Haberler

Ceviz Reçelinin Meşakkatli Yolculuğu

Ceviziyle ünlü Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen ve halkın önemli bir geçim kaynağı olan ceviz reçeli, uzun uğraşlar sonucu, kahvaltı sofralarındaki yerini alıyor.

ŞENER TOKTAŞ - Ceviziyle ünlü Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen ve halkın önemli bir geçim kaynağı olan ceviz reçeli, uzun uğraşlar sonucu, kahvaltı sofralarındaki yerini alıyor.

Meşakkatli bir çalışma sonucu üretilen ceviz reçeli, ilçe merkezi ve köylerdeki birçok ailenin en önemli geçim kaynağını oluşturuyor.

Birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan ceviz reçeli, Türkiye'de İstanbul, Ankara ve İzmir ağırlıklı olmak üzere Rusya, Suudi Arabistan, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'a pazarlanıyor.

Kentte faaliyet gösteren Elcevaz ceviz reçeli fabrikasının sahibi Barış Göl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ceviziyle meşhur olan Adilcevaz'daki bahçe sahiplerinden yılın belli ayında kilogram veya adet hesabıyla ceviz aldıklarını söyledi.

Kurdukları tesisin kapasitesinin yüksek olmasından dolayı, kendilerine ait ceviz ağaçlarının yeterli gelmediğini ifade eden Göl, şunları kaydetti:

"Ceviz konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Çünkü Adilcevaz ceviz diyarıdır. Kurduğumuz tesisimizin kapasitesi 2-3 tondu ancak bu yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sunduğu makine ekipman desteğiyle kapasitemizi 20 tona çıkardık. Ortalama 500 bin kavanoz ceviz reçeli üretebiliyoruz. Vakumlama ve dolum ünitelerimiz var. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere, Rusya, Suudi Arabistan, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'a ceviz reçeli ihraç ettik. Ayrıca ülkemizde kahvaltı salonlarına, şarküteri ve büyük marketlere reçelimizi pazarlıyoruz."

Doğal yollarla ürettikleri için ürünlerinde katkı maddesi veya glikoz şurubu bulunmadığını bildiren Göl, ceviz reçelinin yapılışını şöyle anlattı:

"Ceviz reçeli yılın sadece bir ayında yapılmaktadır. Öncelikle ağaçlardan tek tek elle topladığımız olgunlaşmamış yeşil cevizleri sepetlerle, bekletmeden tesisimize getiriyoruz. Yıkandıktan sonra ürünü ayıklıyoruz. Ardından makinede cevizlerin soyumunu yapıyoruz. Soyulan cevizler 15 ile 20 gün temiz suda bekletiliyor. Günde iki defa suyu değiştirilmektedir. Bu sürenin tamamlanmasının ardından cevizlerimizi tek tek deliyoruz. Bu cevizleri 2 ile 3 saat haşlıyoruz. Tekrar yıkadığımız cevizleri pancar şekeriyle 3 ile 4 saat kaynattıktan sonra, reçeli hazır hale getiriyoruz."

Ceviz reçelinin başta guatr olmak üzere astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiğini belirten Göl, reçelin kalp damarlarını besleyerek, sindirim sistemine yardımcı olduğunu ayrıca çocuklarda beyin hücresinin gelişimine de faydası bulunduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Yerel

Adilcevaz İstanbul Bitlis Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title