Haberler

Ceza Adalet Sisteminde Mağdurlara Yeni Haklar Geliyor

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ile Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığı'nın işbirliğiyle, Adana'da 'Ceza Adaletinde Mağdurlara Yeni Yaklaşım' konulu panel düzenlendi. Panelde, suç sonrası mağdurlara destek olunması, rehberlik hizmeti sunulması ve benzeri hizmetlerin düzenlendiği bir 'Mağdur Hakları Kanunu' çıkartılması ile adliyelerde mağdurlarla ilgili işlemleri düzenleyip koordine edecek merkezi bir birimin oluşturulması talep edildi.

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'ndaki panele Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adalet Komisyonu Başkanı Ramazan Yılmaz, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Adana Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Arslan, Adalet Bakanlığı bürokratları, yargı mensupları ile sosyal çalışmacı, psikolog, sosyolog ve öğretmenler katıldı.

"MAĞDURLARIN HAKLARI KORUMA ALTINA ALINACAK"

Panelin açılış konuşmasını yapan Başsavcı Ali Yeldan, hızlı kentleşme, sosyal ve çevresel etmenler, eğitim ve istihdam olanakları, internet ve sanal medyanın geldiği noktanın sosyal hayatı önemli ölçüde etkilediğini, bununla doğru orantılı olarak suç potansiyelinin de yükseldiğini söyledi. Özellikle aile içi şiddet, çocuk istismarı ile uyuşturucu madde bağımlılığı konularında yaşanan olaylardan etkilenen ve mağdur olanların ülke genelinde azımsanmayacak ölçüde olduğunu belirten Başsavcı Ali Yeldan, şunları söyledi:

"2 yıl önce hak kaybına uğrayan mağdurların yanında olmak, manevi ve maddi kayıplarının karşılanmasını sağlamak amacıyla kurulan Mağdur Hakları Daire Başkanlığı ile birlikte, şüpheli ve sanık haklarının ağırlıklı olarak göz önünde bulundurulduğu Ceza Adalet Sistemi'nde, fiziksel, ruhsal ve manevi yönden etkilenen, ekonomik kayba uğrayan ve temel hakları esaslı biçimde zarar gören mağdurların hakları artık koruma altına alınacak. Yapılacak düzenlemelerle birlikte sadece şüpheli ve sanıkların değil, eylemden asıl zarar gören mağdurların da hakları önemsenecektir. Ceza Adalet Sistemi dışında kalan, kenarda adaletin gerçekleşmesini yıllarca bekleyen mağdurların, uğramış oldukları zararların telafisini sağlayacak ve onu destekleyecek bir sistem oluşturulacaktır. Böylelikle ikincil mağduriyetlere uğranılmasının da önüne geçilecektir. Oluşturulacak bu sistemde, mağduru koruyacak yeni kurumların kısa zamanda iç hukukumuzda yer almasını bekliyoruz."

"MAĞDURLAR HAK ETTİKLERİ KONUMA GELECEK"

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Ali Türkmen de, yaptığı konuşmada, modern ceza hukuku anlayışında, mağdurun ceza muhakemesi süreçlerindeki hakları korunarak suç nedeniyle uğradığı maddi ve manevi zararların mümkün olduğunca telafi edilmesi önceliğinin ortaya çıktığını, artık mağdur kişilerin hak ettikleri konuma getirildiğini söyledi.

Adana Valisi Mustafa Büyük ise, panelin her yönüyle faydalı olduğunu, suç mağdurlarının yaşadıkları sıkıntıları ortadan kaldırabilmek için bilgilendirme çalışmalarının geniş kitlelere yayılmasının daha yararlı olacağını belirterek, "Bu noktada başarılı olabilmek için yargı sistemimizin toplumu memnun eder bir şekilde yürümesi lazım. Hem bu sistemin başarılı olması hem de toplumda doğru algılanması gerekiyor" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra, moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veli Özer Özbek'in yaptığı panelde, Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cumali Tülü 'Hukuki Açıdan Mağdur Çocuklar', Çukurova Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ 'Mağduriyet ve Kadın Hakları', Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tevfik Odman 'Ceza Muhakemesi Hukukunda Mağdurun Yeri' ve Türkiye Barolar Birliği Çocuk Hakları Kurulu Görevlisi Adana Barosu üyesi Av. Veysel Tuncil 'Mağdurlara Yardımda Avukatın Rolü' konularında görüşlerini aktardı.

ADLİYELERDE MAĞDURLARA DESTEK VERİLECEK

Panelde 'Suç Mağdurlarına Yardım İçin Yeni Bir Başlangıç' konulu bir sunum yapan Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, Türkiye'de suç mağdurlarının haklarıyla ilgili olarak son yıllarda bir kısım mevzuat kapsamında önemli değişiklikleri yapıldığını ve mağdurların etkin şekilde bilgilendirilmesinin şart olduğunu vurguladı.

Mevcut düzenlemelere bakıldığında, soruşturma veya kovuşturma evresine yönelik mağdura tanınan hakların birçok Avrupa ülkesinden ileri düzeyde olduğuna dikkat çeken Özdemir, ancak mağdura yaklaşımda eksiklerin mevcut olduğunu söyledi. Suç mağdurlarının kendilerini savunmasız ve kimsesiz hissettiğini kaydeden Muhittin Özdemir, maddi ve manevi olarak da tatmin edilemediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Farklı kurumlar tarafından verilen kamu hizmetlerinde koordinasyonsuzluk ve bilgilendirme eksikliği göze çarpıyor. Bu bağlamda, her olayda yer alan mağdur-sanık denkleminde sosyal hukuk devleti olan devletimiz, suçluyu cezalandırırken mağdurun yanında yer almalıdır. Mağdurun maddi ve manevi olarak onarılması, toplum barışı ve adalete güven duygusunun gelişiminde çok önemlidir. Bu doğrultuda suç sonrası mağdurlara destek olunması, rehberlik hizmeti sunulması ve benzeri hizmetlerin düzenlendiği bir 'Mağdur Hakları Kanunu' çıkartılmalı ve adliyelerde mağdurlarla ilgili işlemleri düzenleyip koordine edecek merkezi bir birimin oluşturulmalıdır." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Adalet Bakanlığı Mustafa Büyük Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title