Haberler

Çeşme'de Arap Rüzgarı

Güncelleme:

TURAB Fuarcılık tarafından organize edilen 6.Uluslararası organizasyon olan 3.Gıda ve Gıda Teknolojileri-1.Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarının açılışı Çeşme/Sheraton Otel'de yapıldı.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin'in katılımıyla yapılan açılışta İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Arap Birliği Büyükelçisi Muhammed El Fatih El Naciri, Filistin Tarım Bakan Yardımcısı Abdullah Kasım Salih, Sudan Kızıldeniz Vilayeti Ekonomi ve Tarım Bakanı Muhammed Tahir Muhammed Odab, Amman Sanayi Odası Başkanı Elaynziyad El Humsi, Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel, Türk-Arap İşadamları Derneği Genel Başkanı Canan Sunay ile Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği İzmir Şube Başkanı ve TURAB Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Sabuhi Attar'ın konuşmalarıyla devam etti. 6 Arap Ülkesinin Büyükelçisinin yanısıra 20 Arap ülkesinden 500 Arap işadamının katıldığı organizasyonda konuşan Fatih Metin"Türkiye ile Arap devletleri arasındaki ticari ilişki hacmi 2003 yılında 5 milyar dolar ve dış ticaret hacmi 9 milyar dolardı. bugün itibariyle 5 kat arttı ve ihracat 46 milyar dolara çıktı" dedi.

"TA Grup çatısı altında daha da güçlenerek büyüyeceğiz"

6.Uluslararası organizasyona ev sahipliği yapan TURAB Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Attar:" Yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla ülkemize katkı sağlamak, Türk-Arap köprüsünü kurmak bizim için büyük bir onurdur. Bizlerden desteğini esirgemeyen tüm kurum ve kuruluşlara özellikle Ekonomi Bakanlığımıza teşekkürlerimizi iletiyorum. TA Grup çatısı altında Hukuk, Sağlık Turizmi ve Fuarcılık alanında daha da güçlenerek büyüyeceğiz. Çok ciddi çalışmalar ve görüşmeler içerisindeyiz, Allh'ın izniyle hepsi hız kazanarak devam edecek" şeklinde konuştu.

"Tarımda Avrupa'da birinciyiz"

Bu tarz organizasyonların Türk-Arap ilişkisini daha da güçlendirdiğini ifade eden Ekonomi Bakan Yardımcısı Metin: "Türkiye olarak gücümüzün farkındayız. Bu güç her geçen gün artıyor. Her yıl yaklaşık 15 milyar dolar ülkemize doğrudan sermaye girmektedir. Türkiye'nin yurt dışı yatırımları 2023 yılında 3 milyar dolar varken bugün 33 milyar dolara çıktı. Dünya ticaretindeki bu daralmayı aşmaya yönelik anlaşma yapılıyor. Sayın Başbakanımız Ürdün'de üç tane ekonomik işbirliği anlaşması gerçekleştirdi. Bu anlaşmalar sayesinde ticaret hacminin artmasını hedefliyoruz. Son 13 yılda 23 milyar dolar olan tarım ihracatının da 57 milyar dolara yükseldi. Türkiye, dünya tarımsal üretimde, ticaret ve ihracatta 11. sıradan 7. sıraya yükseldi. Tarım üretiminde Avrupa'da 1 numaradır. Genel ihracattaki yıllık ortalama artışın üzerinde tarımsal ürünlerde ihracat artışımız var. Türk Arap dünyasının sıkı işbirliği ile hedefleri daha da yukarıya taşıyacağız. 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti olarak tarımsal ekonomik büyüklük açısından dünyanın ilk 5'i arasında yer almayı 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya ulaşmayı istiyoruz. Aramızdaki yakın diyaloğun devam etmesi için Ekonomi Bakanlığı olarak her desteği vermeye devam edeceğiz. Türk ve Arap dünyası dış ticaret hacminin yukarı taşındığı dönemi sağlayacağız. Hükümet ve Bakanlık olarak her türlü vazifeyi üstlenmeye hazırız." şeklinde konuştu.

"Bu zulmlere beraberce karşı durmalıyız."

Arap devletleri ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada arzu edilmeyen sıkıntı ve zulümlerin olduğunu belirten Metin, şunları söyledi: "Bölgemizde ve dünyada arzu etmediğimiz bir sıkıntılar Allah'ın izniyle biz her zaman bu zulme beraberce karşı durmalıyız. Karşı şekilde gereken her eylemi gerçekleştirmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu anlayışla adım atıyoruz. Suriyeli kardeşlerimizin, Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntı bizim sıkıntımızdır. 10 milyar dolarlık bir harcamamız var, buharcama bizim için önemli değil. Çünkü güçlü bir Türkiye var. Kısa zamanda inşallah bu zulümleri hep birlikte bitireceğiz. Biz Türkiye olarak önemli bir coğrafyada yaşıyoruz. Dünya enerji hattının 3'te 2'sinin geçtiği bir bölge. Dünyanın harcadığı enerjinin yüzde 50'si Türkiye'den ulaştırılmakta. Türkiye demek, Balkanlar, Orta Doğu, Asya, Avrupa, Afrika demek. Arap kardeşlerimiz Türkiye'nin bu öneminin farkında, bizler de onların daima yanındayız"dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yüksel Türk Fatih Metin İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title