Haberler

Çevre Gönüllüsü" Mali Müşavir

Bursa'da mali müşavirlik yapan 55 yaşındaki Mustafa Kocabıyık, Uludağ yolundaki ormanlık alanlarda yedi yıldır gönüllü olarak çöp toplayarak temizlik yapıyor.

MİRAÇ KAYA - Bursa'da mali müşavirlik yapan 55 yaşındaki Mustafa Kocabıyık, Uludağ yolundaki ormanlık alanlarda yedi yıldır gönüllü olarak çöp toplayarak temizlik yapıyor.

Kocabıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1979 yılından beri Bursa'da yaşadığını, çevre temizliğine katkı sağlamak ve insanlara örnek olmak amacıyla 7 yıldır Uludağ yolundaki ormanlık ve piknik alanlarında çevre temizliği yaptığını anlattı. Kocabıyık, gönüllü temizlik çalışmalarını haftanın 5 günü gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Kocabıyık,  vatandaşların bu konuda duyarlı davranmasını isteğini söyleyerek, "Yedi yıllık süreçte 10 bin çuval çöp topladığımı tahmin ediyorum. Çöp topladığım yerler maalesef en kısa sürede tekrar kirletiliyor. Toplayan taraftayım. Bıkmadan usanmadan da devam edeceğim" dedi.

Hava koşulları uygun olduğu sürece günde bazen üç, kimi zaman beş, bazı günlerde ise 25-30 torba çöp topladığını anlatan Kocabıyık, şunları söyledi:

"Günlük 2-3 saat, bazen de 5 saat çöp topladığım oluyor. Toplarken mümkün oldukça teneke kutuları ayırıyorum. Depozitolu cam şişeler var, onları da ayırıyorum. Geri dönüşüm için toplayanlar bunları alıyor. Çöpleri genellikle belediye ekiplerinin alabileceği yerlere bırakıyorum. Ormanların içinde daha zor yerlerde küçük torbaları, çöpün çok olduğu yerlerde büyük torbaları kullanıyorum. Belediyenin benim böyle işlerle ilgilendiğimden haberi var. Osmangazi ve Büyükşehir belediyeleri ara ara Uludağ yolunu temizliyor."

Kocabıyık, kendisini gören bazı vatandaşların neden çöp topladığını sorduklarını ifade ederek, "Gönüllü olarak topladığımı anlayınca da pek çoğu, 'Daha önce çöp atıyordum, bundan sonra atmam' diyor. Kimileri de çöp topladığımı gördüğü halde yerleri gelişigüzel kirletiyor" diye konuştu.

Mustafa Kocabıyık, bu duyarlılığı kazanmasında, yeşili ve doğayı sevmesinin büyük katkısı olduğunu vurguladı.

Vatandaşlara çevre duyarlılığı çağrısında bulunan Kocabıyık, "Yerlerdeki cam parçaları, meşrubat ve içki şişelerini kıranlara özellikle sesleniyorum. Bunlar, güneş gördüğünde yangına sebep olabiliyor. Hayvanların ayaklarına batıyorlar. Yüzyıllarca erimeyen maddeler de var. Bu kirliliği gidermenin tek yolu var, çöp atmamalıyız. Toplamak çözüm değil" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kocabıyık Uludağ Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (1)

Serpil:

Kardesim ellerinize saglik

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title