Haberler

Çeşmebaşı" ve "Bolero" Mersin'de Sahnelenecek

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Ferit Tüzün'ün bestelediği ve ilk Türk balesi olan "Çeşmebaşı" ile Maurice Ravel'in en çok tanınan ve son bestelediği eseri olan "Bolero" balelerini Mersinlilerin beğenisine sunucak.

MDOB Müdür ve Sanat Yönetmeni Aslı Utku Engin yaptığı yazılı açıklamada, sanat sezonunun sonuna gelinen bu günlerde iki başyapıtı daha sanatseverlerle buluşturmanın büyük heyecanını yaşadıklarını kaydetti.

Bolero ve Çeşmebaşı balesini, MDOB'un ünlü koreograflarından Uğur Seyrek'in sahneye koyacağını vurgulayan Engin, "Görsel ve işitsel bir şölene dönüşecek olan ve iki ayrı perde halinde sahneleyeceğimiz eserler, sezonun son temsilleri olarak sanatseverlerin karşısına çıkacak. Bu vesileyle tüm sanatseverleri, Çeşmebaşı ve Bolero eserlerinin prömiyer temsillerine bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ferit Tüzün'ün bestelediği ve ilk Türk balesi olan "Çeşmebaşı" ile Maurice Ravel'in en çok tanınan ve bestelediği son eseri olan "Bolero"nun prömiyeri, 28 Mayıs Perşembe günü saat 20.00'de Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde gerçekleştirilecek.

Eserin ikinci temsili ise 30 Mayıs Cumartesi günü aynı yerde sanatseverlerin karşısına çıkacak.

"Çeşmebaşı" ve "Bolero"  eserlerinin koreografisi Uğur Seyrek'e, dekor tasarımı Gürcan Kubilay'a, kostüm tasarımı Sevtaç Demirer'e, ışık tasarımı ise Tarı Deniz'e ait.

Eserlerde başlıca rolleri, Büşra Ay, Burak Serkan Cebeci, Beatrice Parma, Irakli Bakhtadze, Ozan Demirbaş, İsmail Şereflioğlu, Niyazi Cingöz, Ketevan Chkkivadze, Tutku Barın Tümen, Pınar Humar, Bleda Özlem, Miray Boyacıoğlu, Özge Hoşer, Seda Dereli paylaşıyor.

Çeşmebaşı

Orkestra şefi ve bestecisi Ferit Tüzün'ün bestelediği "Çeşmebaşı" eserinde, bir Türk köyünün yaşantısı canlandırılıyor.  6 bölümden oluşan eserin dünya prömiyeri 1965 yılında Ankara'da, Türk balesinin kurucularından Dame Ninette de Valois'in koreografisiyle gerçekleştirildi. Uğur Seyrek'in koreografisiyle yeniden sahnelenen eser, Türk folklorundan örneklerin yanı sıra aşıkların sazı, Hacivat ile Karagöz'den de enstantaneler içeriyor.

Bolero

Bolero, 20. yüzyılın en önemli bestecilerinden Maurice Ravel'in İspanyol Rapsodisi ile en tanınmış eseri olma özelliliğine sahiptir ve Ravel'in 1928 yılında bestelediği son bale müziğidir.

Kaynak: AA / Yerel

Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title