Haberler

Çetin İlk Kez Atso Başkanı Olarak Meclis Toplantısında

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Şubat ayı olağan meclis toplantısı ATSO binası meclis salonunda gerçekleştirildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Şubat ayı olağan meclis toplantısı ATSO binası meclis salonunda gerçekleştirildi. Çetin Osman Budak'tan boşalan ATSO başkanlığına gelen Davut Çetin, ilk meclis toplantısına katıldı. ATSO Başkanı Davut Çetin, 13 milyon turistin geldiği bir şehirde ticaret sektörünün istenilen seviyeye gelemediğini söyledi.

Türkiye'de bir şeyler yapmanın kolay olmadığını tecrübe ederek öğrendiklerini ifade eden ATSO Başkanı Davut Çetin, projelerle Antalya'ya katkıya devam edeceklerini dile getirdi. Çetin, "Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi ile ATSO Evi inşaatlarını tamamlayarak çocuklarımıza, torunlarımıza gururla göstereceğimiz ATSO projelerini kentimize kazandırıyoruz. Mayıs ve haziran aylarında bu iki projeyi bitirip hizmete açacağız. Kırsal kalkınma projemiz devam ediyor. Antalya'nın tanıtımına ve turizme Tanıtım A.Ş. kanalıyla destek veriyoruz. Sanayi sektörümüze Organize Sanayi Bölgesi'nde arkadaşlarımız hizmet ediyor. Tarım sektörünün sorunlarını masaya yatırıp çözüm üretmek amacı ile kurduğumuz Tarım Konseyi'nde çıkan fikirler sonucunda 'Product of Antalya' projesini domates ile başlattık. Bunu başka ürünlerle ve sektörlerle devam ettirmek üzere çalışmalarımız sürüyor. Ticaret sektörü için de Kültür merkezi gibi projelerimizin kent merkezinin cazibe kazanmasına destek olduğunu düşünüyoruz. Ama yine de ticaret ve hizmet sektörleri için daha çok çalışmamız gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

"13 MİLYON TURİSTİN OLDUĞU ŞEHİRDE BÜYÜME KÜÇÜK"

Antalya'ya 13 milyon turist gelmesine rağmen ticaret sektörünün istenen seviyeye gelemediğini de sözlerine ekleyen Davut Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim en fazla üyemiz ticaret ve hizmet sektörlerinde ve en fazla sorun yaşayan üyelerimiz de bu sektörlerde yoğunlaşmaktadır. Ekonomide durgunluktan, büyük sermayenin payının artmasından, işyeri enflasyonundan, zincir mağazalardan, teknolojinin getirdiği değişimden en fazla bu sektörlerdeki üyelerimiz etkileniyor. Ticaret ve hizmet sektörü kentin hem ekonomisi hem de kültürüdür. Ancak, Antalya gibi 13 milyon yabancı turistin geldiği bir ilde ticaret sektörü halen olması gerektiği düzeye maalesef gelememiştir. Bir işletme sorun yaşıyorsa, bu sorun üç yerden kaynaklanabilir. İlk olarak bir şirket, ekonominin genelinde, yani makro ekonomide bir sorun varsa, bu nedenle sorun yaşayabilir. Bugün Türkiye ekonomisinde bir kriz yoktur ancak düşük büyüme hızından kaynaklanan, rekabetin zorlaşmasından kaynaklanan, büyük sermayenin payının artmasından kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır. Ama bilmeliyiz ki, bu düşük büyüme artık böyle devam edecektir. Artık rekabetçi olmayan, güçlü olmayan, marka olmayan zorlanacaktır. Eski kar oranları olmayacaktır. İkinci olarak, bir şirket ekonomik durum nedeniyle değil, sektörün durumu nedeniyle sorun yaşayabilir. İşyeri enflasyonu, yıkıcı rekabet, ticaret ahlakının bozulması gibi nedenler her şirketi olumsuz etkileyebilir. Eğer ekonomi iyiyken de kötüyken de sorun yaşanıyorsa, orada sektörel bir sorun var demektir. Üçüncü ve en önemli sorun kaynağı ise şirketin bizzat kendisinde sorun olmasıdır. Eğer bir sektörde bazı işletmeler başarılıysa, bazıları büyürken diğerleri sorun yaşıyorsa, orada sorunun kaynağını kendimizde aramamız gerekir. Özellikle hizmet sektöründe, ticaret sektöründe rekabet üç faktöre dayanır. Birincisi müşteriye güven vermektir, yani ilişki yönetimidir, ikincisi, hizmet kalitesidir ve üçüncü sırada ise fiyat gelir."

"İŞİNİ DÜZGÜN YAPAN ÜYELERİ DESTEKLEMEMİZ LAZIM"

Antalya ticaretinin yara aldığını ifade eden Çetin, öncelikli hedeflerinin sektörde kaliteyi arttırmak olduğunu dile getirdi. ATSO Başkanı Davut Çetin, "Antalya'da her sektörde, özellikle ticaret ve hizmet sektöründe bir markalaşma kültürü gelişmedi. Biz de bunu oluşturamadık.Kaliteyle değil, fiyat kırmayla rekabet kültürü gelişti. Bazı sektörlerde Antalya'ya yakışmayan bir kalitesizlik, ucuzluk, borcu zamanında ödememe gibi alışkanlıklar yerleşti. Antalya'nın hızlı büyümesi, her yerde sürekli işyeri açılması, apartman altında gecekondu gibi işyeri açılmasına izin verilmesi, kayıt dışı işlerin çokluğu, turiste dönük kısa vadeli işler yüzünden Antalya ticareti yara aldı" dedi. Önümüzdeki dönemde önceliklerinin ticaret sektöründe kaliteyi yükseltmek ve ticareti geliştirmek olması gerektiğini vurgulayan çetin, "Bu nedenle her komitemizin kendi alanında markalaşmayı teşvik edecek çalışmalar başlatmasını istiyorum. Hep konuştuğumuz marka ödülleri konusu vardı. Artık bu konularda somut bir şeyler yapmamız gerekiyor. Mümkün olan her sektörde her yıl en iyi, örnek firmaları seçip ödül verebiliriz. İşini düzgün yapan üyelerimizi öne çıkarmamız, desteklememiz gerekiyor. Sizlerin de bu hedefte katkı koymanızı istiyorum" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE BİR KISIM ERKEK CİDDİ ANLAMDA HASTA"

Mersin'de yakılarak öldürülen Özgecan Aslan cinayeti ile ilgili olarak da konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, erkeklerin bir kısmının ciddi ölçüde hasta olduğunu belirtti. Çetin, "Geçen hafta Antalya'da da tecavüz ve kadın cinayetleri yaşandı. Kentin merkezinde tecavüz, otomobille kız arkadaşını ezme, yok bir lisede mini etekli kızlara takip timi, akıl almayan olaylar üst üste geliyor. İlk kez bir kadın cinayeti karşısında Türkiye'de gerekli tepki doğdu. Bu kadınlar, bu genç kızlarımız için anıtlar yapılmalıdır ki, ibret olsun, unutulmasınlar. Konuşmadıkça, unutturmaya çalıştıkça tam tersine ardı arkası kesilmiyor. Türkiye'de bir kısım erkek ciddi ölçüde hasta. Kadını sadece cinsel bir nesne gibi gören ilkel bir kültür genç erkeklerde bile halen devam ediyor. Yok 'idam', yok 'hadım edilsin' gibi laflar sarf ediliyor. Oysa bu sorun artık tek tek insanlarla ilgili olmayı aştı. Bataklık oluştu. Bataklığı kurutmak, bu kültürle mücadele etmek gerekiyor. Eğer erkekler ve kadınlar sosyal hayatı birlikte paylaşmazlarsa, eğer kadına kötü gözle bakan kültür devam ederse, bu olayları önleyemezsiniz" dedi.

"TOPTANCI HALİNDE SOĞUK HAVAYA RAĞMEN FİYATLAR AYNI"

Ekonomideki düşük büyümenin, dövizin her gün inip çıkmasının piyasaya da yansıdığını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı var. Piyasada 0.25 ve 0.50 arasında bir indirim bekleniyor. Faiz indirimi baskısı karşısında Merkez Bankası Başkanının işi çok zor. Çünkü biliyor ki, faizi indirirse Türkiye'nin ihtiyacı olan sıcak para ülkemizden çıkıyor, döviz yükseliyor, döviz yükselince enflasyon da yükseliyor. Amerika, Avrupa enflasyon olsun, canlanma olsun diye çalışıyor. Bizde ise enflasyon halen yüksek. Ocak ayında sebze meyve fiyatları enflasyonu yükseltti. Şubat ayı enflasyonunda da en belirleyici faktör Antalya'daki soğuklar yüzünden sebze meyve fiyatları olacak. Buradan Merkez Bankası'na bir iyi haber verelim. Bizim saptamamıza göre Antalya Toptancı Hali'nde bir aylık fiyat artışları yüksek değil. Bir çok üründe soğuk havaya rağmen fiyatlar geçen ayki fiyatlara yakın düzeyde. Market fiyatlarında artış varsa bunun nedeni Antalya değil. Zaten, Merkez Bankası tarafından yapılan bir araştırma sebze ve meyve fiyatının üreticide veya toptancı halde değil, marketlerde arttığını ortaya koydu. Merkezin uzmanları Antalya Toptancı Hali fiyatlarını ve büyük illerdeki sebze ve meyve fiyatlarını incelemişler. Araştırma gösteriyor ki, Toptancı Hal Yasası çıktıktan sonra Antalya'da sebze ve meyvede toptan fiyatlar ortalama yüzde 20 düşmüş ama bu düşüş market fiyatlarına yansımamış. Biz bunu Antalya'daki fiyatlara bakarak söylüyorduk, şimdi Merkez Bankası da bunu ortaya koymuş oldu."

"TURİZMDE YAZA KADAR DÜZELME OLUR DİYE UMUYORUZ"

Antalya ekonomisinde en önemli konunun turizmde ne olacağı olduğunu söyleyen Çetin, Rusya ve diğer nedenlerle turizm konusunda alarmın devam ettiğini belirterek, "Ocak ayında yüzde 1 kadar düşüş var, ama bu tam bir gösterge değil. Önemli olan yaz sezonu için yapılan rezervasyonlar. Henüz bu cephede de net bir tablo yok. Bu yıl gerek Rusya gerekse diğer nedenlerle durum alarm vermeye devam ediyor. Avrupa'daki terör olaylarının da bir etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. Umarız ki, yaza kadar bir düzelme olur ama yine de herkesin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Turizme uçak ve akaryakıt desteği konusunda Başbakan açıklama yaptıktan sonra henüz durum netleşmedi. Uçak ve akaryakıt desteği önemli ama uçağa değil, koltuğa destek verilmesi gerekiyor. Ayrıca bu yıl iki aylık bir destek de yetersiz kalabilir. Destek Nisan ayından itibaren başlamalı ve duruma göre uzatılmalıdır. Ayrıca Rusya ile Ruble üzerinden ödeme anlaşması ve pasaport uygulamalarında kolaylık da düşünülmelidir" diye konuştu.

"KENT İÇİNDEKİ YATIRIMLARIN BİTİRİLMESİNİ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ"

Antalya'nın en güncel sorununun ulaşım olduğunu dile getiren ATSO Başkanı Davut Çetin, kent içindeki yatırımların bitirilmesini dört gözle beklediklerini söyledi. Çetin konuşmasını şöyle tamamladı:

"G20 ve EXPO vesilesiyle hükümet bazı ulaşım projelerini devreye aldı. Bunlar arasında karayolları tarafından yapılacak kavşaklar, çevre yolları da var. Şu ana kadar iki kavşak yapıldı.Kent içinde de başlayan yatırımlar var. Her yatırımı olumlu karşılıyoruz ve çevre yollarının başlamasını ve bitmesini de dört gözle bekliyoruz." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Rusya Federasyonu Merkez Bankası Türkiye Antalya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title