Haberler

Çevreye Kirleten Zeytinyağı İşletmelerine Rekor Ceza

Aydın'da 10 gün içerisinde iki defa toplu balık ölümlerini neden olan zeytinyağı işletmelerinden bırakılan karasular için harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurduğu 15 kişilik ekip ile çevre yönetmeliğine uymayıp karasu bırakan...

Aydın'da 10 gün içerisinde iki defa toplu balık ölümlerini neden olan zeytinyağı işletmelerinden bırakılan karasular için harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurduğu 15 kişilik ekip ile çevre yönetmeliğine uymayıp karasu bırakan işletmelere rekor cezalar verdi. Son bir hafta içerisinde 50 zeytin işletmesini denetleyen ekipler 8 zeytinyağı işletmesine 38'er Bin TL para cezası verdiği öğrenildi.

Büyük Menderes Nehri'nin en büyük kollarından olan Çine Çayı Üzerinde 25 Mart tarihinde gerçekleşen ilk balık ölümlerinin ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan 3 ekip çeşitli incelemelerde bulundu. Denetimlerin sıklaşması üzerine Zeytinyağı işletmelerinin karasularını denetim yapılmayan gece saatlerinde bırakması üzerine 6 Nisan tarihinde öncekinden daha vahim bir tablo ortaya çıktı. Yaşanan ikinci katliamın ardından Bakanlıktan ve Valilikten gelen talimat ile iki ekip daha kurularak denetlemelerin gecede yapılması kararlaştırıldı.

'8 İŞLETMENİN SORUŞTURMASI TAMAMLANDI'

Yaşanan balık ölümleri sonrası Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan 3'er kişiden oluşan 5 timinin civardaki birçok işletmeyi denetlediğini açıklayan Aydın Valisi Kerem Al, "15 kişiden oluşan ekibimiz gece ve gündüz jandarma ile çevrede bulunan işletmelere baskınlar düzenliyor. Gelen ihbarlarda bazı işletmelerin zeytin karasuyunu gece çaya saldığı ihbarını aldık. Bunun üzerine harekete geçen ekiplerimiz yaptıkları baskınlarda 8 işletme hakkında tutanak tutmuşlar. Şuanda bu 8 işletmenin soruşturması tamamlandı. Yasaların öngördüğü

en ağır cezalar uygulanıyor" dedi.

8 İŞLETMEYE 304 BİN TL CEZA

'8 İşletmenin yapılan soruşturmasıyla ilgili bilgi veren Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürü Selahattin Varan, Aydın'da 160 civarında zeytinyağı işletmesi olduğunu, son dönemlerde başta Çine çayı olmak üzere artan çevre kirliliğine karşı önlemleri arttırdıklarını açıkladı. Çevreye karşı herkesin bilinçli ve dikkat olması gerektiğni dikkat çeken Varan, "Çine çayında yaşanan balık ölümleri üzerine Aydın'da 50 zeytinyağı işletmesini denetledik. Yapılan denetimlerin ardından fabrikadan çıkan karasuyu etraflarındaki çaya salarak çevre kirliliğine neden olduğunu tespit ettiğimiz 8 zeytinyağı işletmesine Çevre Mevzuatı gereğince 38'er Bin TL idari para cezası kesildi. 8 işletmeye toplam 304 Bin TL ceza uygulandı.

Bu işletmelerin çevre kirliliğine devam etmesi halinde çok daha ağır yaptırımlar uygulanacak" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Büyük Menderes Nehri Aydın Çine Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title