Haberler

Türkiye'yi Sanal Olarak Koruyacak Merkez Hizmete Girdi

Güncelleme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, siber saldırılara karşı tedbir almak amacıyla "Yeni Nesil Veri Merkezi" ve "Siber Güvenlik Operasyon Merkezi"ni hayata geçirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son teknolojiyle donattığı "Yeni Nesil Veri Merkezi" ve "Siber Güvenlik Operasyon Merkezi"ni hayata geçirerek, dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı verilerin korunması için "siber güvenlik" konusunda ilk adımı attı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulan "Yeni Nesil Veri Merkezi" ve "Siber Güvenlik Operasyon Merkezi"nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

VERİLER SAKLANACAK

Yeni Nesil Veri Merkezi'nde toplam 8 hücrede ve 48 kabinde bakanlığa ait tüm veriler titizlikle saklanacak.



Sıcak, soğuk hava koridorları ve hücre kabinleri sayesinde yüzde 75 enerji tasarrufu sağladığı için "çevreci" ve "yeşil" veri merkezi olarak tasarlanan merkez, bu özelliği ve kapasitesi nedeniyle bakanlığı, bu sistemi kullanan Türkiye'deki dört kamu kurumundan biri yapıyor.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ İLE KORUNUYOR

Her türlü güvenlik önleminin üst düzeyde sağlandığı merkezde, sistem kesintilerine karşı anında yedekleme, dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı ise uyarı sistemi devreye giriyor.


HAVELSAN'LA İŞBİRLİĞİ

Veri merkezinde saklanan bilgileri, dışarıdan gelebilecek her türlü siber saldırıdan korumak amacıyla da "Siber Güvenlik Operasyon Merkezi" projesi başlatıldı.

Burası ise veri merkezinden ayrı bir lokasyonda bulunması nedeniyle, "siber güvenlik" olarak Türkiye'deki kamu kurumları arasında ilk bağımsız operasyon merkezi olma özelliğini taşıyor. Siber Güvenlik Operasyon Merkezi, HAVELSAN ile imzalanan işbirliği protokolü kapsamında çalışmalarını yürütecek.

"ÇEVRE VE ENERJİ TÜKETİMİ BAKIMINDAN ÖNEMLİ"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, merkezlerin açılışı ve protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, veri merkezinin çevre ve enerji tüketimi açısından da önemli bir proje olduğunu söyledi.

Sarı, "Burada enerji tüketimini en aza indirdiğimiz bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmamızın diğer bakanlıklar ve kurumlar için örnek teşkil etmesini temenni ediyoruz" dedi.

KAMU KURUMLARINA SİBER GÜVENLİK ALTYAPISI SAĞLAYACAK

Siber Güvenlik Operasyon Merkezi hakkında da bilgi veren Bakan Sarı, "Bu merkezimizin hedefi, kamu kurum ve kuruluşlarımıza örnek teşkil edecek bir siber güvenlik alt yapısı oluşturarak, hem farkındalığı artırmak hem de çok popüler olan, gündemimizde konuşulan siber güvenlik alanında milli teknolojileri geliştirerek hizmet sunmaktır" ifadelerini kullandı.

Bu amaçla, savunma sanayi ağırlıklı faaliyet gösteren yerli yazılım şirketi HAVELSAN ile iş birliği protokolü yapacaklarını anlatan Sarı, böylece siber güvenlik anlamında teknoloji ve iş gücü başta olmak üzere, bilgi transferi çalışmalarına olanak sağlayacak, iyi niyet protokolüne imza atacaklarını belirtti.

TÜRKİYE İÇİN ETKİN BİR KORUNMA HEDEFLENİYOR

Bakan Sarı, şunları kaydetti:

"Bakanlar Kurulu Kararı ile 11 Haziran 2012'de alınan ulusal siber güvenlik çalışmalarının yürütülmesi, yönetilmesi ve koordinasyonu hakkındaki karar, ülkemizin milli siber güvenlik politikaları açısından bir dönüm noktası olmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakanlar Kurulumuzun aldığı kararların ışığında siber ve bilgi güvenliği konusunda bakanlığımızın ihtiyacı olan teknoloji merkezini kendi bünyesinde oluşturmuştur. Proje ile sadece bugün değil, gelecekte de etkin siber savunma sağlayarak, bakanlığımıza ait sürekli kendini geliştirecek bir organizasyon olması hedeflenmektedir."

"YEŞİL" VERİ MERKEZİ

Bakan Sarı daha sonra açılışını gerçekleştirdiği merkezleri gezerek, ilgili personelden detaylı bilgi aldı. Sarı, burada yaptığı açıklamada özellikle veri merkezinin "yeşil" bir veri merkezi olduğunu ifade etti.

Bütün verilerin, kabinlerin içerisinde soğutulması dolayısıyla dörtte üç oranında enerji tasarrufu sağlandığına dikkati çeken Sarı, "Türkiye'de en yeni teknolojilerle donatılmış bir veri merkezi burası ve gördüğümüz gibi kapasite arttırımı noktasında rezerv alanları var. Zemin deprem yönetmeliğine uygun olarak, esnek bir sistemde yapılmış ve olası bir depremden zarar görmemesi sağlanmış. Tesisatlarımız alttan geçiyor. Bakanlığımızın yeni binasında en son teknolojiyi kullanarak, ihtiyaca cevap verecek bir veri merkezini oluşturduk. İnşallah bütün illerimize hizmet edecek bu veri merkeziyle bakanlığımız daha da büyüyecek ve ilerleyecek" diye konuştu.

Siber güvenlik konusuna da değinen Sarı, "Teknoloji çok geniş bir alan, her geçen gün yeni siber saldırılar ortaya çıkıyor. Dün çözdüğünüz bir siber saldırı yarın bambaşka boyuta geliyor. Biz bu tür siber saldırılara karşı alınabilecek bütün tedbirleri alıyoruz. Ortaya çıkacak yeni sanal saldırıya karşı ileriki dönemlerde tedbir almaya devam edeceğiz. Bu konuda ekibimize güveniyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ile HAVELSAN Genel Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü imzalandı.

"BÜTÜN TEKNOLOJİK YİTKİNLİĞİMİZİ SUNDUK"

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay da yaptığı açıklamada, siber güvenlik konusunun son zamanların en önemli konularından biri olduğunu bildirdi.

HAVELSAN olarak Siber Savunma Teknoloji Merkezini açtıklarını anımsatan Atalay, şöyle devam etti:

"Siber güvenlik konusunda milli çözümlerin geliştirip başta silahlı kuvvetler ve kamu kurumları olmak üzere ihtiyaç duyan herkesin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Bugün de burada bunun güzel bir örneği sergilenmiş oldu. Bakanlıklar içerisinde bu konuda çok önemli farkındalığa sahip, kapsamlı yüksek teknolojili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, HAVELSAN olarak sahip olduğumuz başta siber güvenlik alanında olmak üzere bütün teknolojik yetkinliğimizi kullanımlarına sunmak üzere, bu iş birliği protokolünü imzaladık. Ben bunu çok önemsiyorum."








Kaynak: AA / Ekonomi

Fatma Güldemet Sarı Türkiye Teknoloji Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (8)

Dr.:

admalarda sacma sapan iki motör koymuşlar, yazılımcıları nerde bu kurumun. .

6
5
yanıtYanıtla
CHP:

BENCE BU TAYYİP VE DAVUT OĞLUNU KORUMASI İÇİN KURULDU MİLLET HER GÜN ÖLÜYOR NERDE BUNLAR

6
4
yanıtYanıtla
Adınızı yazın:

Komedi gibi. . .

3
2
yanıtYanıtla
Asker:

Bu mu yani Güvenlik Beyinsizler ya Yaww Benim oturma odasi daha Büyük amannnn ne bekliyon ki bizimkilerden

2
2
yanıtYanıtla
SİSATEM-1:

Arkadaşlar merhaba, ben Havelsan SİSATEM de yazılımcıyım. Bildiğim kadarıyla sizlere yanıt vereyim. Birincisi Havelsan özel bir şirket. Devlet değil, devlet sadece müşterisi olabilir. Onun dışında, canlı bombayı bir firewall kurarak veya bir IPS, IDS kurarak veya network ü takip ederek engelleyemezsiniz. Bir de Tayyip veya Davutoğlu yerli bir firewall üretin de bizi korusun tarzı bir şey demez, o konuda da kafanızda soru işareti olmasın.

2
0
yanıtYanıtla
SİSATEM-2:

Büyüklük konusunda da yorum gelmiş, haberden öyle anlaşılabilir ama böyle bir merkezin her kısmı basına açılmaz zaten. Veya basın varken o ekranlarda kritik bilgiler gösterilmez, bugün yasa bir kurum veya kişinin izinsiz IP adresinin öğrenilmesini bile suç sayıyor. O yüzden büyüklüğü veya yapılan işi bu beş dk lık video ile sınırlı sanmayın. Birisi delerler demiş, hiç bir sistem 0 erişilemez değildir, ama erişseler bile hassas bilgiler ayrı iç ağlarda tutuluyor sadece hizmet kesintisi olur.

1
0
yanıtYanıtla
cilalı ibo:

-4. kata girmeyi isterdim.

0
1
yanıtYanıtla
yok kutup ayısı:

o çok zeki adamlar acaba meraktan soruyorum EMP için kalkanlama yapmayı akıl ettimi yoksa bütün veriler silindikten sonramı yapacaklar. . . Bilmeyen aptallar EMP için yorum yapmasın araştırın kapatın cenenizi bilen bilir onlara lafım yok. . eyvallah. . . bir de akape her zamanki gibi hiç bir tedbir almamıştır ekmek kafalı yandaşların beyni cemaat yurtlarında makarna ekmek yemekten aşırı glikozdan fazlası ile yandığı için. . . bir zahmet EMP içinde kalkanlayın hadi canım beyin bedava ama sizde ki şüpheli. . .

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title