Haberler

Çeşme'den "Gezi"Ye Mesaj

Çeşme'de Tiyatro Festivali'nin ikinci gününe "Gezi Parkı ve özgür sanat" damga vurdu.

Çeşme'de Tiyatro Festivali'nin ikinci gününe "Gezi Parkı ve özgür sanat" damga vurdu. Şair Tuğrul Keskin, dinletisinde İzmir'in işgaline karşı çıktığı için öldürülen Yunan komünist partisinin 317 üyesi için yazdığı şiiri okudu; "Çöplük" oyunu tiyatroseverlerden tam not aldı.

4. Çeşme Tiyatro Festivali'nin ikinci günü de dolu dolu geçti. Çeşme Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan resmi açılışın ardından yazarlık, drama atölyeleri ile "Gençliğin Sanatla İlişkisini Kurmak" konulu panel, Tuğrul Keskin'in şiir dinletisi, Oyun Gemisi Tiyatro Topluluğu'nun, "Çöplük" isimli oyunu sanatseverlerle buluştu. Çok sayıda Çeşmelinin katılımı ile gerçekleşen resmi açılış töreninde konuşan Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, tiyatroların sayısının gün geçtikçe azaldığına dikkat çekerek başladı.

Tiyatroların korunması ve yaşatılmasının önemini vurgulayan Başkan Tütüncüoğlu, özgür tiyatroya, sanata sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Tiyatro başta olmak üzere özgür sanatı yaşatmak konusunda en büyük görevin gençlere düştüğünü kaydeden Tütüncüoğlu, "Tiyatro yaşamın aynasıdır, ta kendisidir. Çeşme'de 4 yıldır bu gençlerle birlikte yaşam için çalışıyoruz. Bu ideal uğrunda mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz" diye konuştu. Tütüncüoğlu'na festivalin konuklarından Sinop Çalık Yedaş Tiyatrosu, "kotra" hediye etti.

"Gençliğin Sanatla İlişkisini Kurmak" konulu panelde, dünyanın geleceğinin gençlik olduğunu vurgulayan Tiyatrocu Orhan Aydın, gençliğin temelinin akıl ve sanat ile zenginleştirilmesi gerektiğini söyledi. Çeşme'deki buluşmanın bunun için büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan Aydın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sanatı gençlerle buluşturan tiyatro gruplarına yaptığı haksızlığa dikkat çekti. Gezi Direnişi'ne katılan tiyatrolara bakanlığın yaptırım uyguladığını belirten Aydın, tüm tiyatroları direnişe çağırdı.

Panelde Aydın'dan sonra söz alan Türk Tiyatrolar Birliği Sözcüsü Orçun Masatçı ise, festivalin gençliğin sanatla ilişkisini ve sanat algısı üzerinde yaptığı olumlu gelişmeye dikkat çekti. Sanatın her şeyden önce kendini, düşüncelerini ifade etme şekli olduğunu vurgulayan Masatçı, 90'lardan bu yana egemenler tarafından topluma dayatılan, yaşam mühendislerinin oluşturduğu 'tüketim toplumu'na, karşı çıkışın yolunun sanattan geçtiğini belirtti. Masatçı, "Gezi Parkı sürecinde direnişçilerin grafiti, şarkı ve sloganları bunun en iyi örneği…" dedi.

Şiir dinletisine dizeleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sansürüne kurban olmuş Kaygusuz Abdal, Yunus Emre, Melih Cevdet Anday ve Edip Cansever'in eserlerinden mısralar okuyarak başlayan şair Tuğrul Keskin, sansür uygulamasını eleştirdi. "Bir şair şiirine bir virgülü eklemek için bile günlerce düşünürken, sansürle şiirde geçen kelimeyi değiştiriyorlar" diyen Keskin, adaletsizliğe dikkat çekti. Keskin, dinletide İzmir'in işgalinin emperyalist güçlerin oyunu olduğunu söyleyip, işgale karşı çıkan ve sonucunda kurşuna dizilen Yunan komünist partisinin 317 üyesi ve aileleri için yazdığı "Manifesto","Bekleyen" isimli şiirlerini okudu.

Çeşme Tiyatro Festivali'nin ikinci gününün kapanışında İzmirli tiyatro grubu Oyun Gemisi Tiyatro Topluluğu'nun "Çöplük" isimli dramı seyirciyle buluştu. Turgay Nar'ın tarafından yazılan, Uğur İpek'in yönettiği oyun, 10 kişilik oyuncu bir kadro ile perde önüne çıktı. Üç kişinin hayatları etrafında şekillenen oyun örgüsü, çöplükte zor şartlar ve baskılar altında yaşamını devam ettirmeye çalışan bireylerin, yok oluş öyküsü ile izleyici önüne çıktı. Perdenin açık kaldığı süre zarfında seyircinin dikkatini canlı tutmayı başardı, tam not aldı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İzmir Çeşme Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title