kursuna ilgilerinin ve katılımlarını yüksek olduğunu kaydetti.

Dışarıdaki kuaför dükkanında yapılan her şeyi burada uyguladıklarına değinen Urul, "Daha çok saç kesimi, boya, röfle, manikür ve pedikür konularının üzerinde duruyoruz. Bu işe istekli olanlar çok başarılı oluyorlar. Tahliye olduktan sonra istedikleri bir kuaförde rahatlıkla iş bulabilirler" sözlerine yer verdi.

Cezaevinde açılan kreşte, hükümlü anne yanında kalan çocuklar da ana okulu öğretmeni Sümeyra Güner eşliğinde oyunlar oynayarak bir süreliğine de olsa dört duvar arasında olduklarını unutuyor.

Açılan kurslar

Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda ayrıca 1.ve 2. kademe okuma yazma kursları, ­Açık Öğretim Ortaokulu ve Açık Öğretim Lisesi destek kursları, ­YGS­-LYS destek kursları­, bilgisayar işletmenliği kursları,­ Kuran-­ı Kerim öğrenme kurslarının yanı sıra Isı ve ses yalıtım, kumanda teknikleri, sentetik boya, sıhhi tesisat, seramik ­sırlama, ev tekstil ürünleri, kalorifer ateşçiliği, aşçılık, saç ve sakal kesimi ile bakımı, yatak örtüleri dikimi, klima bakım onarımı, takı tasarımı, sabun yapımı gibi mesleki kursların da düzenlendiği belirtildi.

Cezaevinde halk oyunları, bağlama ve ahşap boyama gibi sosyal kültürel kursların yanın da­ step-aerobik, futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi, badminton ve satranç gibi sportif alanda kursların da açıldığı ifade edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title