Haberler

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı Hakkındaki Gensoru Önergesi

TBMM Genel Kurulu'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı hakkındaki gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler sürüyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı hakkındaki gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler sürüyor.

Önerge sahibi olarak söz alan HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, AK Parti iktidarının inşaat merkezli politikasının merkezindeki kurum haline geldiğini öne sürdü.

AK Parti'nin kentleşme ve şehircilik anlayışının geçmiş dönemlere kıyasla "çok daha yıkıcı, sömürüye dayalı ve hukuksuz süreçlere dayalı hale getirildiğini" savunan Demirel, şunları kaydetti:

"AKP iktidarının son haftalarda aldığı acele kamulaştırma kararlarının hızına şahsen biz de yetişemiyoruz. AKP iktidarı döneminde 2 bine yakın acele kamulaştırma kararı verilmiş yani apaçık bir şekilde yağma süreci gittikçe ilerlemiştir.

Sur, Silopi gibi ilçelerde, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Şırnak'ın çeşitli ilçelerinde şimdi de bir talan operasyonu başlatıldı. Kamu düzenini sağlamak için yola çıktığını söyleyenler tam bir kamusal yıkıma sebep olmaktadırlar. Böylelikle sosyal ve kültürel mirasa düşman olan ve adeta bir müteahhitlik firması gibi çalışan iktidar partisi, Sur'u, Cizre'yi, İdil'i, Silopi'yi tanklarla yıktıktan sonra şimdi de 'kamulaştırma' adı altında sermayeye peşkeş çekmeye çalışıyor."

"Önergeyi manidar buluyoruz"

MHP Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Baki Şimşek, "Sur'da öz yönetim ilan edip, bombalar yerleştirip 464 asker ve polisimizi şehit edenlere, 20 binin üzerindeki insanı evlerinden, yurtlarından edenlere, tarihi ve kültürel binaları yok edenlere, yağmalayanlara, evlere bombalar yerleştiren teröristlere sesleri çıkmayanların bugün Sur ve Silopi'yle ilgili vermiş oldukları önergeyi manidar buluyoruz." dedi.

Sur'da tarihi binaların aslına uygun bir şekilde restore edilmesi, daha sonra da bu bölgedeki sağlıksız yapıların yıkılarak bunların yerine bölgenin dokusuna uygun yeni binalar yapılmasını desteklediklerini belirten Şimşek, bunlar yapılırken burada yaşayan halkın önceliklerine değer verilerek insanların bu bölge dışında yaşamaya zorlanmamasına, ikametlerinin bu bölgede kalmasının sağlanarak olaya sadece ticari yönünden bakılmamasına, Sur'un kimliğinin korunması gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Şimşek, "Türkiye'nin neresinde olursa olsun, sokaklarda devlet hakim oluncaya, insanların güvenliği sağlanıncaya, devletin askeri, polisi, kaymakamı, valisi sokaklarda tek başına dolaşıncaya kadar, herkesin elektrik, su, doğal gaz parasını ve vergisini devlet tahsil edinceye kadar, her bir Türk vatandaşının Türkiye'nin her yerinde rahatça gezmesi, memurluk yapması sağlanıncaya kadar terörle mücadeleye devam edilmelidir." diye konuştu.

"Hafızalar yok ediliyor"

HDP Grubu adına konuşan Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Diyarbakır'ın Sur bölgesinin "büyük bir saldırıyla karşı karşıya" kaldığını savundu.

Sokağa çıkma yasağına kadar Sur'da hayatın 8 bin yıl boyunca kesintiye uğramadığını belirten Baydemir, "Sur'u ve orada yaşayanları asla ele geçiremeyeceksiniz." dedi.

"Şehirler güvenlik perspektifiyle değil barışla korunabilir." ifadesini kullanan Baydemir, şunları söyledi:

"Şimdi Sur'da şehrin dokusu yok ediliyor, hafızalar yok ediliyor. Bu, bir kıyımdır, yıkımdır. IŞİD'in Palmira'ya saldırısıyla, şu anda Sur'un içinde yaptığınız yıkım aynı anlama gelir, aynı sonuçları bünyesinde barındırır. Sur'un yüzde 90'ına el konmuş durumdadır. Bu, hukuk değildir. Bu, olsa olsa zorbalıktır, haydutluktur. Belediyeyi hiçe sayarak, muhtarları, sivil toplum örgütlerini hiçe sayarak Sur'da yaptığınız her çalışma gayrimeşrudur."

Sur'a yapılan saldırının "bir yönüyle Esad ve Saddam ile yarışmak olduğunu" öne süren Baydemir, "Demografik yapı üzerinde oynanmaktadır." diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Fatma Güldemet Sarı Osman Baydemir Diyarbakır Silopi Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
title