Haberler

Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması Programı

Bafra İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun, Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) Programı kapsamında yapılan uygulamaları anlattı.

Bafra İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun, Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) Programı kapsamında yapılan uygulamaları anlattı.

ÇATAK Programı kapsamında, 2015 yılında iyi tarım uygulamaları yapan çiftçilerin yanı sıra, organik tarım yapan 9 mahallede 48 çiftçiye ait 7 bin 117 dekar alanda uygulama yapıldığı bildirildi.

Dursun, yaptığı açıklamada, ÇATAK programının, 14 Kasım 2008'da Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ve müteakiben yayımlanan tebliğ ve genelgeler çerçevesinde yürütüldüğünü söyledi.

ÇATAK programı ile tarımsal arazilerde toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve yoğun tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik kültürel tedbirlerin alınmasının amaçlandığını anlatan Dursun, şöyle devam etti:

"Üreticilere yapılacak desteklemeler 3 kategoride uygulanıyor. İl proje uygulama komisyonu tarafından uygun görülen alanlarda aşağıdaki kategorileri gerçekleştirenlere dekar başına yılda bir defa olmak üzere üç yıl süre ile ödeme yapılmaktadır. Birinci kategoride tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarımın yapılması. İkinci kategoride toprak ve su yapısının korunması ile erozyonun önlenmesi amacıyla setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, jips uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi, yeşil gübreleme uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden en az ikisinin birlikte yapılması veya bu tedbirlerin en az biriyle birlikte arazinin boş bırakılması uygulaması. Üçüncü kategoride ise çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalardan en az iki veya daha fazlasının tekniğine uygun bir şekilde tatbik edilmesi. Bu uygulamalarda su kullanımını asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemlerinden birinin kullanılması, çevreye duyarlı bir şekilde kontrollü ilaç ve gübre kullanımı ve organik tarım veya iyi tarım uygulamalarıdır."

Bafra'da 2010 yılında projeye 28 köyde 3. kategori kapsamında iyi tarım uygulaması yapan 178 çiftçiye ait 11 bin dekar alanda başlandığını anlatan Dursun, şunları kaydetti:

"2012 yılında 198 çiftçiye ait 13 bin 130 dekar alanda bir milyon 772 bin 550 lira, 2013 yılında 33 köyde 231 çiftçiye ait 17 bin 640 dekar alanda 2 milyon 381 bin 400 lira, 2014 yılında 35 mahallede 363 çiftçiye ait 26 bin 360 dekar alanda 3 milyon 558 bin 600 lira destekleme ödemesi yapılmıştır. 2015 yılında iyi tarım uygulamaları yapan çiftçilerin yanı sıra organik tarım yapan 9 mahallede 48 çiftçiye ait 7 bin 117 dekar alanın üçüncü kategoride taş toplama, ahır gübresi veya yeşil gübreleme yapan 10 köyde 104 çiftçiye ait 2 bin 300 dekar alanın ikinci kategoride destekleme kapsamına alınarak uygulamaya devam edilmiştir. 2015 yılında toplam 57 mahallede 647 çiftçiye ait 44 bin 212 dekar alanda 5 milyon 796 bin 235 lira destekleme ödemesi yapılmıştır."

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Dursun Bafra Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title