Haberler

"Çernobil Felaketini Anma ve Nükleere Hayır" Toplantısı

Güncelleme:

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde, İğneada Demirköy Çevre Platformu tarafından "Çernobil Felaketini Anma ve Nükleere Hayır Toplantısı" düzenlendi.

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde, İğneada-Demirköy Çevre Platformu (İDÇEP) tarafından "Çernobil Felaketini Anma ve Nükleere Hayır Toplantısı" düzenlendi.

Beğendik köyünde bir kahvehanede yapılan toplantıya Yeşil Öfke Grubu, TURÇEP, Ekoloji Kollektif, Ekosistemi Koruma ve Bölgesel Yaşamı Destekleme Derneği, Eurosolar Türkiye Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği Türkiye Bölümü ve Türkiye Çevre Platformu üyeleri ile köylüler katıldı.

Çevre Hukuku Derneği avukatlarından Arif Nihat Alpsoy, toplantıyı hem Çernobil faciasını anmak hem de İğneada'da yapılacak çalışmalar öncesi tanışmak amacıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Dernek olarak çevreyle ilgili açılan davalara bakmaya çalıştıklarını ifade eden Alpsoy, çevreye zarar verilecek her çalışmanın karşısında olduklarını vurguladı.

İğneada'da nükleer ve termik santral kurulacağı yönündeki söylentileri araştırdıklarını belirten Alpsoy, "Biz bilgi edinme kanunu çerçevesinde Kırklareli ili Demirköy ilçesi sınırları içerisinde elektrik üretilmesi amacıyla yapımı planlanan bir tesisin olup olmadığı, varsa yapımcı şirketin kim olduğu hakkında bilgi talep ettik. Bize Demirköy ilçesi sınırları içerisinde bir şirket tarafından ithal kömürlü Trakya Entegre Termik Santrali projesi için 21 Ağustos 2012 tarihinde başvuru yapıldığı ancak proje yerinin çevre düzenlemeleri planlarına uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildiği cevabı geldi" diye konuştu.

Şu anda bölgede bir nükleer ve termik santrali projesi olmadığını belirten Alpsoy, "Ama bu bölgede bir nükleer ve termik santrali kurulmayacağı anlamına gelmiyor. Burada bir santral yapılacağı göz önünde alınarak iki aşamalı eylem planı hazırlamalıyız" dedi.

İğneada Ekosistemi Koruma ve Bölgesel Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Zahit Güldal da İğneada'nın denizi ve havasıyla Türkiye'nin en güzel yerlerinden birisi olduğunu söyledi.

Daha fazla kar etme duygusu yüzünden İğneada'da nükleer santral kurulmak istendiğini öne süren Güldal, "Bugün çok önemli bir gün çünkü Çernobil faciasının yıl dönümü. Bu bakımdan da bu toplantıyı çok önemsiyoruz ve İğneada'mıza sahip çıkmalıyız" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Kırklareli Demirköy Türkiye İğneada Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title