Haberler

Balıkesir'de Ceviz Ağacını Sanat Eserine Dönüştürüyor

Güncelleme:

Balıkesir'in Susurluk ilçesinde yaşayan Cengiz Dönmez, yaklaşık 6 yıl önce merak saldığı ahşap yontu sanatını geliştirerek ceviz ağacı insan ve hayvan heykelleri yapıyor.

Susurluk ilçesinde yaşayan Cengiz Dönmez (59), yaklaşık 6 yıl önce merak saldığı ahşap yontu sanatını geliştirerek ceviz ağacı insan ve hayvan heykelleri yapıyor.

Herhangi bir yapıştırma ya da ekleme olmadan çekiç, keski ve zımparayla işlediği ceviz ağaçlarından sanat eseri ortaya çıkaran Dönmez'in bir eseri kimi zaman aylarca sürüyor.

Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşap yontu sanatına yaklaşık 6 yıl önce ilgi duymaya başladığını söyledi.

Çalışmalarında sadece ceviz ağacı kullandığını anlatan Dönmez, "Ceviz ağacı, diğer ağaçlara da benzemiyor. İstediğiniz kadar bu ağaca elinizi sürün, ne bir kıymık batıyor ne de elinize zarar veriyor" dedi.

Eserlerini meydana getirirken herhangi bir modeli örnek almadığını belirten Dönmez, tamamen hayalindekileri ağaca aktardığını dile getirdi.

Dönmez, her konuda çalışabildiğine değinerek, "Bazen dini konuları işliyorum, bazen de Kurtuluş Savaşı'nı anlatan bir anı figürleştiriyorum. Yunan mitolojisiyle ilgili çalışmalarım bile var" ifadesini kullandı.

Ceviz ağacının, sağlamlığı bakımından işlenmesinin zor olduğunu ancak uzun süre aynı kalabildiğini vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti:

"Ceviz ağacından işlenerek ortaya çıkan bir eserin en ince kısmından tutup havaya da kaldırsanız bir şey olmuyor. Mesela bunları bir kavak ağacından yapsanız birkaç ay sonra deforme olur, yaptığınız iş hiçbir işe yaramaz. Ceviz ağacıyla en az 3-4 aylık bir çalışmanın sonunda ortaya bir şeyler çıkıyor. Ceviz ağacı kullanarak yaptığım figürleri görenler, bunları benim yaptığıma inanmakta güçlük çekiyor. Birçoğu 'Bunları bir Türk mü yaptı?' diye soruyor. Milletimiz artık şartlanmış, iyi bir şeyi yabancıda görmeye. Ürünlerime fiyat belirleyemiyorum. El işi ürün, benim bir parçam gibi oluyor."

Dönmez'in Edremit ilçesine bağlı Güre Mahallesi'nde açtığı sergiyi gezen Hasan Dalyan ise eserleri çok beğendiğini bildirdi.

Bunların benzerini kendisinin yapmasının mümkün olmadığını ifade eden Dalyan, "Güre'de böyle değişik bir sergi açıldığını duydum. Merak edip geldim, gezdim ve çok beğendim. Özellikle Çanakkale Savaşları'nı anlatan figürü görünce duygulandım" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Balıkesir Susurluk Güre Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title