Haberler

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce Açıklaması

"Helikopter üreten, 150 milyar dolar ihracat yapan, 600 bin konut inşa eden yeni Türkiye, eski Türkiye'nin sokaklarıyla, mahalleleriyle devam edemez. O yüzden binaları değiştiren, yıkan, yapan bir yasa çıktı ve 146 noktada kentsel dönüşüm yapılıyor"

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Helikopter üreten, 150 milyar dolar ihracat yapan, 600 bin konut inşa eden yeni Türkiye, eski Türkiye'nin sokaklarıyla, mahalleleriyle devam edemez. O yüzden binaları değiştiren, yıkan, yapan bir yasa çıktı ve 146 noktada kentsel dönüşüm yapılıyor" dedi.

Güllüce, Suriçi Grubu Derneği'nce Kemerburgaz'daki Katı Atık Depolama Tesisi'nde düzenlenen "Büyük İstanbul Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, 2003'ten önceki yıllarda Gaziosmanpaşa ve bazı ilçe sokaklarında çöplerin insan boyunu aştığını hatırlattı.

"Eskiden İstanbul'da gazoz bile bulunmuyordu, babalarımız gazozla tıraş oluyordu" diyen Güllüce, artık Türkiye'nin geliştiğini, güzelleştiğini ama gençlerin bunun farkında olmadığını, arada bir eski, zor günleri hatırlamak gerektiğini söyledi.

Çevreyle ilgili, sanki AK Parti'nin çevreyle barışık olmadığı havasının estirildiğini dile getiren Güllüce, "Batı bugün çevreyi çok koruyor gibi gözüküyor. Bugün için doğru ama sanayileşme tarihini okursak, o denizleri nasıl kirletmişler, kadınları 24 saat nasıl çalıştırmışlar, Paris metrosu yapılırken Cezayirlilerden kaç bin insan ölmüş" diye konuştu.

Güllüce, Türkiye'nin, dünyanın en hızlı gelişen ve kalkınan ülkelerinden biri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Son 10-12 yılda Avrupa'da en hızlı kalkınan ülkelerin en ön sıralarındayız. Dünyayı kirleterek, tüketerek değil, çevreye azami hassasiyet göstererek, önem vererek, çevrenin en önemli koruyucusu olarak kalkınıyoruz. Hem kalkınacaksınız, ülkenizi kalkındıracaksınız, her sene 800 bin insana iş bulacaksınız hem de tabiatı, doğayı, insanları, ruhu tüketmeyeceksiniz. İşte bu şekilde başarıyı elde edebilmek çok zor. Göğsümü gere gere söylüyorum, Allah uzun ömür versin Sayın Başbakan'ın başkanlığında bu kadrolar yapıyor bu işleri."

"Sadece Suriyeli muhacirlere 2 milyar dolar bağış yapmışız"

Türkiye'de 13 yıl önce ev ve araba sahibi olmanın kolay olmadığını belirten Güllüce, şöyle konuştu:

"Devlet de depremden topladığı paralarla memur maaşı ödemeye çalışıyordu. Devlet, IMF'den 1 milyar dolar borç para almak için yapılmadık şey bırakmıyordu. Bugün biz sadece Suriyeli muhacirlere 2 milyar dolar bağış yapmışız, karınlarını doyurmuşuz. 1 milyar dolar kredi bulamayan bir Türkiye'deyken, 2 milyar dolarla yabancıları Türkiye'de besleyen, misafir eden, paşa gibi ağırlayan bir Türkiye'deyiz şimdi. TOKİ sayesinde halkı 700 bin konut sahibi yapmışız. TOKİ'nin binalarının mimarisinin eleştirisini konuşuruz ama yüz binlerce insanı iş, AŞ sahibi olmaktan başka hiçbir hesabı olmayan bir Türkiye'den ev sahibi olan bir Türkiye haline gelmeyi göz ardı edemeyiz.?"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, hızlı göç nedeniyle oluşan çarpık yapılaşma ve şehirleşmenin çözümü olarak geçen yıl çıkan Kentsel Dönüşüm Yasası'yla bu sorunun düzeltileceğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Artık eski Türkiye'nin değil, yeni Türkiye'nin mahalle, sokak ve caddeleri olsun diye kanun çıktı. Helikopter üreten, 150 milyar dolar ihracat yapan, 600 bin konut inşa eden yeni Türkiye, eski Türkiye'nin sokaklarıyla, mahalleleriyle devam edemez. O yüzden binaları değiştiren, yıkan, yapan bir yasa çıktı ve 146 noktada kentsel dönüşüm yapılıyor. Yılbaşından bugüne 70 bin bina riskli bina kabul edildi. Müracaat edildikten sonra sadece 6 ayda yapıldı bu. Yeni Türkiye'de riskli kötü binalar, kötü sokak ve alanlar inşallah kentsel dönüşümle değişecektir."

Güllüce, birilerinin bunları istemeyebileceğini, kendi silahını, savunmasını yapabilen bir Türkiye'nin olmaması için projeler üretebileceğini, 17 ve 25 Aralık'taki gibi engeller koymaya çalışabileceğini ancak milletin buna izin vermeyeceğini vurguladı.

Konuşmanın ardından Suriçi Grubu Derneği Başkanı Nedim Abi, Güllüce'ye, Rabia simgesinin yer aldığı plaket takdim etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İdris Güllüce İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title