Haberler

Çermik ve Çüngüş'te Meteoroloji Semineri

Güncelleme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Diyarbakır 15. Bölge Müdürlüğü çalışanları tarafından öğrencilere meteoroloji konularında bilgilendirdi.

Diyarbakır'ın Çermik ve Çüngüş İlçelerinde öğrencilere meteoroloji konularıyla ilgili bilgi verildi. Yapılan hava tahminlerinde ilk gün içinde yanılma payının yüzde 5 olduğu belirtilirken, günde iki defa hava tahmini yapılması için günde iki defa atmosfere balon gönderiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından imzalanan protokol sonucunda Türkiye'nin tüm illerinde uygulamaya konulan "Eğitimde Meteoroloji Günleri" kapsamında Diyarbakır'ın Çermik ve Çüngüş ilçelerindeki ortaokullarda okuyan öğrencilerine meteoroloji konularında bilgi verildi.

Çermik ilçesinde sadece Kale Ortaokulu'nun başvurduğu proje kapsamında, Meteoroloji Genel Müdürlüğü Diyarbakır 15. Bölge Müdürlüğü çalışanları tarafından öğrenciler bilgilendirildi. Çermik Kale Ortaokulu konferans salonunda yapılan seminerde, yetkililer yapılan protokolle meteorolojinin insana, kamu kurumlarına ne tür faydalar sağladığını öğrencilere anlattıklarını belirterek, şöyle konuştular;

"Yapılan protokol çerçevesinde Diyarbakır'dan 10 okul başvuru yaptı. Çermik'ten sadece Kale ile Çüngüş'ten iki okulda bu seminer veriliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak birçok metot ile hava tahminlerini gözlemliyoruz. Uydu, sistemi, radar, otomatik istasyonlar ve balon sistemi kullanıyoruz. Bunların her birini 12 saatte bir, günde iki defa uyguluyoruz. Bunları sadece ülkemiz değil, tüm ülkeler uygulayarak, İngiltere'deki uluslar arası müdürlüğe gönderiliyor. Biz bu yaptığımız işlemler ile gelen bilgileri belli aşamalardan geçirdikten sonra hava tahminlerini sunuyoruz. Hava tahminlerinde ilk üç günde yanılma payı yüzde 5'tir. Balon sistemi Türkiye'de 8 ilde yer alıyor, bunlardan biri de Diyarbakır'dır ve bu çok pahalı bir yöntemdir. Bu yöntem dünyanın tüm ülkelerinde aynı anda, aynı saatte gönderiliyor. Ayrıca 772 radar istasyonumuz mevcuttur. Bizim gözlemlerimizden, sizler, anne ve babalarınız yararlandığı gibi savuma, enerji, ulaştırma, orman ve su işleri, çevre bakanlıkları ve onlara bağlı kuruluşlar ile spor faaliyetleri, sağlık, sigorta ve adalet faaliyetleri de yararlanmaktadır"

Slayt gösterisi eşliğinde yapılan sunumun sonunda, soru-cevap şeklinde seminer sona erdi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Diyarbakır Çüngüş Çermik Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title