Haberler

Ceviz Üreticileri Güneş Yanığıyla Mücadele Ediyor

Kaman Cevizi Üreticileri Kooperatifi Başkanı Arif Göçmen, yaz aylarında ceviz üretimindeki en büyük sorunun güneş yanığı olduğunu belirterek, bu dönemin en az zararla atlatılması için kimyasal ilaçlarla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Göçmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli ceviz üretim merkezlerinden Kaman'da kış ve bahar aylarında don olayı, yazınsa güneş yanığıyla mücadele edildiğini belirtti.

Kaman'da ortalama 35 derece sıcaklığın 38-39 derece hissedildiğini ifade eden Göçmen, cevizin de bundan olumsuz etkilendiğini ve bu durumun verim düşüklüğü riski yarattığını dile getirdi.

Güneş ışınlarından etkilenen cevizde siyahlık oluştuğunu kaydeden Göçmen, "Güneş yanığıyla mücadele etmek için kaolin türü ilaçları kullanıyoruz. 200 litre suya 10 kilogram kil tozunu, yani kaolini sulandırıp ceviz ağacının meyvelerine ve yapraklarına püskürtme makinesiyle püskürtüyoruz. Bu, ağaçlar üzerinde beyaz bir örtü haline dönüşerek meyve ve yaprakları koruyor. Bu yöntemle ağaçlar güneş yanıklarından fazla etkilenmiyor, ışınları tekrar dışarı yansıtıyor." diye konuştu.

Göçmen, uyguladıkları yöntemde ürünün kalitesinin korunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yöntemi kullandığımızda ürünümüz kaliteli oluyor ama güneş yanığına maruz kalan cevizin güneşte yanan kısımları siyah renkte pazara çıkacaktır. Bu da pazar değerini düşürdüğü gibi tüketiciler için de maddi kayıplara neden olacaktır. Kamanlı ceviz üreticileri, mutlaka güneş yanığıyla mücadele etmelidir. Ürünün yaz aylarındaki aşırı sıcaklarda güneş ışınlarından olumsuz etkilenmemesi için kimyasal ilaçlar ve doğal tül örtülerle mücadele edilebilir."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Kaman Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title