Haberler

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Birpınar Açıklaması

Güncelleme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Mehmet Emin Birpınar, "Denizi kirleten çöplerin yaklaşık yüzde 80'i şehirlerden gelen atıklardır" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Mehmet Emin Birpınar, "Denizi kirleten çöplerin yaklaşık yüzde 80'i şehirlerden gelen atıklardır" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul, Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz (İMEAK) Deniz Ticaret Odası işbirliğiyle Antalya'da, "Gemi Kaynaklı Kirliliğin Önlenmesinde Atık Alımı, Bertaraf, Arıtma ve Mavi Kart Uygulamalarının Teknik Altyapılarının Gözden Geçirilmesi, Kapasite Geliştirme ve Uygulama Alanlarının Geliştirilmesi Projesi Çalıştayı" düzenlendi.

Konyaaltı ilçesindeki bir otelde yapılan çalıştayda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Mehmet Emin Birpınar Akdeniz'in her türlü kirliliğe karşı korunması gerektiğini belirtti. Denizi kirleten çöplerin yaklaşık yüzde 80'inin şehirlerden gelen atıklardan kaynaklandığına dikkati çeken Birpınar, "Şehrin içine atılan en küçük pet şişe, yağmurla denize ulaşıyor. Dolayısıyla kirliliğin esas kaynağı da şehirlerin içindeki atıklardan oluşuyor. Bu yüzden ilk etapta şehirlerde yaşayan insanların bilinçlendirilmesi gerekmektedir" dedi.

Mavi turda atıklar konusunda sıkıntılar yaşandığını belirten Birpınar, sektörde para kazanan her bireyin deniz kirliliğine azami dikkat göstermesi ve atıkları denize bırakmaması gerektiğini vurguladı.

Birpınar, denizleri kirletenlerin fotoğraflanarak bakanlığa gönderildiğini ve bu kişilere cezai müeyyide uygulandığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Bakanlık olarak istedik ki deniz araçlarından verilen atıklar kayıt altına alınsın ve biz bakanlıktan online izleyelim. Herşey online olmaya başladı. İnternet üzerinden izliyoruz. İnsanlar artık bir yerde atık oldumu fotoğrafını çekiyor, bize gönderiyor. Bizler de bakanlık olarak müdahale ediyoruz."

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da herkesin üstüne düşeni yapması durumunda denizlerde ve turizmde istenen seviyeye ulaşılacağını bildirdi.

Çalıştay, yarın 13 Aralık Cuma günü sona erecek. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel

Ege Akdeniz İstanbul Marmara Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title