Haberler

Ceviz Fidanı Talebine Yetişemiyorlar

Kırşehir'in Kaman ilçesindeki ceviz fidanı üreticileri, Anadolu'nun birçok ilinden gelen ceviz fidanı talebini karşılamakta zorluk çekiyor Kaman Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Arif Göçmen: "Başta Ankara olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinden gelen talepleri karşılayabilmek için yeni üretim merkezleri.

ERDEM DURMUŞ - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Ceviz Eylem Planı'nı açıkladığı Kaman'da, yöreye has ceviz üretiminin artması ve yaygınlaşmasının ardından üreticiler, dışarıdan gelen fidan talebini karşılamakta zorlanmaya başladı.

Kaman Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Arif Göçmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede cevizin bir yaşam biçimi haline gelmeye başladığını ve ilginin giderek arttığını söyledi.

Kooperatif üyelerinin ceviz ağırlıklı olarak üretim yaptığını ifade eden Göçmen, kendisinin de İl Özel İdaresi'nin yaptığı katkı ile serada ceviz fidanı yetiştirdiğini belirtti.

Göçmen, ceviz fidanı almak ya da aşı yaptırmak için başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelenler olduğunu dile getirerek, ceviz yetiştirmek isteyenlere Kaman-1, Kaman-5, göçmen ve yayla çeşitlerini önerdiklerini vurguladı.

Son dönemde artan ilgi nedeniyle ceviz fidanı talebine yetişmekte zorlandıklarını ifade eden Göçmen, "Başta Ankara olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinden gelen talepleri karşılayabilmek için yeni üretim merkezleri kuruluyor. Bizim sera ile birlikte İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla yeni seralar kurulmaya başlandı" diye konuştu.

Ceviz fidanı dikiminde dikkat edilecek konular

Göçmen, aşılı fidanların büyük ilgi gördüğüne işaret ederek, iyi bir verim alınabilmesi için ceviz fidanı dikiminde bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bilinçsizce yapılan fidan dikimi ya da aşılamanın ağaca ve bütçeye zarar verdiğine dikkat çeken Göçmen, şöyle konuştu:

"Kaliteli ceviz ya fidan olarak ya da aşı yapılarak yetiştirilebilir. Saksılı ve çıplak köklü fidanlarla dikim yapılır. Fidanlar kar, don ve çamur olmamak şartıyla yıl boyu dikilebilir. Ama en uygunu, don olayı yaşanmaması kaydıyla, Mart ayının başı ile Mayıs'ın 15'ine kadar olan zamandır. Aşılama da yine aynı zamanda ideal verim verebilir. İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle geceleri don olayları görülmektedir. Don yaşanan günlerde ceviz dikimi ve aşılaması olmaz. Emeğe de aşıya da yazık olur."

Her yaştan ceviz ağacında aşı ile kaliteli cevizin elde edilebileceğine değinen Göçmen, ancak aşıyı işi bilen profesyonel kişilerin yapması gerektiğine dikkati çekti.

"Diyelim ki, Kaman-1 cevizini yaşlı bir ağaca aşıladınız. Buradan da iyi bir şekilde verim alabilirsiniz. Başka kaliteli çeşitler de böyle. Ama aşıyı yapacak kişi bilinçli olmalı" dedi.

Göçmen, Kaman-1 cevizinin en çok ilgi gören ve talep edilen tür olduğunu belirterek, bir kilo Kaman-1 cevizinin 650 gram iç verdiğini, yağ oranı az, içi beyaz ve yumuşak kabuklu olduğunu söyledi. - Kırşehir

Kaynak: AA / Güncel

Kırşehir Türkiye Kaman Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title