Haberler

Çeyiz Hesabından Yararlanmak İçin 27 Yaşından Önce Evlenmek Şart

Güncelleme:

Çeyiz hesabı ve devlet katkısı yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeden yararlanabilmek için 27 yaşından önce evlenmek şart. Bankada hesap açan devlet 5 bin lira verecek.

Hükümetin açıkladığı, 27 yaşına kadar evlenmek isteyenlere verilecek olan çeyiz yardımı düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, en fazla 24 yaşında henüz evlenmemiş gençlerle, 18 yaş altında çocuğu olan aileler çeyiz hesabı açtırmak için bankalara başvurabilecek. Çeyiz hesabında aylık ya da 3 aylık periyodlarla en az 3 yıl düzenli ödeme yapan hesap sahiplerine devlet, sözleşmede yer alan sürenin sonunda en fazla 5 bin TL'lik katkıda bulunacak.

İLK EVLİLİK 27 YAŞINDAN ÖNCE OLMALI

Hesap sahibinin, devlet katkısına hak kazanması için 27 yaşını doldurmadan önce ilk evliliğini yapması ve evlenmeden önce asgari 3 yıl boyunca çeyiz hesabına 100 ile bin TL arasında düzenli ödeme gerçekleştirmesi, ödeme planını aksatmaması gerekecek. Aylık planda ödemelerin 3 kereden fazla aksaması halinde devlet katkısı kesilecek. Katkı almaya hak kazanan vatandaşlar, evlilik belgelerini evlendikten sonra en fazla 6 ay içinde bankaya teslim etmek durumunda olacak.

VELİSİ HESAP AÇABİLİYOR

Vatandaşların bankalara yapacakları bireysel başvurularla açılacak çeyiz hesaplarına, belli şartlar sağlandıktan sonra devlet en fazla 5 bin TL katkı yapacak. Yönetmelikteki bazı düzenlemeler şöyle:

Ortak çeyiz hesabı açılamayacak, bir kişi birden fazla hesap açamayacak. Hesap bankalar arasında taşınamayacak. 18 yaşından küçük çocuklar için veli veya vasisi tarafından da hesap açılabilecek. Hesabı açan kişi bir defaya mahsus olmak üzere hesabına 15 bin TL'ye kadar para yatırabilecek. Çeyiz hesabına ödemeler aylık ya da 3 aylık düzenli yapılacak. Düzenli aylık ödemelerin alt sınırı 100 TL, üst sınırı ise 1000 TL olacak. Katılımcı aylık ödeme planını seçerse, bir dönem içinde üç defadan; 3 aylık ödeme planını seçerse de bir defadan daha fazla ödemesini aksatamayacak. Katılımcının devlet katkısına hak kazanması için 27 yaşını doldurmadan önce ilk evliliğini yapması ve evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca çeyiz hesabına düzenli ödeme yapması, ödeme planını aksatmaması gerekecek.

ÜST SINIR 5 BİN TL

Devlet katkısı ödemesi evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20'sini ve azami 5 bin TL'yi geçmeyecek. Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için ödenek tutar 4 bin TL'yi; 48-59 ay arası olanlar için 4 bin 500 TL'yi; 60 ay ve üzeri olanlar için ise 5 bin TL'yi geçemeyecek. Devlet katkısı, bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak.

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI DENETİMDE YETKİLİ

Çeyiz hesaplarının denetimi, bilgi sistemleri dahilinde, Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak. Bankalar, çeyiz hesaplarıyla ilgili her türlü bilgiyi bu kurula vermekle yükümlü olacak. Hesap sahibinin, devlet katkısı hakkını kazanmış olması koşuluyla, devlet katkısının tamamı ile hesaptaki birikim miktarının, başvuru tarihinden geçerli olan bir yıllık asgari net ücrete gelen karşılığı ise nafaka borçları hariç olmak üzere haczedilemeyecek..

Yönetmelik kapsamındaki tutarlar ise her yıl Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit edilen yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Bankaların 'çeyiz hesabı' ile ilgili yapacakları reklam, ilan ve benzeri duyurularında çeyiz hesabı ifadesini kullanması zorunlu oldu. Ayrıca, yönetmeliğin 4 ay sonra yürürlüğe gireceği açıklandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Yaşam Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (49)

bulut:

vaatlerden biri patladı. bence tüm vaatler böyle şart şurt diyerek millete gına getirecekler. kimse faydalanamıyacak. onlarda biz sözümüzü tuttuk yaptık diyecekler. gel gelelim halk faydalanmadıktan sonra halk istediğini alamadıktan sonra , siz ne kadar yaptık verdik derseniz deyin bu halkı tatmin mutlu etmeyecektir.

20
5
yanıtYanıtla
pelin:

evlenmemin yaşımı olur. ben 35 yaşındayım hiç evlenmedim çeyiz hesabından yararlanamıyorum.

18
0
yanıtYanıtla
İzmirli:

100 bin lira para biriktircem de devlet bana 5 bin lira vercek . 100 bin lira biriktirdikten sonra ben ne yapıyım sizin 5 bin liranızı. 27 yaşından önce kim 100 bin lira biriktircek ne kadar mantıksız işler bunlar!!!

17
0
yanıtYanıtla
İnsan:

Köle lazım tabi iş verin iş para değil burdaki vatandaşları afrikadakiler gibi yaptınız hainlerrr

13
2
yanıtYanıtla
yaren:

alin size bir yalandaha evlenme yasi 27 den basliyor yav adam 30 unda evlenecek eyer sen devlet olarak halkina isgence deyil yardim yapacaksan verirsin vad etiyin mikltari sonra denetlersin neymis 4 bin lira odenecek duzenli odeme yaparsan bence bu parayi onceden evlencek kisiye biritirmek icin la parasi olsa zaten biriktirir nasil is bu

14
1
yanıtYanıtla
bebektb:

ben şimdi 27 yaşımda bir bayanım. Evde mi kalaım yani. asıl 25 yaş ve üstündekilere vermemliler.

15
0
yanıtYanıtla
BUYUKBEBEK:

KESINLIKLE KATILIYORUM SIZE, ZATEN 25 YAŞINDAN KUCUKLERIN EVLİLİKLE İŞİ NE?. . EGITIM, ASKERLIK, İŞ BULMA DERKEN ZATEN YAŞ 25 YAŞ VE UZERINI BULUYOR, EVDEMI KALSIN ŞİMDİ 27 YAŞ VE UZERI BEKARLAR YAZIK DEGILMI BIZLERE :))

yanıt8
yanıt1
viyanadan:

korkma sana talip oldum faceni at alyim seni bende bekarim:))

yanıt2
yanıt2
ates su toprak:

ben seni alirim kiz :D

yanıt2
yanıt2
genç:

şimdi ben 25 yaşındayım hak etmiyorum yani düzenli olarak 3 yıl para ödeme şartım varmış 28 yaşına girerim o zaman o zamana kadarda çeyiz parası bekliyemem evlenirim devlet yardım ediyorsa çeyiz hesabı falan filan ne gerek var evliliğe teşvik etmek istiyorsanız 27 yaş altı evlenene verin yani nolcak sanki ceyiz hesabı bilmem 3 yıl falan bence olmamış

14
0
yanıtYanıtla
Tüm 49 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title