Haberler

Çermik'e 'Gezegen Evi' İçin Her Şey Hazır

Güncelleme:

Diyarbakır'ın projeleriyle ön plana çıkan ilçelerinden Çermik'te örnek bir proje daha hazırlandı. Bu kez ilçeye Planetaryumun (Gezegen Evi) kurulması projelendirildi.

Diyarbakır'ın özellikle projeleriyle ön plana çıkan ilçelerinden Çermik'te örnek bir proje daha hazırlandı. Çermik İlçe Kaymakamı Remzi Demir'inde içerisinde yer aldığı Planetaryumun (Gezegen Evi) projesinin yapılması için geriye sadece ödenek temini kaldı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde örnek projelerle adından söz ettiren Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde, turizme yönelik örnek bir proje daha hayata geçirilmesi için her şey hazır hale geldi. Gezegen evinin yapılması için geriye bir tek ödenek bulunması kaldı.


Atandığı ilk günden beri ilçeye önemli yatırımlar kazandırmak, özellikle turizmden daha fazla pay alınmasını için yoğun çaba içerisinde olan Diyarbakır'ın Çermik İlçe Kaymakamı Remzi Demir, örnek bir proje olan Planetaryum'u ilçede kurmak için çalışmalara başladıklarını daha önce açıklamıştı.


Planetaryumun (Gezegen Evi) Diyarbakır Caddesi üzerinde öğretmenevi yanındaki lise lojmanlarının yerine yaptırılacağını bildiren Kaymakam Demir; "4 katlı lojmanın yerine 270 metrekare alan üzerine kuracağımız gezegen evi ile ilgili proje Ankara'da bir firmaya hazırlatılacak. Çok teknik konu, Gezegen evinde 35 kişi aynı anda gözlem yapabilecek. Gezegen evi için alınacak fish eys (balık gözü) cihazı yaklaşık 120 bin lira. Binanın inşaatı için de 250–300 bin lira harcayacağız. Proje tamamlandığında inşaata hemen başlayacağız" şeklinde konuştu.


Bunun üzerine harekete geçen yetkililer, gerekli çalışmaları tamamlayarak projeyi hazır hale getirilirken, gezegen evi için geriye bir tek ödenek sağlanması kaldı. Ödenek sağlanmasının ardından kısa sürede çalışmalar başlayarak, gezegen evi Diyarbakır'ın Çermik ilçesine kazandırılacak.


Gezegen Evi (Planetaryum) Nedir?


Gezegen Evi (Planetaryum), astronomi ve uzay bilimlerini öğrenmek; anlamak için geliştirilmiş, özel bir projeksiyon yardımıyla görüntünün kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı gösteri salonudur. Dünya, Ay ve gezegenlerin; evrendeki diğer gök cisimlerinin özelliklerinin kubbeye yansıtılmasıyla, evrenin dinamiklerinin anlaşılması ve bilimsel düşünce sistemlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Kurulacak gezegen evi, özellikle yaz sezonunda termal turizm kapsamında Çermik ilçesine gelecek yerli ve yabancılar da yararlanacak. Böylece turizm kapsamında da bu projenin önemli yer alacak.


KAYNAK: ÖZGÜR HABER GAZETESİ

Kaynak: Temsilci / Güncel

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Diyarbakır Çermik Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title